czwartek, 4 grudnia 2014

Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem

Jeśli w czasie Świąt chcecie zaskoczyć gości wykwintną przystawką, jest to przepis dla was. Pyszne babeczki z kruchego ciasta wypełnione aromatycznym boczkiem i porem, a całość w śmietanowo jajecznej masie. Eleganckie i wyjątkowo smaczne!





 
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia)
Składniki:
Ciasto:
  • 260g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 1 żółtko
  • Ok. 40ml wody
  • Sól

Farsz:

  • Ok. 100g boczku
  • 3 jajka 
  • 2 pory
  • ½ szklanki śmietany 18% 
  • ½ szklanki startego żółtego sera 
  • 1 łyżka musztardy
  • Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa


Na blacie kuchennym umieszczamy mąkę, dodajemy posiekane masło oraz żółtko i zimną wodę. Doprawiamy delikatnie solą i siekamy nożem. Następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy otrzymamy jednolitą masę to formujemy ją w kulę i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Rozgrzewamy patelnie. Boczek kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. W czasie kiedy smażymy boczek myjemy pory i kroimy na półplasterki. Podsmażony boczek przekładamy na ręcznik papierowy. Na tą samą patelnie wrzucamy por i smażymy kilka minut. Jajka rozbijamy do miski. Dodajemy śmietanę oraz musztardę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy i dorzucamy lekko przestudzony boczek i por. Na końcu wrzucamy ser. Mieszamy. Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy okrągłe placki i wykładamy nimi formy do muffinek. Formę możną wcześniej posmarować tłuszczem, ale nie jest to niezbędne. Do każdej miseczki nakładamy farsz. Pieczemy około 20-25 minut w temp 190 stopni. Smacznego.









6 komentarzy:

  1. Pyszności :) a świąteczne akcenty urocze :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie czekałabym do świąt z taką pysznością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł. Wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm takie babeczki muszą być pyszne! świetna przystawka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Robiłam kiedyś tartę z takim nadzieniem, świetny pomysł z mini babeczkami, wygląda apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly