Przygotowując farsz do jajek zawsze mam tysiące pomysłów.
Najtrudniej jest wybrać ten jeden, najfajniejszy. Zazwyczaj najprostszy przepis jest
najbardziej smaczny. Tak było i tym razem. Żółtko wymieszałam z żółtym serem,
majonezem i przyprawami. Posypałam zielonym dodatkiem i gotowe. Piękne, fajne i
smaczne jajka na Wielkanocny stół gotowe
:)
wtorek, 31 marca 2015
niedziela, 29 marca 2015
Babka jogurtowa z zieloną herbatą matcha
Jestem wielką
herbaciarą. Uwielbiam herbaty czarne, zielone, białe, czerwone, każde
właściwie! Kawa mogłaby dla mnie nie istnieć. Herbaty uwielbiam nie tylko jako
napar, ale również we wszelkich daniach. Tym razem postanowiłam dodać zieloną
herbatę matcha do publikowanej już na blogu babki jogurtowej. Herbata użyta w wypieku
to zwykły proszek, z którego robię napary stąd kolor lekko brązowy* po
upieczeniu, ale smak.. hmm wspaniały!
Aromat herbaty zdecydowanie wyczuwalny!
*Jeśli chcielibyście, by babka miała ładny zielony kolor to użyjcie specjalnej herbaty matcha do wypieków.
Etykiety:
Babka,
Barwniki,
Cukier,
Cukier puder,
Deser,
Herbata Matcha,
Jajka,
Jogurt naturalny,
Masło,
Mąka pszenna,
Wielkanoc,
wió,
Zielona herbata
piątek, 27 marca 2015
Polędwiczki wieprzowe w marynacie miodowo-balsamicznej
Na naszym stole ( jak i blogu :)) niezwykle często gości drób. Postanowiłyśmy
to zmienić i zacząć jeść więcej innych rodzajów mięs i ryb. Spróbowałyśmy już królika w sosie rozmarynowym,
teraz nadszedł czas na polędwiczki wieprzowe. Przyrządziłyśmy je w delikatnej marynacie miodowo-balsamicznej.
Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka minut na smażenie. Efektem są
pyszne, soczyste kawałki mięsa, które idealnie sprawdzą się na obiad.
czwartek, 26 marca 2015
Jajka z różowym nadzieniem
Podczas Wielkanocy spożywamy niesamowite ilość jajek w
różnej formie: sałatek, z rozmaitymi nadzieniami, czy w postaci dodatków do innych potraw. Co roku staramy
się, aby na naszym stole pojawiały się nowe propozycje na farsze do jajek. Tym razem
stawiamy też na kolory, stąd pomysł na różowy farsz. Smak jest bardzo
przyjemny, a kolor po prostu fenomenalny. Na pewno zaintryguje biesiadników :)
środa, 25 marca 2015
Warsztaty VEGE Gotowania.
W ostatnią niedziele miałyśmy okazję uczestniczyć w bezpłatnych warsztatach VEGE gotowania organizowanymi przez "Twoja Harmonia" w Studio Jogi Yam. Spotkanie
to nie było typowymi warsztatami. Przede
wszystkim były to zajęcia opowiadające o zdrowym odżywianiu, ciekawostkach ze
świata jedzenia połączone z degustacją potraw wege. Pani Aleksandra Salwach
i Katarzyna Kędzierska opowiadały o tym
jak „odkwasić” nasz organizm, jak ważne jest jedzenie warzyw i owoców oraz
urozmaicanie swojej diety. Proponowały samemu robić zamienniki drogich
sklepowych „rarytasów” takich jak chociażby mleko migdałowe. Razem z panią
Magdaleną Napierałą poczęstowały nas takimi potrawami jak brownie z batatami,
napój pietruszkowy (istna bomba witaminowa) sałatki, pasta z tofu, chipsy z
jarmużu (tak dobrze nam już znane), czy wege pesto podane z batatami. Mimo, że
warsztaty zaczęły się z lekkim opóźnieniem, a całość trwała dość długo to mamy
poczucie poszerzenia naszej wiedzy kulinarnej (i nie tylko). Z niecierpliwością
czekamy na przepisy by móc je wypróbować w domu i podzielić się nimi z Wami :)
wtorek, 24 marca 2015
Babka czekoladowa
Święta tuż, tuż więc najwyższy czas zacząć wybierać i
testować przepisy na Wielkanocny stół :) Babka czekoladowa jest idealną
propozycją dla wszystkich łasuchów, którzy cenią wilgotne, intensywne w smaku ciasta.
