Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować bardzo nietypowe hamburgery. Kotlety szykujemy mieszając mięso wraz z tymiankiem, twarożkiem i... startą skórką z cytryny. Składniki te nadają bardzo ciekawy, unikatowy, a zarazem intensywny smak. Idealne dla kobiet dbających o linie, gdyż zawierają znacznie mniej kalorii niż tradycyjne hamburgery. Dodatki dobieramy sobie wedle upodobań, aż stworzymy idealną kompozycje dla każdego z nas. Potem pozosaje nam tylko zajadanie ze smakiem ;)
czwartek, 30 maja 2013
wtorek, 28 maja 2013
Zupa krem z pieczarek
Kontynuując nasze zamiłowanie do kremowych zup, dzisiaj nadeszła pora na kolejną propozycję, a mianowicie zupe krem z pieczarek. Wspaniała delikatna zupa, o aksamitnym smaku doskonała zarówno zimą, jak i latem. Mimo, że jedna z nas nie przepada za tymi grzybami, to zupe z nich zajada ze smakiem.
sobota, 25 maja 2013
Spaghetti Bolognese według przepisu Gordona Ramsay'a
Każdy z nas ma jakieś swoje guru
kulinarne. Może to być np. Julia Child, Pascal Brodnicki, Karol Okrasa czy
Magda Gessler. Naszym guru jest Gordon Ramsay.
Szkocki szef kuchni, restaurator, autor wielu książek kulinarnych, a w
ostatnim czasie dość znana osobowość telewizyjna. Jest to człowiek o rozległej wiedzy
kulinarnej, bogatym doświadczeniu i niezwykle ciekawej osobowości. Dzisiaj pierwszy przepis z bardzo rozległych
zbiorów stworzonych przez tego niezwykłego szefa kuchni.
piątek, 24 maja 2013
Grzanki
W tygodniu zazwyczaj nie ma czasu na przygotowywanie czegoś ekstra na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Każdy się śpieszy, gdzieś pędzi... Jednakże w sobotę lub niedziele to już inna sprawa. Wówczas mamy czas, by nieco dłużej niż zazwyczaj przyrządzać śniadanie. Potem możemy go na spokojnie celebrować w gronie rodziny :) Na śniadanie w ten weekend proponujemypyszne grzanki na ciepło.
czwartek, 23 maja 2013
Pyry z gzikiem
Danie, które nieodzownie wiąże się z wiosną, a przy
okazji z Poznaniem? Do jego przygotowania potrzebne będą młode ziemniaczki, twarożek i świeży pachnący
szczypiorek? Wiecie już co będziemy
gotować? Oczywiście pyry z gzikiem! Ciepłe pachnące ziemniaczki z fantastycznym,
nieco ostrawym w smaku twarożkiem z przyprawami. Niebo na języku.
wtorek, 21 maja 2013
Kurczak w aksamitnym sosie ze szparagami i boczkiem
Sezon na szparagi nadal trwa. Kolejną naszą propozycją na danie z udziałem tego fantastycznego warzywa jest kurczak w aksamitnym sosie z białymi szparagami i boczkiem oraz dodatkiem listków bazylii. Danie dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż.
niedziela, 19 maja 2013
Chłodnik litewski według przepisu Magdy Gessler
Ciepłe majowe dni kojarzą nam się
przede wszystkim z daniami z grilla. Jednakże nie tylko grill króluje, gdy za
oknem jest 27 stopni na plusie. Innym daniem nieodzownie związanym z upałami są
chłodniki. Pyszne, zdrowe, zimne zupy na słoneczne dni. Pierwszy chłodnik, jaki
chciałyśmy Wam zaproponować to Chłodnik Litewski według przepisu p. Magdy
Gessler. Niezwykle łatwa w przygotowaniu i smaczne zupa przynosząca ochłodę w
skwarny dzień.
piątek, 17 maja 2013
środa, 15 maja 2013
wtorek, 14 maja 2013
niedziela, 12 maja 2013
Szaszłyki z brzoskwiń i kurczaka
Większośc z Was sezon grillowy już pewnie dawno rozpoczęła.
My miałyśmy okazję dopiero w ten weekend skosztować dań z grilla. Dzisiaj
chciałyśmy zaprezentować Wam pierwsze danie z grilla na naszym blogu (choć zapewniamy, że na
pewno nie ostanie!) Są to delikatne szaszłyki z kurczaka z brzoskwiniami. Niezwykle smaczne, lekkie o delikatnym
unikalnym smaku!
sobota, 11 maja 2013
piątek, 10 maja 2013
Zupa krem ze szparagów według Julii Child
Jakiś czas temu obejrzałyśmy film "Julie i Julia". Od razu zwariowalyśmy na jego punkcie. Mimo że postać Juli Child była nam znana, to nie zdarzało nam się sięgać do jej przepisów. Po obejrzeniu tego filmu postanowiłyśmy to koniecznie zmienić. Zakupiłyśmy książkę i z wielką werwą ruszyłyśmy do zgłębiania kolejnych nieprzebytych stron smaków Francji. Dzisiaj pierwszy przepis amerykańskiej ikony gotowania słynącej z kuchni francuskiej.
czwartek, 9 maja 2013
środa, 8 maja 2013
poniedziałek, 6 maja 2013
Włoskie smaki
W czasie długiego majowego weekndu miałam okazje gościć we Włoszech. Poznałam tam mnóstwo wspanialych smaków, tak odmiennych niż nasze rodzime. Niestety ani smaku, ani zapachu nie mogę Wam przekazać, pozostaje mi jedynie obraz. Dzisiaj kilka zdjęć z mojej podróży (m.in. kulinarnej :)) po tym pięknym kraju.
piątek, 3 maja 2013
Sałatka z kurczakiem
Wiosny za oknem jeszcze brak, my jednak jesteśmy już ogromnie spragnione lekkich warzywnych dań, w związku z tym, chciałybyśmy zaproponować Wam sałatkę z kurczakiem. Podstawą tego dania jest mieszanka sałat, na to dajemy ulubione, dostępne warzywa, a na końcu kurczaka (który np. został nam z wczorajszego obiadu) i ser feta. Całość polewamy ulubionym sosem. Mniam!
Subskrybuj:
Posty (Atom)