sobota, 30 listopada 2013
piątek, 29 listopada 2013
Kurczak pieczony w pomarańczach
Dzisiaj proponujemy pyszny kurczak
pieczony w pomarańczach z dodatkiem miodu i sosu sojowego. Kurczak wychodzi delikatny,
chrupiący i niezwykle aromatyczny. Podczas pieczenia wspaniały zapach roznosi
się po całym domu, aż ciężko wytrzymać do końca pieczenia. Nie wymaga przy tym
zbyt wiele pracy, więc jest to idealny przepis dla zapracowanych :)
środa, 27 listopada 2013
wtorek, 26 listopada 2013
Pierogi z ciasta francuskiego ze szpinakiem polane sosem koperkowym
Zdecydowanie nie jestem fanką
kupowania gotowych wyrobów jedzeniowych typu pierogi, naleśniki, lasagne etc.
Zawsze unikam takich produktów, bo tak naprawdę nie wiadomo co się w nich
znajduje i jak było przetwarzane. Jednak niekiedy mamy ochotę na jakieś konkretne
danie, a nie mamy czasu go zrobić. Takim przykładem mogą być pierogi, których
wyrabianie, nie ukrywajmy, trochę czasu zabiera. Właśnie w takich chwilach sięgam
po ciasto francuskie, które z powodzeniem może w bardzo szybki sposób zastąpić
ciasto pierogowe (i nie tylko ;))
Dzisiaj propozycje na takie właśnie pierogi z farszem szpinakowym. Zazwyczaj
zajadamy je z sosem koperkowym lub czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega
pyszne!
piątek, 22 listopada 2013
Pizza ze szpinakiem
Szpinak zazwyczaj kojarzy nam się z bezsmakową papką z
czasów przedszkolnych. My jednak bardzo sobie cenimy walory smakowe szpinaku o
czym już niejednokrotnie można się było przekonać czytając naszego bloga.
Dzisiaj kolejna potrawa z tymi zacnymi liśćmi, mianowicie pyszna, pachnąca i
aromatyczna pizza.
czwartek, 21 listopada 2013
Muffinki tęczowe
Mój synek jest wielkim fanem
wszelkich kolorowych deserów. Uwielbia tort tęczowy i tęczowy sernik na zimno,
dlatego też, kiedy na serwisie kotlet.tv wpadły mi w oko muffinki tęczowe koniecznie musieliśmy je zrobić. Musieliśmy,
bo mój synek nie tylko lubi je zajadać, uwielbia też piec. Wprawdzie kuchnia
wygląda wówczas jak po małym tornado, a sprzątania jest 3 krotnie więcej to
uwielbiam z nim robić różne słodkości :) Jest to fajnie spęczony czas na zabawie, owocem którego są pyszne desery.
Polecam każdemu rodzicu!
środa, 20 listopada 2013
wtorek, 19 listopada 2013
poniedziałek, 18 listopada 2013
Piersi z kurczaka duszone na maśle z sosem winno-śmietanowym i risottem według Julii Child (Supremes de volaille a blanc) odc. 14
sobota, 16 listopada 2013
Pierniczki choinkowe
Wprawdzie do świąt zostało jeszcze
sporo czasu, jednak niektóre przygotowania trzeba już zacząć. Za pierniczki,
które tradycyjnie wiszą na choince, trzeba się zabrać już teraz. Jest to
koniecznie, ponieważ po upieczeniu muszą odleżeć miesiąc w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po tym czasie dopiero przychodzi moment na ozdabianie,
by 24 grudnia mogły zawisnąć na choince :)
piątek, 15 listopada 2013
Francuski omlet z szynką i serem
Korzystając z przepisu
podstawowego na francuski omlet według przepisu Julii Child stworzyłyśmy delikatny
omlet z szynką i serem. Smak takiego omleta jest wyśmienity. Sam rozpływa się w
ustach wraz z delikatnie stopionym serem i lekko podgrzaną szynką. Poezja
śniadaniowa. A dodać trzeba, że jego przygotowanie zajmuje w najgorszym razie 5
minut. Koniecznie spróbujcie!