Bardzo prosta w wykonaniu, uda się
każdemu laikowi w kuchni.
poniedziałek, 23 marca 2015
Jarmark Wielkanocny 2015 - Poznań
Dzisiaj chciałybyśmy zaprosić Was na krótki spacer po poznańskim Jarmarku Wielkanocnym. Jarmark odbywa się na Starym Rynku i jest obfity we wszelkiego rodzaju smakołyki i małe cuda rękodzieła. Szczerze powiemy, że było na czym oko zawiesić, a zapachy roznoszące się po całym rynku były cudowne! Najbardziej nas zachwyciło stoisko z narzędziami z czekolady. Były tam różnego rodzaju śrubki, łańcuchy, kapsle, no i oczywiście narzędzia. Zapraszamy na fotorelacje :)
sobota, 21 marca 2015
Spaghetti z marchewki i cukinii z pulpecikami w sosie pomidorowym
Dzisiaj pierwszy dzień wiosny :) Z tej okazji chciałybyśmy
zaproponować wspaniałe wiosenne danie. Cudowny i bardzo smaczny makron z
warzyw podawany z mięsnymi pulpecikami w pomidorowym sosie z mnóstwem bazylii. Danie
niezwykle aromatyczne, lekkie, pachnące z wykorzystaniem świeżych warzyw
i ziół. Idealne by uczcić pierwszy dzień wiosny J
Etykiety:
Bazylia,
Bułki,
Cebula,
Cukinia,
Czosnek,
Danie dietetyczne,
Danie obiadowe,
Jajka,
Marchewka,
Mięso mielone,
Mleko,
Natka pietruszki,
Pomidory
piątek, 20 marca 2015
Jajka przepiórcze w sosie majonezowym
Bardzo prosta, smaczna propozycja na przekąskę podczas Śniadania
Wielkanocnego. Wystarczy zmieszać elementy sosu, ułożyć ugotowane jajka i
gotowe. Sos można dowolnie doprawić wedle preferencji domowników, dorzucić do
niego czosnek lub ostrą paprykę. Szczypiorek można zastąpić koperkiem lub
rzeżuchą. Co kto lubi J
środa, 18 marca 2015
Królik w sosie śmietanowym z rozmarynem
W ostatnim czasie zaprzyjaźniony blog Mała Łyżeczka zorganizował
akcje pod tytułem „Nienudne mięso z królika”. Pomyślałam: bardzo fajna akcja,
przecież królik ma takie delikatne mięso. Po chwili przyszła refleksja: zaraz
zaraz, a kiedy ja ostatnio jadłam królika? Okazało się, ze bardzo dawno temu, a
jedynego „królika” jakiego oglądam to w papkach mojego mniejszego syna. Nadszedł
czas to zmienić. Zakupiłam królika i zabrałam się za gotowanie. Szczerze
przyznam, że przygotowując go posiłkowałam się nieco przepisem Pascala z
książki Lidla. Wyszło pyszne delikatne mięso w cudownym rozmarynowym sosie.
