czwartek, 31 października 2013
środa, 30 października 2013
wtorek, 29 października 2013
poniedziałek, 28 października 2013
Ptysie z kremem ananasowo-śmietanowym
W zeszły weekend urządzałyśmy
imprezę urodzinową dla 4latka, a co za tym idzie czekało nas mnóstwo pieczenia
:) Jednym z deserów, które przyrządziłyśmy były ptysie z kremem
ananasowo-śmietanowym. Ptysie mimo iż z opisu są skomplikowane w przygotowaniu
to robi się naprawdę łatwo. Krem, którym byśmy je napełniali może być naprawdę dowolny,
wszystko zależy od naszych gustów i upodobań :)
My zamiast dużych normalnych ptysi robiłyśmy wersje mini na jeden kęs.
Wprawdzie przy takiej wersji jest trochę pracy z krojeniem i napełnianiem, ale
dzieciom znacznie łatwiej je skonsumować nie brudząc przy tym wszystkiego dookoła
:)
niedziela, 27 października 2013
Ciasto marchewkowo-dyniowe na Halloween
Podczas wizyty
w jednym z dyskontów spożywczych spostrzegłyśmy ulotkę z przepisami. Wzięłyśmy ją do ręki i zaczęłyśmy przeglądać. Znalazłyśmy w niej fantastycznie przyozdobione ciasto marchewkowo-dyniowy.
Wygląd istna rewelacja :) aż nam dech zaparło. Bardzo szybko, w
sposób jednogłośny doszłyśmy do wniosku, że po prostu musimy je zrobić. Efekty,
bardzo wyśmienite prezentujemy poniżej, a przepis oryginalny znajdziecie tutaj.
środa, 23 października 2013
Bułeczki cebulowe
wtorek, 22 października 2013
Żeberka według Magdy Gessler z malutkimi modyfikacjami
Dzisiejsza propozycja to żeberka
duszone w ziołach według przepisu Magdy Gessler. Został on wykorzystany w 3 sezonie Kuchennych Rewolucji. My dokonałyśmy nieco
modyfikacji w tym przepisie, mianowicie zamiast wina używamy wody oraz
ograniczyłyśmy ilości czosnku. Ostrzegamy również, że żeberka według tego
przepisu wychodzą bardzo, ale to bardzo ostre. Idealne dla męskiego podniebienia oraz żeńskich
fanek pikanterii. Całkowicie nie
odpowiednie dla osób, które nie lubią ostrych potraw oraz dzieci.
poniedziałek, 21 października 2013
Leczo z kabaczkiem
W okresie tak obfitującym w
warzywa grzechem byłoby nie zrobić leczo. Tradycyjne składniki lecza to kiełbasa,
pomidory, papryka i cebula. My proponujemy Wam wersje wzbogaconą nieco o kabaczka.
Naprawdę warto dodać to warzywo bo ciekawie wzbogaca smak poprawy. Również dobre
leczo jest z cukinią zamiast kabaczka jeśli akurat mamy pod ręką.
piątek, 18 października 2013
Ciasto dyniowe
Etykiety:
Brzoskwinie,
Cukier brązowy,
Cukier puder,
Cynamon,
Deser,
Dynia,
Halloween,
Jajka,
Masło,
Olej rzepakowy,
Płatki migdałów,
Serek śmietankowy,
Wiórki kokosowe
czwartek, 17 października 2013
Szaszłyczki z kurczakiem i ananasem
środa, 16 października 2013
wtorek, 15 października 2013
Spaghetti carbonara
Wczoraj mój synek po długich
namysłach co chciałby zjeść na obiad w końcu wymyślił. Cytując: „Taki makaron
co jadłem na wakacjach z dziadkiem”. Po chwili mojego zastanawiania wpadłam w
końcu o jaki makaron mu chodziło. Było to mianowicie spaghetti carbonara
spożywane w Weronie we Włoszech. Po przejrzeniu zawartości lodówki stwierdziłam,
że mam wszystko potrzebne do przygotowania tego dania wiec wzięłam się do roboty.
