sobota, 31 grudnia 2016

Podsumowanie 2016 roku - Odkrycie nowych smaków

Czas na nasze podsumowanie minionego 2016 roku. Chciałybyśmy opowiedzieć Wam o naszych najfajniejszych i najsmaczniejszych przepisach. W zestawieniu tym kierujemy się tylko i wyłącznie naszymi odczuciami co do danego dania :) Żeby było łatwiej podzieliłyśmy przepisy na kilka kategorii. Zapraszamy :)

Śniadaniowe odkrycie minionego roku
Wiadomo nie od dziś, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. W tym roku naszym śniadaniowym odkryciem okazały się jajka w pomidorach (nazywane też jajkami w czyśćcu lub szakszuka). Pyszne i pożywne, do tego łatwe w przyrządzeniu. Przepis znajduje się tutaj. :)


piątek, 30 grudnia 2016

Podsumowanie roku 2016 - Najczęściej czytane posty

Czas na podsumowanie roku 2016 według najczęściej czytanych przez Was postów. Zapraszamy serdecznie na zestawienie dziesięciu najczęściej odwiedzanych przez Was stron na naszym blogu :).

Zestawienie otwiera przepis na mintaja przygotowanego na parze. Znajduje się on na dziesiątym miejscu najczęśćiej odwiedzanych przez Was przepisów w minionym roku. Lekki, zdrowy, o delikatnym posmaku tymianku. Zdecydowanie warto spróbować ryby w takiej wersji. Przepis znajdziedzie tutaj.

wtorek, 27 grudnia 2016

Podsumowanie roku 2016 – Instagram

Końcówka grudnia to czas podsumowań, w związku z czym chciałybyśmy napisać kilka słów o naszym koncie na Instagramie. W 2016 roku udało nam się umieścić na nim 218 zdjęć. Dostałyśmy za te fotki aż 25 642 serduszka! Za każde jedno serdecznie dziękujemy. Pozdrawiamy również wszystkie osoby, które nas na Instagramie śledzą. Poniżej prezentujemy najlepsze dziewięć zdjęć roku 2016 według Instagram :)
ps. Kogo z nami na Instagramie nie ma to serdecznie zapraszamy ;)

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Kruche ciasteczka z reniferem

Każde małe dziecko jest fanem renifera Rudolfa (w każdym razie moje dzieci na pewno:)). Na cześć dziecięcej fascynacji powstały ciasteczka z reniferem, obowiązkowo z czerwonym nosem :). Jednakże okazało się, że nie tylko dzieci w nich zasmakowały. Nam również przypadły do gustu. Ponadto zapakowane w celofan mogą być fajnym prezentem :)
Żródło inspiracji: Printerest


piątek, 16 grudnia 2016

Polędwiczki z suszonymi pomidorami w kremowym sosie

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami duszonymi w białym winie z dodatkiem pysznego kremowego sosu to bardzo fajna (i prosta w przygotowaniu) propozycja obiadowa. Nada się zarówno na wtorkowy szybki obiad, jak i świąteczne ucztowanie z całą rodziną. Serdecznie polecamy.

środa, 14 grudnia 2016

Świąteczny E-book pełen słodkości



W tym roku mamy dla Was wyjątkowy prezent.
 Wraz z 14 blogerkami kulinarnymi stworzyłyśmy E-booka z przepisami na świąteczne słodkości.
Z wspaniałą pomocą Ewy z bloga Baby w kuchni, która była naszą nieocenianą pomocą redakcyjną wraz z Agnieszką z Nes Studio, która zajęła się szatą graficzną stworzyłyśmy coś fajnego (i mamy nadzieję przydatego w świątecznej gorączce :)). Liczymy, że przygotowane przez nas przepisy przypadną Wam do gustu. Serdecznie zachęcamy do ściągnięcia i korzystania do woli.
Pozostałym Blogerką dziękujemy za wspaniałą współpracę i cudnie spędzony czas przy omawianiu, planowaniu, dogrywaniu i zgadywaniu się co i jak. Szczególne podziękowania dla Magdy, która była pomysłodawcą całego tego zamieszania :)

