niedziela, 30 listopada 2014

Pstrąg z migdałami

W ostatnich dniach na blogu nie było za dużego ruchu, a to ze względu na wybieranie i opracowywanie fajnych i ciekawych przepisów na czas świąt Bożego Narodzenia. Część z naszych ulubionych potraw zaprezentowałyśmy już w zeszłym roku. Myślałyśmy, że w tym już będzie problem z odnalezieniem jakiś pysznych, tradycyjnych potraw. Jednak okazało się, że to co jest na blogu to nieznaczny ułamek naszych rodzinnych świątecznych przepisów. Dzisiaj jeden z prostszych (choć wcale nie mniej smaczny), a mianowicie pstrąg smażony na maśle podawany z dodatkiem migdałów. Pychota!

poniedziałek, 24 listopada 2014

Papryki zapiekane z farszem mięsnym i kaszą jaglaną

W świecie kulinarnym panują rozmaite trendy (prawie jak w świecie mody). Raz dobrze (i modnie) jest pić mleko migdałowe, innym razem zajadać arbuza. Obecnie panuje moda na kasze jaglaną. Bardzo nas ta moda cieszy, bo kasza ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Jest zdecydowanie lekkostrawna, zasadotwórcza, wysusza nasza śluzówkę (dzięki czemu łatwiej jest nam walczyć z katarem i kaszlem) nie zawiera glutenu, jest idealna wręcz dla alergików i dzieci. Jedzmy więc kaszy jak najwięcej, i jak najczęściej. Można ją podawać w sałatkach, jako dodatek do mięsa lub nawet przyrządzać z niej desery. U nas kasza wystąpiła jako dodatek do mięsa w sosie pomidorowym zapieczona pod serem w paprykach. Wyszło pysznie i zdrowo.

piątek, 21 listopada 2014

Czarny makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem

Bardzo długo poszukiwałam w różnych sklepach czarnego makaronu. Wprawdzie jest to zwykły makaron zabarwiony wyciągiem z kałamarnicy lub mątwy, jednak jego kolor mnie urzeka. Ku mojej ogromnej radości podczas ostatnich zakupów (w końcu!) dostrzegłam go w lodówkach. Od razu zakupiłam paczkę i z nie skrywaną radością zaniosłam do domu. Przyrządziłam go w sosie śmietanowym z serem gorgonzola i dodatkiem kurczaka. Wyszło naprawdę pysznie (i kolorowo:)).

czwartek, 20 listopada 2014

Kawałki kurczaka w sosie piwnym

Propozycja dla fanów złocistego trunku (i nie tylko). Podudzia i pałki kurczaka pieczone z suszonymi pomidorami i porem w sosie piwnym.  Efektem są pyszne, soczyste kawałki mięsa z niesamowitym, aromatycznym sosem. Pycha!

wtorek, 18 listopada 2014

Frytki z marchewki pieczone w piekarniku

Dzisiaj propozycja zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych frytek. Frytki przygotowujemy nie z ziemniaków, a z marchewek. Ponadto nie smażymy ich w głębokim tłuszczu, a pieczemy w piekarniku z dodatkiem ziół. Efektem są pyszne, słodkie frytki, które na pewno zdobędą Wasze serca. Nasze już skradły:)

sobota, 15 listopada 2014

Łosoś faszerowany masłem ziołowym zapiekany z ziemniakami

W jednej z sieci dyskontowych panuje teraz akcja „Włoskie smaki”. Z ciekawości zgarnęłam ze sklepu ulotkę z „Włoskimi rodzinnymi przepisami”. Postanowiłam kilka z nich wypróbować i powiem szczerze, ze byłam mile zaskoczona. Efekty były bardzo aromatyczne i smaczne. Najbardziej przypadł mi do gustu przepis na „Łososia al forno” czyli filet z łososia faszerowany masłem, zapiekany z ziemniakami. Danie nie wymaga zbyt wiele pracy, a jest przy tym niezwykle wręcz przyjemne dla podniebienia. Polecam!

wtorek, 11 listopada 2014

Lasagne bolognese - czyli lazania po bolońsku

Lazania przez bardzo długi czas był moją zmorą. Niby wszystko wychodziło, a jednak ciągle czegoś brakowało. Sos był zbyt słabo doprawiony, beszamel taki nijaki, a o warstwach w ogóle nie wspomnę. Zrobiłam kilkanaście (jeśli nie kilkadziesiąt) lazani i w końcu znalazłam przepis na najlepszą domową lazanie. Kluczem do rozwiązania okazał się makaron. Już wiem, że suchy nie jest dobrym rozwiązaniem. Użyć trzeba świeżego makaronu, który można kupić w każdym markecie (znajdziecie go w lodówkach). Wówczas lazania jest znacznie smaczniejsza, makaron miękki, a warstwy pięknie widoczne. Jeśli jeszcze nie próbowaliście lazani to najwyższy czas :)

czwartek, 6 listopada 2014

Kopytka

Są takie dania, które najlepiej smakują u mamy. Można je jeść w restauracji, u ciotki czy koleżanki, a  te mamine i tak będą najlepsze. Jedną z takich potraw są dla mnie kopytka. Zawsze miękkie, zawsze smaczne, rozpływające się w ustach. Ubóstwiam je i mogłabym jeść dzień i noc.  Wykradłam przepis na te kulinarne cuda i szczerze polecam wypróbować.
A Wy macie jakieś takie potrawy, które najlepiej smakują przyrządzone przez mamę?:)

wtorek, 4 listopada 2014

Tort tęczowy w kratkę

Ten przepiękny kolorowy tort zachwyca wyglądem, prawda? Idealny dla dzieci na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Bardzo delikatny i zbilansowany w smaku. Wbrew pozorom niezbyt trudny do wykonania. Pieczemy kilka kolorowych biszkoptów, wycinamy okręgi, składamy i przekładamy bitą śmietaną. Jedyny problem to posiadanie barwników. Jeśli mamy je w swojej kuchni to połowa trudności już za nami :)

Printfriendly