Polecam wszystkim amatorom króliczego mięska i nie tylko :)
wtorek, 17 marca 2015
Czipsy z jarmużu
Osoby, które śledzą nasz blog dłuższy czas na pewno wiedzą,
że jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju czipsów. Tych tłustych, ciężkich,
sztucznych sklepowych, zwłaszcza. Postanowiłam zakończyć naszą miłość i znaleźć
jakiś zamiennik. Wreszcie mi się udało! Są to wyśmienite chipsy z jarmużu. Ich
przygotowanie zajmuje zaledwie chwilkę, dzięki przyprawą mogą mieć dowolny smak,
a co najważniejsza, są cudownie chrupiące (no i znacznie zdrowsze)! Zachęcam
każdego fana chrupkości do wypróbowania tego przepisu!
poniedziałek, 16 marca 2015
Babka jogurtowa z lukrem cytrynowym
Kupiłam nową formę do babki, w tym roku zainwestowałam w silikonową. Po całkiem fajnych przygodach z foremkami w kształcie biedronek mam
o takim typie foremek coraz lepsze zdanie. Po powrocie do domu od razu ją
wypróbowałam. Okazało się, że to był faktycznie dobry zakup. Ciasto bez
problemu (i co ważniejsze w całości J)
odeszło od formy. Test przeprowadzałam na sprawdzonym przepisie na babkę z
jogurtem naturalnym. Delikatna, wilgotna w środku z dodatkiem w postaci lukru
cytrynowego. Wyszła cudownie. Sama nie wiem, jakim cudem, nie ma tu jeszcze tego przepisu.
Naprawiam ten błąd i dodaje.
środa, 11 marca 2015
Kurczak w czerwonym winie zapiekany pod ziemniakami
Bardzo lubię Boeuf Bourguignon, czyli wołowinę w czerwonym
winie. Jednak szczerze się przyznam, że nie zawsze mam czas na jej przyrządzenia.
Wpadłam na pomysł by wołowinę w tym daniu zastąpić kurczakiem, a całość zapiec
pod ziemniaczkami. Przyznam szczerze, danie nie jest, aż tak dobre jak słynne
Boeuf Bourguignon… Jednak zdecydowanie gwarantuje
niesamowite doznania smakowe i wodzi na pokuszenie kolejnej porcji (i to nie
małej!)
niedziela, 8 marca 2015
Rolada cytrynowa z granatem
Rolada cytrynowa z granatem jest idealną propozycją dla tych
co lubią odważne wyzwania smakowe. Mocno cytrynowy krem ze słodkim
biszkoptem daje iście zaskakujące połączenie. Całość dopełniają przyjemnie
pękające pestki granatu. Deser naprawdę godny polecenia!*
W Dniu Naszego Święta wszystkim Paniom składamy najserdeczniejsze życzenia:)
piątek, 6 marca 2015
Tort truskawkowy
Jaga
czwartek, 5 marca 2015
Paprykarz szczeciński
Jestem wielką fanką paprykarzu szczecińskiego (dziwne, wiem
:)). Jednak mam wrażenie, że z roku na rok jego smak staje się coraz to gorszy.
Obecna pasta w niczym nie przypomina tej, sprzed kilku lat. Postanowiłam zatem
robić swój własny paprykarz. Jest zdecydowanie lepszy w smaku, bardziej
doprawiony, a przede wszystkim „wiem, co jem”.
poniedziałek, 2 marca 2015
Kolorowe ciasto z kremem
Lubię wymyślać nowe, fajne desery dla mojej rodziny.
Uwielbiam patrzeć, jak z wielką ciekawością rozcinają ciasto, obserwując co
jest w środku, jak próbują pierwszy kęs. Z niecierpliwością czekam na opinie,
zwłaszcza dzieci (bo one zawsze mówią szczerze :)).Tym
razem postanowiłam zaskoczyć ich zwykłym ciastem z kremem… choć może nie takim
zwykłym, bo bajecznie kolorowym w środku. Smaczny,lekki biszkopt z bitą śmietaną. Kwintesencja smaku deserów. Ponadto jedno jest pewne: wyglądem zaskoczy absolutnie każdego :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)