Słodkich Świąt :)

sobota, 10 grudnia 2016

Piernikowe brownie – choinki

Klasyczne brownie w nowej odsłonie będzie hitem tegorocznych Świąt. Ciasto z dodatkiem przyprawy do piernika smakuje czekoladą z delikatnym korzennym posmakiem. Do tego unikaly wygląd sprawi, że zrobi prawdziwą furorę. Takie brownie będzie nie tylko smacznym dodatkiem, ale też przepiękną ozdobą świątecznego stołu.
Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z książki „Cookies” autorstwa Marthy Stewart

niedziela, 4 grudnia 2016

Sernik z brzoskwiniami i bezową chmurką

Dzisiaj zapraszamy Was na pyszny sernik z brzoskwiniami i bezową chmurką. Przepis, który kojarzy nam się ze świętami w dzieciństwie. Zawsze na Boże Narodzenie robiła go nasza Ciocia, która jest prawdziwym mistrzem wypieków. Za przepis bardzo dziękujemy i zachęcamy każdego sernikowego laika do jego przyrządzenia, bo mimo że długi w opisie jest bardzo prosty do wykonania :)


wtorek, 29 listopada 2016

Chwalimy się bo duma nas rozpiera

Chciałybyśmy podzielić się z Wami naszym małym sukcesem, jakim jest publikacja dwóch przepisów z udziałem marchewki w czasopiśmie Harmonia (numer listopd, grudzień 2016). Całkiem niedawno swiętowałyśmy pojawienia się naszego przepisu na zielony koktajl w gazecie SKARB. Myślałyśmy, że to jednorazowy mały krok do druku pisanego, a jednak nie. Dzięki pomocy naszej serdecznej przyjaciółki udało się zagościć po raz drugi na łamach gazet :)






Dziękujemy serdecznie wszystkim, którzy sie do tego przyczynili, a w szczególności pani Grafik (dzięki :*), Oli (bez twojego sprzętu byłoby ciężko :)) oraz Mamie (która zawsze pomaga).




wtorek, 22 listopada 2016

Zupa krem z dyni i batata dla dzieci

Dzisiaj zapraszamy na bardzo prostą i niezwykle pyszną zupę krem dla dzieci z dyni i batata. Zupę robi się szybko i jest niezwykle prosta w przygotowaniu. W smaku lekko słodka, za sprawą batata, bardzo przypada do gustu małym koneserom (i nie tylko im :))

wtorek, 8 listopada 2016

Spaghetti bolognese z dyni makaronowej

Kilka dni temu dostałam od koleżanki z pracy piękny okaz dyni makaronowej. Byłam zachwycona faktem, że wreszcie będę mogła wypróbować tą odmianę i sprawdzić w praktyce czy faktycznie z miąższu tej dyni powstaje „makaron”. Zniecierpliwiona czekałam kilka dni na wolny dzień w pracy, aż wreszcie nadażyła się okazja.  Dynia została przeze mnie upieczona w piekarniku, a następnie poskrobana widelcem. I wiecie co? Faktycznie jej miąższ rozpada się na nitki makaronu :) . Przygotowałam ją od razu na dwa sposoby. Idealnie skomponowała się z sosem bolognese i potrawką z kurczaka, jednakże w głowie kłebi mi się wiele innych pomysłów na jej wykorzystanie, macie jakiś swój? :)

sobota, 5 listopada 2016

Ślimaki ziemniaczane

Nie są dietetyczne, ani bogate w witaminy, są za to wyśmienite w smaku. Ślimaki z ziemniaków, mąki i parmezanu smażone na oleju rzepakowym. Chrupiące jak frytki, pyszne w środku idealne z sosem tzatziki lub czosnkowym. Fantastyczne jako dodatek do obiadu lub przekąska do filmu. Moje dzieci za nimi przepadają, Wy również w nich przepadniecie :)

poniedziałek, 31 października 2016

Dyniowe tiramisu

Jesienne tiramisu w dyniowej odsłonie to bardzo fajna propozycja na pyszny deser. Puree z dyni w towarzystwie korzennych przypraw i mascarpone przełożone biszkoptami nasączonymi kawą stanowi doskonały dodatek do kawy. Polecamy serdecznie :) 
Inspiracje na przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Moje Wypieki.

niedziela, 30 października 2016

Miotełki wiedźmy na Halloween

Jeśli poszukujecie fajnych przekąsek na imprezę Halloweenową to mamy dla Was idealną propozycję. Miotełki wiedźmy wyglądają zjawiskowo, fajnie smakują zwłaszcza w towarzystwie sosu czosnkowego i niezwykle uatrakcyjnią imprezę! Polecamy!

czwartek, 27 października 2016

Włochate babeczki

Dzisiaj proponujemy fantastyczne halloweenowe włochate babeczki. Robią furorę wśród dzieci i nie tylko. Jako baza możemy użyć jakichkolwiek babeczek, a na wierzchu robimy „włosy” kremem maślanym. Niesamowity efekt gwarantowany.