środa, 13 listopada 2013
Galaretka cytrusowa według Gordona Ramsay’a
Dzisiejsza propozycja to pyszny, prosty deser przygotowany na podstawie przepisu guru kulinarnego Gordona Ramsay'a. Galaretka cytrusowa przygotowana ze świeżych owoców, zalana syropem z cukru. Pachnie wspaniale, a smakuje wybornie. Mniam!
poniedziałek, 11 listopada 2013
Muffinki pierniczkowe
Wprawdzie za oknami nadal
jesienna aura, ale zima zbliża się już wielkimi krokami. A jak zima to i
pierniki :) Dzisiaj propozycja na pyszne muffinki piernikowe. Bardzo szybkie i
proste w wykonaniu. Mają klasyczny piernikowy posmak, a całość dopełniają
bakalie w środku. Przepis, niestety nie nasz autorski, pochodzi ze strony
kotlet.tv
niedziela, 10 listopada 2013
Galaretka arbuz
Dzisiaj mamy propozycję na bardzo fajną galaretkę dla
dzieci. Wygląda jak arbuz, czym zachwyca maluchy. Nawet największy niejadek się
skusi na takiego galaretowego arbuza :)
piątek, 8 listopada 2013
czwartek, 7 listopada 2013
Zapiekanka z mięsa mielonego z groszkiem i puree ziemniaczanym
Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować Wam przepyszną zapiekankę,
która doskonale nadaje się zarówno na obiad jak i na kolacje :) Przygotowujemy ją z
mięsa mielonego, najlepiej drobiowego, pomidorów i zielonego groszku z ogromną
ilością ulubionych przypraw. Dodatkiem jest delikatne puree z ziemniaków, a
całość zapiekamy pod pierzynką z żółtego sera. Pychota.
środa, 6 listopada 2013
Francuski omlet według Julii Child
Fakt, że mieszkamy w
Polsce wcale nie oznacza, iż na śniadanie nie możemy skosztować
odrobiny kuchni francuskiej. Najlepszym sposobem na to, będzie
przyrządzenie sobie bardzo prostego, ale wykwintnego śniadania z
jajek w postaci omletu z ziołami. Potrawa prosta do przygotowania,
szybka, a jaka pyszna. Nic tylko zajadać!
wtorek, 5 listopada 2013
Bulion warzywny
Był już przepis na bulion drobiowy, czas na wersje dla
wegetarian, a mianowicie bulion warzywny :) Można go traktować jako samodzielne danie lub bazę do innych przepisów. Wielokrotnie
na naszej stronie pojawiały się przepisy na zupy krem. Bazę do nich zazwyczaj
stanowi bulion drobiowy, jednak można go z powodzeniem zastąpić bulionem
warzywnym, a w niektórych przypadkach
będzie się sprawdzał nawet lepiej. Jest również idealną alternatywą dla osób nie jedzących mięsa.
poniedziałek, 4 listopada 2013
niedziela, 3 listopada 2013
Tort niespodzianka dla dzieci
Całkiem niedawno mój synek
obchodził swoje 4 urodzinki. Postanowiłam z tej okazji przygotować tort. Jako,
że Jasiu jest wielkim fanem tortu w kolorach tęczy i tym razem postanowiłam nie
zawieść jego oczekiwań. Jednak nieco zmodyfikowałam krem, jak i formę
podania (czerpiąc kapkę insipiracje z tego bloga: kuchennewspomnienia.blogspot.com). Jasiu, podobnie jak goście, był zachwycony smakołykiem i zajadał z
wielkim apetytem (tuż po wnikliwym obejrzeniu wszystkich prezentów ; ))
Subskrybuj:
Posty (Atom)