piątek, 29 grudnia 2017

Karnawałowy E-book



Za nami wspaniały rok!

Był to rok pełen smaków, przygód i pasji. Był to rok w którym mogłyśmy poszerzać swoje horyzonty kulinarne o wyjazdy w rozmaite zakątki Europy. Był to rok kiedy miałyśmy okazje gotować z fantastycznymi kucharzami. Był to rok kiedy poznałyśmy wiele koleżanek i kolegów "po fachu". Był to rok intensywnej nauki i wielu emocji.

Był to rok, który był rokiem bardzo pozytywnym również dzięki Wam. Był to rok, kiedy wielu z Was wracało do nas po kolejne przepisy. Wielu z Was trafiło w tym roku do nas po raz pierwszy i zostało na dłużej. Był to też rok, w którym niektórzy zaglądali do nas tylko na chwilkę i to też jest super. Był to rok w którym obdarowaliście nas wieloma "lajkami", serduszkami i niezliczoną ilością komentarzy. 
Dziękujemy za ten wspólny rok. Liczymy na kolejny w Waszym towarzystwie ;)

Niestety jak wszystko co dobre ten rok też dobiegł końca.
Jednak nie smucimy się, bo jesteśmy ciekawe co przyniesie rok następny.... 

A na sam koniec tego roku mamy dla Was niespodziankę:
Następny e-book z naszym skromnym udziałem. 
Wraz z innymi blogerami zamieściłyśmy tam inspiracje na dania Karnawałowe.
Pobierajcie, przeglądajcie i gotujcie ;)

Do zobaczenia za rok ;)







Strona=ą graficzną zajęła się Sylwia z agencji reklamowej 13DESIGN
Redakcja i korekty niezastąpiona Ewa Popielarz

sobota, 23 grudnia 2017

Babeczki ziemniaczane

Tradycyjnym dodatkiem do Wigilijnego stołu w naszym domu rodzinnym było puree ziemniaczane. W tym roku postanowiłyśmy przełamać tradycję i zaserwować babeczki ziemniaczane. Smakują podobnie jak nasza poznańska babka ziemniaczana, ale forma małych babeczek wygląda znacznie efektowniej. Jest to danie, które można swobodnie modyfikować i dodawać np. podsmażone pieczarki, odrobinę boczku czy zielony szczypiorek.Takie babeczki idealnie nadają się również na zwykły, codzienny obiad, nie tylko w święta ;) Poza tym to bardzo fajna opcja na drugie śniadanie do szkoły, czy pracy.

piątek, 22 grudnia 2017

Reniferkowe brownie

W tegoroczne Święta mamy dla Was propozycję na brownie w formie reniferów. Jest to bardzo fajna propozycja na  przyozdobienie klasycznego ciasta brownie. Możecie skorzystać z naszego przepisu na ciasto lub zrobić swoje ulubione, następnie „przyklejacie” czekoladą kilka elementów i otrzymujecie niezwykle ciekawe wizualnie ciasto, które będzie ozdobą każdego stołu. Polecamy :)

poniedziałek, 18 grudnia 2017

Surówka z kiszonej kapusty

Przedstawiam Wam hit ostatnich dni na naszym stole obiadowym: prosta, szybka surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem bez dodatku cukru. Pyszna, zdrowa i wzmacniająca naszą odporność. Idealna na chłodniejsza aurę za oknem (i nie tylko)!

środa, 13 grudnia 2017

Japońskie zupy OYAKATA w nowej odsłonie

Osoby, które zaglądają do nas regularnie wiedzą, że nie jesteśmy fankami kuchni Dalekiego Wschodu. Zazwyczaj wybieramy dobrze nam znaną kuchnię polską, czasami robimy wycieczki do powszechnie znanej kuchni włoskiej lub mniej znanej (ale nie mniej fascynującej) kuchni francuskiej. Nie zapędzamy się natomiast do kuchni indyjskiej, czy też japońskiej… Aż do teraz :)
Postanowiłyśmy poszerzyć swoje horyzonty kulinarne i zacząć uśmiechać się do kuchni z zupełnie innych rejonów globu. Swoją przygodę zaczęłyśmy od kuchni japońskiej.  Dlaczego akurat od niej, możecie się zastanawiać. Powód jest taki, że kuchnia japońska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na całym świecie.  Potrawy kuchni japońskiej są różnorodne w smaku i bogate w aromaty, a przy tym mają niezwykle zrównoważone proporcje. Najsłynniejsze potrawy kuchni japońskiej to: sushi (kto z nas go nie zna?:)), które podbija  cały świat, ongiri (ryżowe kanapki, które są już powszechne w naszym kraju i można je spotkać nawet w osiedlowym sklepiku) i dango, czyli niewielkich rozmiarów kulki wytwarzane z mąki ryżowej (jeśli chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej o potrawach Kraju Kwitnącej Wiśni zajrzyjcie tutaj).
Poszukując informacji o kuchni japońskiej trafiłyśmy na produkty firmy AJINOMOTO, która oferuje OYAKATA- dania oraz zupy kuchni japońskiej. Dania OYAKATA zachwyciły nas swoimi opakowaniami oraz łatwością w ich przygotowaniu (wystarczą naprawdę tylko dwa ruchy, zajrzyjcie tutaj aby się przekonać). Zupy z kolei niby znane, niby podobne do tych na rynku, ale jednak zupełnie inne. Przygotowuje się je ekspresowo (wystarczy zalać wodą) a smakują unikalnie i co ważne można je spotkać w większości dużych sklepów spożywczych.
Jednak nie byłybyśmy sobą, gdybyśmy nie próbowały dorzucić do tych zupek czegoś od siebie :) Dodałyśmy do nich kilka bonusów, a efekty naszej pracy prezentujemy poniżej.

wtorek, 5 grudnia 2017

Tortille ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Odkąd zaczęłam pracować w zdecydowanie większym wymiarze godzin, ciągle poszukuje pomysłów na fajne drugie śniadania do pracy. Ważne by przygotowywało się go dość szybko, jak i nie wymagało później długiego odgrzewania. Tak zrodził się pomysł na tortiile (które w ramach maksymalnego skracania czasu kupuje gotowe) z farszem ze szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą (dzięki której nie musimy solić potrawy). Proste i pyszne.

sobota, 2 grudnia 2017

Czekoladowe muffinki z mandarynkami

W naszej kuchni powoli nastaje świąteczny czas. Lampki wyciągnięte, gwiazda betlejemska kupiona i mimo że do Bożego Narodzenia zostało jeszcze wiele dni to już wypróbowujemy świąteczne przepisy. Sprawdzamy nowe, poprawiamy stare, eksperymentujemy i testujemy. Jednym z naszych ostatnich doświadczeń kuchennych były muffinki czekoladowe z dodatkiem mandarynek w środku.  Wilgotne z mocnym czekoladowym akcentem i owocową nutą przypadną do gustu każdemu miłośnikowi tych słodkich wypieków.

Printfriendly