Makaron wyszedł super, delikatny, aksamitny
w smaku z wyraźnym aromatem boczku. Pychotka!
czwartek, 10 października 2013
Kremowe ciasto o smaku czekoladowym z posypką orzechową
Ostatnio w sobotę włączyłam sobie
telewizor i natrafiłam akurat na program kulinarny Nigelli Lawson. Wprawdzie
była już połowa odcinka, ale brytyjska dziennikarka przygotowywała właśnie tort
z kremem orzechowym. Niestety nie udało mi się zapisać całości przepisu, ale z
tego co usłyszałam i zanotowałam postarałam się odtworzyć ciasto. Oto efekty:
środa, 9 października 2013
Placuszki dyniowe
Sezon na dynie w pełni więc
dzisiaj kolejne danie z tym wspaniałym warzywem. Nasza propozycja to placuszki
dyniowe smażone na patelni, podawane z cukrem pudrem i śmietaną. Szybkie,
pyszne danie idealne na jesienne dni.
wtorek, 8 października 2013
Ślimak szpinakowy w cieście serowym
Ostatnio przez przypadek
zawędrowałam na blog Fabryka kulinarnych
inspiracji. Zauroczył mnie tam przepis na szpinak w cieście serowym. Przyznam
się szczerze, że postanowiłam go wypróbować. Wkrótce nadarzyła się idealna okazja
w postaci babskiej imprezy Olki. Zabrałam się zatem do roboty. Wprawdzie obawiałam
się ciasta, jak będzie się wałkować i czy da rade powycinać odpowiednio, ale
wyszło idealnie. Bez żadnego problemu dało się wałkować i formować z
niego pożądane kształty. Farsz natomiast przyrządziłam całkowicie samodzielnie.
Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Wyszło przepyszne ciasto serowe z
fantastycznym nadzieniem szpinakowym. Na imprezie wszyscy zajadali z wielkim apetytem,
a poszczególne kawałki znikały w tajemniczy sposób :)
niedziela, 6 października 2013
Pizza kebab
Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować
bardzo nietypową pizzę, a mianowicie pizzę kebab. Ciasto przygotowuje się jak w
tradycyjnej pizzy, ale farsz już nie koniecznie:). Stanowi go mięso z kurczaka w przyprawie kebab,
sałata pekińska, ogórek, pomidor (lub inne ulubione warzywa) i ubóstwiany sosik np. czosnkowy. W piekarniku
zapiekamy sam spód z sosem pomidorowym, a resztę składników układamy dopiero po
upieczeniu. Efektem jest bardzo smaczne, całkiem zdrowe (jak na pizzę:) i wyśmienite
danie, które można zajadać bez końca :)
piątek, 4 października 2013
czwartek, 3 października 2013
Zupa krem z dyni wg Julii Child
Dzisiaj chciałybyśmy
zaproponować zupę krem z dyni według przepisu Julii Child.
Wprawdzie Julia w swojej książce nie podaje konkretnie przepisu na
zupę z tego warzywa, ale opisuje ogólną bazę do zup kremów. Pod
koniec rozdziału wspomina, że można jej użyć do przygotowania
dowolnej zupy krem z wybranym warzywem. Tak więc baza do zupy jest z
książki „Gotuj z Julią” natomiast pozostała część (w tym
doprawianie) już naszą inwencją :)
wtorek, 1 października 2013
Fishburger
Czasami, choć na szczęście dość rzadko :),
nachodzi nas wielka ochota udać się do jakiegoś fast food’u na tłuste
hamburgery z mięsem niewiadomego pochodzenia i frytki smażone na starym oleju. Wczoraj
również naszła nas taka ochota. Usiłowałyśmy ją stłumić w sobie... dość
bezskutecznie. Dlatego też znalazłyśmy pośrednie rozwiązanie. Przyrządziłyśmy
sobie w domu frytki z fishburgerem. Wprawdzie ze sztuczną bułką i rybą w
postaci paluszków rybnych :P ale przynajmniej produkty dość świeże ze
znanym składem. Wyszedł nam może niezbyt zdrowy obiad, ale za to bardzo szybki
i smaczny. A danie takie na pewno docenią dzieci, którym możemy w ten sposób
przemycić nieco ryby i sałaty:)
Subskrybuj:
Posty (Atom)