niedziela, 21 grudnia 2014

Śledzie po kaszubsku

 Naszą kolejną śledziową propozycją, są śledzie po kaszubsku. Najpierw się je marynuje przez kilka godzin w aromatycznej marynacie ziołowej, a później podaje z pachnącym, lekko pomidorowym sosem. Idealna pozycja dla osób uwielbiających sosy (i śledzie) we wszelkiej postaci :)




Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 2
Składniki:
  • 250g filetów śledziowych a’la matjas 

Marynata:
  • 70ml octu winnego
  • 250ml wody
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka pieprzu
  • ¼ łyżeczki białej gorczycy
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka cukru

Sos:
  • 2 cebule
  • Garść rodzynek 
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • ½ łyżki cukru
  • Olej rzepakowy
  • 50 ml gorącej wody
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, Szczypta ziela angielskiego mielonego


Filety płuczemy i jeśli są mocno słone umieszczamy na kilka godzin w zimnej wodzie. W przypadku, kiedy filety nie są zbyt słone umieszczamy je od razu w marynacie. Składniki zalewy umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Przestudzamy, a następnie wkładamy śledzie. Całość umieszczamy w lodówce na całą noc.
Na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na patelnie. Smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy cukier oraz przyprawy, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 2-3 minuty, aż sos się nieco zredukuje. Filety wyjmujemy z zalewy, zawijamy w koreczki. Sos umieszczamy na talerzu, układamy na tym koreczki i opcjonalnie obsypujemy natką pietruszki. Ewentualnie filety podajemy polane sosem. Smacznego.





9 komentarzy:

  1. Takie śledzie to nie jest nasze ulubione danie, a jak już musiałyśmy je zjeśc to rodzynki zawsze wybierałyśmy :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich śledzi nie może zabraknąć na wigilijnym stole:) Wyglądają bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba jesteście miłośnikami śledzi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie po kaszubsku -na Kaszubach śledzie po kaszubsku to te z jabłkiem i ziemniakami :) Ale nie nazwa a smak jest najważniejszy, a te są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musisz nam dokładnie podać przepis, z wielką chęcią wypróbujemy :)

      Usuń
  5. i ja jakoś potrzebuję śledzika podać, może i po kaszubsku:) A korzystając z okazji:Zdrowych pysznych i aromatycznych Świąt, pokoju w serduchu i błogiego wypoczynku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne śledzie!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly