czwartek, 30 maja 2013

Cytrynowe hamburgery

Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować bardzo nietypowe hamburgery. Kotlety szykujemy mieszając mięso wraz z tymiankiem, twarożkiem i... startą skórką z cytryny. Składniki te nadają bardzo ciekawy, unikatowy, a zarazem intensywny smak. Idealne dla kobiet dbających o linie, gdyż zawierają znacznie mniej kalorii niż tradycyjne hamburgery. Dodatki dobieramy sobie wedle upodobań, aż stworzymy idealną kompozycje dla każdego z nas. Potem pozosaje nam tylko zajadanie ze smakiem ;)

wtorek, 28 maja 2013

Zupa krem z pieczarek

Kontynuując nasze zamiłowanie do kremowych zup, dzisiaj nadeszła pora na kolejną propozycję, a mianowicie zupe krem z pieczarek. Wspaniała delikatna zupa, o aksamitnym smaku doskonała zarówno zimą, jak i latem. Mimo, że jedna z nas nie przepada za  tymi grzybami, to zupe z nich zajada ze smakiem.

sobota, 25 maja 2013

Spaghetti Bolognese według przepisu Gordona Ramsay'a

Każdy z nas ma jakieś swoje guru kulinarne. Może to być np. Julia Child, Pascal Brodnicki, Karol Okrasa czy Magda Gessler. Naszym guru jest Gordon Ramsay.  Szkocki szef kuchni, restaurator, autor wielu książek kulinarnych, a w ostatnim czasie dość znana osobowość telewizyjna.  Jest to człowiek o rozległej wiedzy kulinarnej, bogatym doświadczeniu i niezwykle ciekawej osobowości.  Dzisiaj pierwszy przepis z bardzo rozległych zbiorów stworzonych przez tego niezwykłego szefa kuchni.

piątek, 24 maja 2013

Grzanki

W tygodniu zazwyczaj nie ma czasu na przygotowywanie czegoś ekstra na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Każdy się śpieszy, gdzieś pędzi...  Jednakże w sobotę lub niedziele to już inna sprawa. Wówczas mamy czas, by nieco dłużej niż zazwyczaj przyrządzać śniadanie. Potem możemy go na spokojnie celebrować w gronie rodziny :) Na śniadanie w ten weekend proponujemypyszne grzanki na ciepło. 

czwartek, 23 maja 2013

Pyry z gzikiem

Danie, które nieodzownie wiąże się z wiosną, a przy okazji z Poznaniem? Do jego przygotowania potrzebne będą młode ziemniaczki, twarożek i świeży pachnący szczypiorek?  Wiecie już co będziemy gotować? Oczywiście pyry z gzikiem! Ciepłe pachnące ziemniaczki z fantastycznym, nieco ostrawym w smaku twarożkiem z przyprawami. Niebo na języku.

wtorek, 21 maja 2013

Kurczak w aksamitnym sosie ze szparagami i boczkiem

Sezon na szparagi nadal trwa. Kolejną naszą propozycją na danie z udziałem tego fantastycznego warzywa jest kurczak w aksamitnym sosie z białymi szparagami i boczkiem oraz dodatkiem listków bazylii. Danie dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż.

niedziela, 19 maja 2013

Chłodnik litewski według przepisu Magdy Gessler

Ciepłe majowe dni kojarzą nam się przede wszystkim z daniami z grilla. Jednakże nie tylko grill króluje, gdy za oknem jest 27 stopni na plusie. Innym daniem nieodzownie związanym z upałami są chłodniki. Pyszne, zdrowe, zimne zupy na słoneczne dni. Pierwszy chłodnik, jaki chciałyśmy Wam zaproponować to Chłodnik Litewski według przepisu p. Magdy Gessler. Niezwykle łatwa w przygotowaniu i smaczne zupa przynosząca ochłodę w skwarny dzień.

Dla dzieci - Tosty

Oto propozycja na niedzielne śniadanie dla małych niejadków:




środa, 15 maja 2013

Jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem

Jajecznica z rana to jedno z najbardziej wartościowych i odżywczych rodzajów śniadania. A jajecznica z dodatkiem pomidora i szczypiorku? Bomba witamin, pierwiastków i białka. Nic, tylko zajadać!

wtorek, 14 maja 2013

Rolada z nutellą

Będąc dzieckiem uwielbialiście nutelle? Zwłaszcza wyjadać łyżeczką ze słoika, kiedy dorosły nie widział? Bo my tak! Teraz trochę nam przeszło, ale nadal z wielką chęcią wracamy niekiedy do tego smaku. Dla takich małych nutellowych łakomczuszków, jak my (:)),  specjalny przepis na roladę z nutella!

niedziela, 12 maja 2013

Szaszłyki z brzoskwiń i kurczaka

Większośc z Was sezon grillowy już pewnie dawno rozpoczęła. My miałyśmy okazję dopiero w ten weekend skosztować dań z grilla. Dzisiaj chciałyśmy zaprezentować Wam pierwsze danie z grilla na naszym blogu (choć zapewniamy, że na pewno nie ostanie!) Są to delikatne szaszłyki z kurczaka z brzoskwiniami.  Niezwykle smaczne, lekkie o delikatnym unikalnym smaku!

sobota, 11 maja 2013

Paluchy z ciasta francuskiego

Brakuje Wam szybkiego, atrakcyjnego i smacznego dodatku do zup, czy sałatek? Jeśli tak to danie jest idealne dla Was. Wyborny paluch w kształcie warkocza sporządzany z ciasta francuskiego. Efektowny i pyszny!

piątek, 10 maja 2013

Zupa krem ze szparagów według Julii Child

Jakiś czas temu obejrzałyśmy film "Julie i Julia". Od razu zwariowalyśmy na jego punkcie. Mimo że postać Juli Child była nam znana, to nie zdarzało nam się sięgać do jej przepisów. Po obejrzeniu tego filmu postanowiłyśmy to koniecznie zmienić. Zakupiłyśmy książkę i z wielką werwą ruszyłyśmy do zgłębiania kolejnych nieprzebytych stron smaków Francji. Dzisiaj pierwszy przepis amerykańskiej ikony gotowania słynącej z  kuchni francuskiej.

środa, 8 maja 2013

Kuleczki ziemniaczane

Wielkopolska słynie z przepysznych ziemniaków. My mieszkamy w samym jej sercu, więc nie może na naszym blogu zabraknąć przepisów z tego właśnie warzywa.  

poniedziałek, 6 maja 2013

Włoskie smaki

 W czasie długiego majowego weekndu miałam okazje gościć we Włoszech. Poznałam tam mnóstwo wspanialych smaków, tak odmiennych niż nasze rodzime. Niestety ani smaku, ani zapachu nie mogę Wam przekazać, pozostaje mi jedynie obraz. Dzisiaj kilka zdjęć z mojej podróży (m.in. kulinarnej :)) po tym pięknym kraju.

piątek, 3 maja 2013

Sałatka z kurczakiem

Wiosny za oknem jeszcze brak, my jednak jesteśmy już ogromnie spragnione lekkich warzywnych dań, w związku z tym, chciałybyśmy zaproponować Wam sałatkę z kurczakiem. Podstawą tego dania jest mieszanka sałat, na to dajemy ulubione, dostępne warzywa, a na końcu kurczaka (który np. został nam z wczorajszego obiadu) i ser feta. Całość polewamy ulubionym sosem. Mniam!

Printfriendly