środa, 22 kwietnia 2015

Pesto z pieczonej papryki i orzechów włoskich z makaronem

Były już rozmaite propozycje na zielone pesto, dzisiaj przełamujemy ten ciąg i będzie pesto czerwone. Przygotowane z pieczonej papryki i orzechów włoskich w połączeniu z makaronem i odrobiną serka mascarpone daje niezwykle sympatyczny, delikatny smak. Przypadł do gustu nawet mojemu małemu niejadkowi (wielkiemu fanowi papryk w każdej postaci :)).
 Przepis zaczerpnięty z gazety GoodFood Polska numer 2.

wtorek, 21 kwietnia 2015

Rolada czekoladowa z musem kawowym wg Pawła Małeckiego

Przygotowując domowe wypieki zawsze staramy się sprostać wymaganiom i oczekiwaniom naszych domowników. Ostatnio dostałyśmy zadanie by przyrządzić „jakąś fajną roladę z kremem”. Zadanie bardzo ważne, bo zasugerowane przez naszą mamę J Postanowiłyśmy zaczerpnąć przepis z książki Kuchnia Lidla Pawła Małeckiego. To była dobra decyzja. Rolada wyszła przepyszna. Ciemny, czekoladowy biszkopt z pysznym kawowym kremem. Wierzcie nam, nie można poprzestać na jednym kawałku.

piątek, 17 kwietnia 2015

Kurczak z porem i tymiankiem zapiekany w cieście francuskim wg przepisu Pascala Brodnickiego (Tourte z kurczakiem)

Dzisiaj przepyszna propozycja na aromatycznego kurczaka z porem, szynką i kurczakiem zapiekanego w cieście francuskim. Mimo, że potrawa wymaga poświęcenia nieco czasu na jej przygotowanie to jest absolutnie przepyszna. Wsiąkłam w nią już po pierwszym gryzie i nie mogłam się oderwać póki nie zostały same okruszki. Zdecydowanie polecam!

środa, 15 kwietnia 2015

Blogerze, po co to robisz?

Dzisiaj trochę nietypowy wpis na blogu :) Nie przedstawię nowego przepisu, nie opowiem o odwiedzonym jarmarku, opowiem za to nieco o sobie  i o tym po co to robię?:)

Często spotykam się z pytaniem: „Jak ty to robisz? No i po co właściwie?
Zazwyczaj moja odpowiedź świeci inteligencją: „Ale, co?”.
„No znajdujesz czas na bloga..” Aaaaa too :) Dla niewtajemniczonych mam dwójkę dzieci: jedno 14 miesięczne, drugie 5 letnie i to chyba stąd biorą się te pytania… Dzisiaj postaram się na nie odpowiedzieć.

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Pesto z jarmużu

 Pesto z jarmużu jest doskonałą, spolszczoną wersją tradycyjnego pesto z bazylii. Mimo delikatnej cierpkości wspaniale smakuje w towarzystwie makaronu, czy na grzankach. Jeśli jesteście fanami pesto polecam wypróbować taką wersję :)

czwartek, 2 kwietnia 2015

Sałatka w jajku z wafelka

Dzisiaj proponujemy szybką i wspaniale wyglądającą sałatkę na świąteczny stół. Robi się ją w kilka chwil, a podaje w wafelkowych jajkach. Wygląda zjawiskowo, a i nie gorzej smakuje :)

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych życzymy wszystkim odwiedzającym Spokojnych i Radosnych Świąt, Bogatego zająca i Mokrego dyngusa :)



Babka z herbatą Earl grey

Kolejny eksperymentalny wypiek z udziałem herbaty. Tym razem użyłam czarnej herbaty Earl grey. Dodałam ją zarówno do ciasta, jak i do lukru. Babka wyszła pysznie aromatyczna J Zdecydowanie polecam!

środa, 1 kwietnia 2015

Kanapka z jajkiem na miękko

Piękna kanapka, prawda? Za każdym razem, gdy ją przyrządzam na śniadanie, to żal mi ją jeść. Siedzę i patrzę na nią, aż wreszcie nie wytrzymuje i zaczynam pałaszować. A jak już zacznę, to nie kończę do ostatniego okruszka. Przygotowanie takiego cuda jest, wbrew pozorom, bardzo proste. Nie trzeba wcale umieć przyrządzać jajek w koszulkach, o których krążą co najmniej legendy.  Wystarczy zwykłe jajko na miękko. Szczerze zachęcam do przygotowania takiego cuda, bo jest przepyszne!

Printfriendly