W ostatnich dniach na blogu nie było za dużego ruchu, a to
ze względu na wybieranie i opracowywanie fajnych i ciekawych przepisów na czas
świąt Bożego Narodzenia. Część z naszych ulubionych potraw zaprezentowałyśmy
już w zeszłym roku. Myślałyśmy, że w tym już będzie problem z odnalezieniem
jakiś pysznych, tradycyjnych potraw. Jednak okazało się, że to co jest na blogu
to nieznaczny ułamek naszych rodzinnych świątecznych przepisów. Dzisiaj jeden z
prostszych (choć wcale nie mniej smaczny), a mianowicie pstrąg smażony na maśle podawany z dodatkiem migdałów.
Pychota!
niedziela, 30 listopada 2014
poniedziałek, 24 listopada 2014
Papryki zapiekane z farszem mięsnym i kaszą jaglaną
W świecie kulinarnym panują rozmaite trendy (prawie jak w
świecie mody). Raz dobrze (i modnie) jest pić mleko migdałowe, innym razem
zajadać arbuza. Obecnie panuje moda na kasze jaglaną. Bardzo nas ta moda
cieszy, bo kasza ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Jest
zdecydowanie lekkostrawna, zasadotwórcza, wysusza nasza śluzówkę (dzięki czemu łatwiej
jest nam walczyć z katarem i kaszlem) nie zawiera glutenu, jest idealna wręcz
dla alergików i dzieci. Jedzmy więc kaszy jak najwięcej, i jak najczęściej. Można
ją podawać w sałatkach, jako dodatek do mięsa lub nawet przyrządzać z niej
desery. U nas kasza wystąpiła jako dodatek do mięsa w sosie pomidorowym
zapieczona pod serem w paprykach. Wyszło pysznie i zdrowo.
piątek, 21 listopada 2014
Czarny makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem
Bardzo długo poszukiwałam w różnych sklepach czarnego
makaronu. Wprawdzie jest to zwykły makaron zabarwiony wyciągiem z kałamarnicy
lub mątwy, jednak jego kolor mnie urzeka. Ku mojej ogromnej radości podczas
ostatnich zakupów (w końcu!) dostrzegłam go w lodówkach. Od razu zakupiłam
paczkę i z nie skrywaną radością zaniosłam do domu. Przyrządziłam go w sosie śmietanowym z serem gorgonzola i dodatkiem kurczaka. Wyszło naprawdę pysznie (i kolorowo:)).
czwartek, 20 listopada 2014
Kawałki kurczaka w sosie piwnym
Propozycja dla fanów złocistego trunku (i nie tylko).
Podudzia i pałki kurczaka pieczone z suszonymi pomidorami i porem w sosie piwnym. Efektem są
pyszne, soczyste kawałki mięsa z niesamowitym, aromatycznym sosem. Pycha!
wtorek, 18 listopada 2014
Frytki z marchewki pieczone w piekarniku
Dzisiaj propozycja zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych frytek. Frytki przygotowujemy nie z ziemniaków, a
z marchewek. Ponadto nie smażymy ich w głębokim tłuszczu, a pieczemy w piekarniku z
dodatkiem ziół. Efektem są pyszne, słodkie frytki, które na pewno zdobędą Wasze
serca. Nasze już skradły:)
sobota, 15 listopada 2014
Łosoś faszerowany masłem ziołowym zapiekany z ziemniakami
W jednej z sieci dyskontowych panuje teraz akcja „Włoskie
smaki”. Z ciekawości zgarnęłam ze sklepu ulotkę z „Włoskimi rodzinnymi
przepisami”. Postanowiłam kilka z nich wypróbować i powiem szczerze, ze byłam
mile zaskoczona. Efekty były bardzo aromatyczne i smaczne. Najbardziej przypadł
mi do gustu przepis na „Łososia al forno” czyli filet z łososia faszerowany
masłem, zapiekany z ziemniakami. Danie nie wymaga zbyt wiele pracy, a jest przy
tym niezwykle wręcz przyjemne dla podniebienia. Polecam!
wtorek, 11 listopada 2014
Lasagne bolognese - czyli lazania po bolońsku
Lazania przez bardzo długi czas był moją zmorą. Niby wszystko
wychodziło, a jednak ciągle czegoś brakowało. Sos był zbyt słabo doprawiony,
beszamel taki nijaki, a o warstwach w ogóle nie wspomnę. Zrobiłam kilkanaście (jeśli
nie kilkadziesiąt) lazani i w końcu znalazłam przepis na najlepszą domową
lazanie. Kluczem do rozwiązania okazał się makaron. Już wiem, że suchy nie jest
dobrym rozwiązaniem. Użyć trzeba świeżego makaronu, który można kupić w każdym
markecie (znajdziecie go w lodówkach). Wówczas lazania jest znacznie
smaczniejsza, makaron miękki, a warstwy pięknie widoczne. Jeśli jeszcze nie
próbowaliście lazani to najwyższy czas :)
czwartek, 6 listopada 2014
Kopytka
Są takie dania, które najlepiej smakują u mamy. Można je jeść
w restauracji, u ciotki czy koleżanki, a
te mamine i tak będą najlepsze. Jedną z takich potraw są dla mnie kopytka. Zawsze
miękkie, zawsze smaczne, rozpływające się w ustach. Ubóstwiam je i mogłabym jeść
dzień i noc. Wykradłam przepis na te
kulinarne cuda i szczerze polecam wypróbować.
A Wy macie jakieś takie potrawy, które najlepiej smakują
przyrządzone przez mamę?:)
wtorek, 4 listopada 2014
Tort tęczowy w kratkę
Ten przepiękny kolorowy tort zachwyca
wyglądem, prawda? Idealny dla dzieci na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Bardzo
delikatny i zbilansowany w smaku. Wbrew pozorom niezbyt trudny do wykonania.
Pieczemy kilka kolorowych biszkoptów, wycinamy okręgi, składamy i przekładamy
bitą śmietaną. Jedyny problem to posiadanie barwników. Jeśli mamy je w swojej
kuchni to połowa trudności już za nami :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)