Zimą stęsknione letnich smaków proponowałyśmy Wam sałatkę owocowa. Podawałyśmy ją w wydrążonym grejpfrucie, a stworzyłyśmy ją z dostępnych wówczas owoców. Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować sałatkę owocową z letnich owoców podawaną w wydrążonym arbuzie. Lekka, smaczna i niezwykle orzeźwiająca.
niedziela, 30 czerwca 2013
sobota, 29 czerwca 2013
Ciuch ciuch koła w ruch (czyli pizza w kształcie pociągu)
Koniec roku szkolnego zaskoczył mnie z nienacka. W ostatnich
dniach było strasznie dużo pracy i załatwiania rozmaitych formalności. Ani się
nie obejrzałam, a tu już zakończenie roku szkolnego. Płacz, kwiaty, życzenia
odpoczynku i dwa miesiące wolnego. Oczywiście w teorii, bo w poniedziałek jak
gdyby nigdy nic idę normalnie do szkoły. Z tym wyjątkiem, że takiej pustej i
cichej. Dziwna jest taka szkoła… nie przepadam za nią w tych dniach. Mój Jachu,
mimo że przedszkolak, też zaczął wakacje. W związku z tym postanowiliśmy
urządzić sobie małe domowe święto. Uczciliśmy je trochę nietypową pizzą, która znikneła w kilka chwil :)
środa, 26 czerwca 2013
Tort arbuzowy
Ostatnio przez zupełny przypadek trafiłyśmy na stronę http://www.jensjustdesserts.co.uk// gdzie urzekł nas wspaniały tort arbuzowy! Długo nie zwlekając przetłumaczyłyśmy
przepis i przyrządziłyśmy go w swoim zaciszu domowym. Smak równie wyśmienity co
wygląd tortu przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Idealny na upalne dni,
zwłaszcza dla osób dbających o linie :)
wtorek, 25 czerwca 2013
Pieczone skrzydełka z indyka
Równie smacznym mięsem jak kurczak, może się poszczycić indyk. Warto zaznaczyć, że ma przy tym mniejszą zawartośc tłuszczu, za to większą zawartość białka. Indyk jest również bardziej wybredny w zjadaniu paszy, dlatego zazwyczaj są karmione lepiej niż kurczaki. Warto zatem czasami zamiast kurczaka wybrać indyka, bo jedynym minusem tego drugiego jest większa cena... :)
poniedziałek, 24 czerwca 2013
Tort czekoladowy
Urodziny męża to okazja by urządzić wspaniałe przyjęcie i zaserwować własnoręcznie przygotowany tort. Na taką właśnie okazje zdecydowałyśmy się na tort czekoladowy ozdobiony małymi czekoladowymi kulkami. Efekt wizualny jest fantastyczny, a smak tortu jeszcze lepszy!
niedziela, 23 czerwca 2013
sobota, 22 czerwca 2013
wtorek, 18 czerwca 2013
Makaron penne z groszkiem i cebulą
Prosty i szybki przepis na obiad po dniu ciężkiej pracy, kiedy nie mamy ani czasu, ani siły gotować? Nic prostszego. Wystarczy trochę ugotowanego kurczaka i zbiór niemalże przypadkowych składników z lodówki. U nas była to cebula, czosnek, groszek i śmietana. Całość doprawiona oregano i podsypana zółtym serem. Efekt? Powalający!
poniedziałek, 17 czerwca 2013
Tęczowy sernik na zimno
W tak upalne dni jak dzisiaj, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, myślimy raczej o czymś chłodnym... Nasza propozycja to tęczowy sernik na zimno. Bardzo prosty w zrobieniu, efektowny w wyglądzie i wspaniały w smaku. Tęczowy, gdyż poszczególne warstwy ubarwiłyśmy barnikami spożywczymi, dzięki czemu sernik jest niezwykle kolorowy. Nic tylko zajadać!
niedziela, 16 czerwca 2013
Kotlet de volaille
Niedzielny obiad w naszym domu, zawsze był okazją do spotkania całej rodziny przy suto zastawionym stole. Był to taki dzień, kiedy każdy miał czas ze spokojem usiąść, zjeść pyszności przygotowane przez mamę i porozmawiać o wszystkim co się działo w ciągu tygodnia. Okazja nie tylko do spożycia smakołyków, ale celebrowania więzów rodzinnych. W ten dzień często gościł na naszym stole kotlet de volaille. Dzisiaj prezentujemy przepis na to danie i mamy nadzieję, że stanie się ona dla Was równie wyjątkowe jak dla nas :)
sobota, 15 czerwca 2013
piątek, 14 czerwca 2013
czwartek, 13 czerwca 2013
środa, 12 czerwca 2013
Cieniutkie francuskie naleśniki według Julii Child
Naszą dzisiejszą propozycją są fantastyczne cieniutkie naleśniki z kuchni francuskiej znakomitej Julii Child. Fantastyczne dlatego, że z odpowiednim farszem mogą stać się eleganckim daniem obiadowym, wykwitnym deserem lub wyśmietnitą przekąską.
