Ostatnio kupując świeże warzywa spostrzegłam, że w sklepach
są już kurki. Może były już wcześniej, a ja zalatana nie zauważyłam? Oj wielki
błąd bo to wyśmienite grzyby. Od razu kupiłam koszyczek i wzięłam się za
gotowanie. Tym razem przyrządziłam je w sosie śmietanowym z kurczakiem i makaronem. Wyszło przepysznie.
Polecam zwłaszcza wszystkim zabieganym i zapracowanym mamom (choć małym
dzieciom nie zalecam, gdyż nie powinny jeść grzybów. Zawsze jednak można wybrać
porcje bez ich obecności :))
wtorek, 29 lipca 2014
sobota, 26 lipca 2014
Cukinie faszerowane mięsem mielonym z mozzarella
Owoce i warzywa w tym roku są zdecydowanie tańsze niż rok
temu (co bardzo nas cieszy:)) W związku z tym do każdego posiłku staramy się dorzucić
(lub przemycić) jakieś zielone lub czerwone bonusy warzywne. Dzisiaj pomysł na ciekawe podanie cukinii z mięsnym farszem. Fajne, smaczne i orginalne danie
obiadowe. Sporym jego plusem jest możliwość przygotowania dania wcześniej i
zapieczenia w piekarnika po powrocie z pracy. A jeśli posiadamy fantastyczny
sprzęt z nastawieniem czasowym na samodzielne włączeni o konkretnej godzinę, to
już od progu mogą nas widać cudowne aromaty pieczonej cukinii.
czwartek, 24 lipca 2014
Placki ziemniaczane według Julii Child (Crepes de pommes de terre) odc. 28
Dzisiaj w telewizji leci jeden z moich ulubionych filmów o
tematyce kulinarnej, a mianowicie „Julie i Julia”. Z tej okazji przepis na
placki ziemniaczane w całkiem w nowej odsłonie według przepisu Julii Child :)
Niby podobne do naszych, a jednocześnie zupełnie inne :)
środa, 23 lipca 2014
Zielona fasolka szparagowa z masłem i natką pietruszki według Julii Child (Haricots verts a la Maitre d’Hotel) odc.15
Zainspirowane reklamami w telewizji filmu „Julie i Julia”
ponownie sięgnęłyśmy do książki „Francuski szef kuchni” Julie Child. Odświeżyłyśmy
kilka starych przepisów i wypróbowałyśmy całkiem nowe. Dzisiaj zielona fasolka
szparagowa w roli głównej jako przepyszny dodatek do dań obiadowych, czy
kolacji.
środa, 16 lipca 2014
Naleśniki z serem na słodko
Dzisiejsza propozycja to przepyszne naleśniki z serowym
farszem. Jest to kolejny przepis, który otrzymałyśmy od naszej Cioci z Jawora i
niezwykle przypadł nam do gustu. Ubóstwiają go również dzieci. Ponadto nie
wymaga wielu przygotowań, a dodatkiem mogą być świeże owoce lub dżem w zależności od tego, co mamy w domu. Naprawdę warto wypróbować :)
poniedziałek, 14 lipca 2014
Sernik na zimno na jogurcie naturalnym z borówkami
Dzisiaj propozycja na sernik na zimno choć sera w nim nie ma :)
„Masa serowa” powstaje przy użyciu jogurtu naturalnego oraz śmietany kremówki z
dodatkiem borówek. Te ostatnie można oczywiście dowolnie zamienić na jagody,
maliny etc. Z połączenia jogurtu i kremówki powstaje nam delikatne, aromatyczne
i lekkie ciasto, idealne na upalne letnie dni. :)
piątek, 11 lipca 2014
Pierogi jagodowe
Podczas naszej wizyty w Jaworze pokusiłyśmy się na
przygotowanie pierogów jagodowych. Jako że nasza Ciocia jest mistrzem kuchni
polskiej pokazała nam to i owo, a my z jej wiedzy skrzętnie korzystałyśmy.
Poniższy przepis to efekt naszej jagodowej pierogowej pracy.
środa, 9 lipca 2014
Dżem truskawkowy
Ostatnio mieliśmy okazje gościć u naszej Cioci w pięknym
mieście zwanym Jawor, a tam mój mały rozrabiaka, który zazwyczaj jest ogromnym
niejadkiem nagle zaczął pochłaniać ogromne ilości chleba z.. dżemem
truskawkowym. Zaskoczona, ale i niebywale szczęśliwa namówiłam Ciocie by zrobiła
ze mną kilka słoików do domu. Okazało się, że wykonanie takiego dżemu to dosłownie
kilka chwil, a satysfakcja i radość dziecka z dżemu.. bezcenna :)
Przy okazji za przepis jak i słoiki dżemu bardzo
dziękujemy i pozdrawiamy :)
poniedziałek, 7 lipca 2014
Makaron z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym
Dzisiejsza propozycja to makron z filetem z kurczaka i
brokułami w delikatnym sosie śmietanowym z dodatkiem żółtego sera. Danie bardzo
smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu. Można je również przygotować w
wersji dla wegetarian, wówczas omijamy kurczaka :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)