Jest to najprostszy przepis na kurczaka jaki znamy. Nie oznacza
to wcale, ze kurczak jest mniej smaczny.. oj nie! Ma wspaniałą chrupiącą
skórkę, jest intensywnie soczysty w środku o niebanalnym smaku. Danie idealne
dla osób zapracowanych ponieważ jego przygotowanie nie zajmuje więcej, niż
dosłownie 5 minut. Resztę robi za nas piekarnik. Wypróbujcie, gorąco polecamy!
Ilość porcji: ok. 6
Czas przygotowania: 5 minut + około 70-80 minut pieczenia
Składniki:
- 1 kurczak
- Butelka dobrego jasnego piwa
- 100g masła
- Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą oraz osuszamy ręcznikiem
papierowym. Nacieramy masłem z każdej strony oraz obsypujemy solą i pieprzem, by kurczak „przegryzł się z przyprawami” można go odstawiać na chwilę do
lodówki (idealny czas to 2 godz., ale jeśli nam się śpieszy omijamy ten etap).
Piekarnik nagrzewamy na 160 stopni. Następnie otwieramy butelkę piwa, zlewamy
nieco z górki. Nadziewamy kurczaka i wstawiamy do piekarnika*. Pani Magda
podaje w książce by piec go około godziny, nasz był dość spory więc
zostawiałyśmy go na 80 minut z czego ostatnie 10 minut na termoobiegu.
*My wstawiłyśmy naszego kurczaka do piekarnika postawionego w
formie do zapiekanek by skapujący tłuszcz nie przypalał się na dnie.
Dopis: Nasz kurczak był pozbawiony szyi przy zakupie, dlatego też spięłyśmy go na górze wykałaczkami, by nie "zjechał" z butelki w trakcie pieczenia. Wówczas kurczak pięknie "siedzi" na butelce, a do dna zostaje około 1,5 cm. Pozwala to na swobodne pieczenia w piekarniku z każdej strony.
Dopis: Nasz kurczak był pozbawiony szyi przy zakupie, dlatego też spięłyśmy go na górze wykałaczkami, by nie "zjechał" z butelki w trakcie pieczenia. Wówczas kurczak pięknie "siedzi" na butelce, a do dna zostaje około 1,5 cm. Pozwala to na swobodne pieczenia w piekarniku z każdej strony.
Ten zielony akcent i postawa na baczność, do tego przypieczony pięknie mundurek, rzeczywiście wskazuje, że mamy do czynienia z wyjątkowo dobrym generałem- kurczakiem:)) Pycha!
OdpowiedzUsuńMój mąż kiedyś przyrządzał kurczaka w ten sposób, był bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńRobiłam takiego kurczaka, rzeczywiście smak jest wyjątkowy :)
OdpowiedzUsuńŚwietny! Zastanawiam się tylko jak go zmieścić w małym piekarniku. :)
OdpowiedzUsuńPiekarnik o wysokości butelki + 3,5 cm wystarczy
UsuńNie robiłam jeszcze a wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńMusimy przyznać, że zawsze nas ciekawiło czy kurczak zrobiony w ten sposób faktycznie jest taki świetny :) Jego wykonanie jest tak proste, że naprawdę warto ten przepis wypróbować, bo wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMiałam okazję jeść takiego kurczaczka ale sama go jeszcze nie robiłam. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńSzyjka butelki ma wystawać na zewnątrz? Piwo ma się wylewać w trakcie pieczenia na kurczaka? Na zdjęciach widzę jakieś wykałaczki, a w przepisie nie ma o nich wzmianki... może trzeba nimi zapiąć kurczaka tak żeby jednak to piwo się nie wylewało? Pytam bo przymierzam się do tego kurczaka a większość nań przepisów jest bardzo niejasnych...
OdpowiedzUsuńFaktycznie nie wspomniałam o tym. Słuszna uwaga :) Miałam kurczaka bez szyji dlatego górę spięłam wykałaczka, żeby nie zjechał na sam dół z butelki. Kiedy jest spięty ładnie się trzyma na butelce i mimo że miał około 2 kg to do dna było jeszcze z 1,5 cm. Piwo nieco się wylewa w trakcie pieczenia jak i skapuje masło (stąd sugestia by postawić butelkę w piekarniku w jakimś naczyniu). Parowanie piwa nadaje unikalny smak kurczakowi.
Usuń*szyi :) przepraszam za błąd :)
Usuńoj musiał byc pyszny i soczysty, musze ten przepis wypróbowac :-)
OdpowiedzUsuńswego czasu kurczak na butelce był u nas bardzo popularny, tylko był na wodzie. Ciekawa jestem czy piwa za mocno nie czuć, chodzi mi o taki drożdżowy piwny zapach i posmak
OdpowiedzUsuńZupełnie nie ma posmaku piwa lub drożdży :)
UsuńGenialny jest ten przepis! :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tak przygotowanego kurczaka - ja dodaję zawsze trochę soli do piwa, żeby lepiej buzowało
OdpowiedzUsuńNie próbowałam tego sposobu, następnym razem na pewno sprawdzę :)
UsuńZrobiłam, wyszedł przepyszne.
OdpowiedzUsuń- - -
Polecam również spróbować tego http://roadamerican.pl/steki/.
Przy 160°, piwo wogole nie wypłynęło. Jak już miałam zrobionego kurczaka i rozgrzany piekarnik, musiałam się bawić z butelką, bo nigdzie nie było napisane żeby wcześniej namoczyć butelkę i zdjąć etykiety. Nie pomyslałam o tym, dopiero jak wzięłam butelkę do ręki. Tak to jest jak coś robi się pierwszy raz.
OdpowiedzUsuń