wtorek, 11 czerwca 2013
Pizza owocowa
W tak ciepłe dni jak dziś, mamy ochote tylko na lekkie posiłki. Koniecznie z dużą ilością owoców. Jednak gdy przychodzi pora obiadu, należy zjeść coś konkretnego, co powstrzyma głód na dłużej. By zaspokoić te potrzeby zrobiłyśmy pizze owocową. Pomysł ten niektórym moze wydawać się dziwny, ale uwierzcie, jej smak was przekona że warto było!
niedziela, 9 czerwca 2013
Zapiekanka ze szparagami
Zostają Wam czasami resztki z obiadu i nie wiecie co z nimi zrobić? Za mało na obiad na następny dzień. Za dużo by wyrzucić. Czasami też, nie mamy zwyczajnie ochoty jeść dwa dni z rzędu tego samego. Nam ostatnio zostały ziemniaki i mięso z pieczonego kurczaka. Myślałysmy co z nimi zrobić, myślałyśmy i wymyśliłyśmy... zapiekankę! Dorzuciłyśmy trochę szparagów ( trzeba karzystać póki sezon trwa) i cukinię (warzyw nigdy nie za wiele :)). Wszystko zalałyśmy śmietanowym sosem i posypałyśmy zółtym serem. Efekt był znakomity!
sobota, 8 czerwca 2013
Naleśniki z truskawkami
Wracając z pracy doszedł nas wspaniały słodki zapach... tak to były one, truskawki! Sezon na nie wreszcie się rozpoczął! Długo i z ustęsknieniem go wypatrywałyśmy. Teraz jak już się zaczął będziemy z pewnością zasypywać Was przepisami z tym wspaniałym owocem. Pierwszy z nich to naleśniki na słodko z truskawkami i polewą czekoladową.. Mniam!
czwartek, 6 czerwca 2013
środa, 5 czerwca 2013
wtorek, 4 czerwca 2013
Tort tęczowy
Kilka dni temu staneło przed nami trudne zadanie. Mianowicie miałyśmy przygotować tort dla przedszkolaków na festyn rodzinny. A jak wiadomo, dzieci są największymi smakoszami i krytykami równocześnie. Po dłuższej naradzie zdecydowałyśmy się upiec tort tęczowy. To był strzał w dziesiątkę. Dzieciaki były zachwycone. Dlatego też, jeśli potrzebujecie jakieś ciasto lub deser na przyjęcie z udziałem maluchów to będzie danie idealne dla Was. Zwłaszcza, że jego wykonanie jest bardzo proste i nawet laikom w temacie tortów nie powinno sprawić trudności.
poniedziałek, 3 czerwca 2013
Piadina
Podczas moich wakacji we
Włoszech, przez zupełny przypadek miałam okazję skosztować Piadinę. Jest to placek przygotowany z mąki
i smalcu z rozmaitym nadzieniem. Farsz może stanowić ser, rukola, prosciutto z pomidorem lub
cokolwiek innego, na co pozwoli nam wyobraźnia. Całość dania to przepyszny placek z
nadzieniem, który jest doskonałą przekąską na ciepło.
niedziela, 2 czerwca 2013
Tortilla po meksykańsku
Dzisiaj propozycja przypadnie do gustu wielbicielom ostrych,
meksykańskich smaków. Placki do tortilli z ostrym farszem z mięsa
mielonego, czerwonej fasoli, papryki i pomidorów. Całości dopełnia sałata i sos
w postaci jogurtu naturalnego. Jeśli jednak ktoś nie lubi ostrych dań,
wystarczy zmniejszyć ilość przyprawy i mamy bardzo smaczny, intensywny w smaku
obiad dla całe rodziny.
sobota, 1 czerwca 2013
Dla dzieci - Statki na śniadanie
W dniu święta naszych pociech na śniadanie warto im podać coś wyjątkowego. Naszą propozycją są statki wykonane z jajek wraz z żaglami z sera lub wędliny. By zwiększyć atrakcyjnośc posiłku (jak i jego ilość) dorzuciłyśmy ośmiornice atakującą statki. Gwarantujemy, że dzieci będą zachwycone takim śniadaniem :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)