środa, 26 października 2016

Babeczki dyniowe

Jesienne babeczki dyniowe to idealna propozycja na drugie śniadanie czy przekąskę do kawy. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, do tego mokre, rozpływające się w środku. Więcej chyba zachęcać do ich upieczenia nie muszę :)

wtorek, 25 października 2016

Puree z dyni - baza do deserów

Zawsze chętnie korzystam z sezonowych produktów. Jednym z warzyw po które najczęściej sięgam jesienią jest dynia. Wykorzystuje ją do zup, gulaszy, kaszotto i oczywiście deserów :) Zanim piękna pomarańczowa dynia trafi do deseru robie z niej puree. Można oczywiście kupić gotowe puree w słoiku, ale przygotowanie domowe nie zawiera zbyt wiele czasu, a przynajmniej dokładnie znamy jego skład :)

niedziela, 23 października 2016

Gulasz z dynią, marchewką i mięsem mielonym

Poszukujecie szybkiego w przygotowaniu, ciekawego dania z udziałem dyni? Mamy dla Was propozycję. Łatwy w przygotowaniu, a do tego jednogarnkowy gulasz z czerwoną soczewica, marchewką i mięsem mielonym. Rozgrzewający, sycący, wprost idealny na chłodne jesienne dni.

niedziela, 16 października 2016

Zielone naleśniki

W te jesienne, deszczowe dni potrzeba nam nieco wiosennej energii, dlatego postanowiłam zrobić zielone naleśniki. Ciasto przygotowuje się jak na tradycyjne naleśniki dodając barwnika wytworzonego ze szpinaku. Wychodzą piękne, zielone naleśniki, które możemy podać z dowolnym farszem. Smak szpinaku jest zupełnie niewyczuwalny. Moje dzieci je uwielbiają, ale sądzę że zachwycą nie tylko małych koneserów!

niedziela, 9 października 2016

Barszcz ukraińki z batatem i zieloną soczewicą

Barszcz ukraiński z batatem i zieloną soczewicą jest bardzo fajną, sycącą i smaczną zupą. Szczerze przyznam, że polubiłam tą wersją znacznie bardziej niż oryginalny barszcz ukraiński. Sprawił to dodatek soczewicy (której jestem fanką) oraz prostota w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się również jako drugie śnidanie w pracy, zwłaszcza w deszczowe, chłodne dni. Polecam wszystkim fanom buraków (i nie tylko :))


sobota, 1 października 2016

Naleśniki z farszem ruskim

Lubicie jeść pierogi ruskie, ale nie lubicie ich lepić? To przepis dla Was! Pyszny farsz z ziemniaków, cebulki i sera zawijany w… naleśniki. Robi się zdecydowanie szybciej aniżeli pierogi, a smak równie fantastyczny!

niedziela, 11 września 2016

Pesto z awokado

Uwielbiam pesto za smak i szybkość w przygotowaniu. Po całym dniu w pracy jest to naprawdę idealne danie na obiad. Nie byłabym jednak sobą, gdybym ciągle robiła je tak samo :) Eksperymentowałam już z pesto z bazylii, ze szpinaku, pieczonej papryki i jarmużu. Dzisiaj nadszedł czas na pesto z awokado. Jego smak jest nieco delikatniejszy niż tradycyjnego pesto z bazylii, a konsystencja bardziej kremowa. Zdecydowanie polecam wypróbować ten przepis!

wtorek, 23 sierpnia 2016

Pasta z tuńczyka

Jeśli znudziły Ci się dodatki do chleba, którymi raczysz się na co dzień to jest przepis dla Ciebie. Pasta przygotowywana z tuńczyka i serka jest fajną (i zdrową!) alternatywą na smarowidło do chleba. Jej delikatny smak i wilgotna konsystencja sprawia, że nawet dzieci jedzą ją z ochotą. Polecamy!

czwartek, 18 sierpnia 2016

Sałatka z buraka z fetą

Moja miłość do buraków nadal trwa. Co dzień goszczą na moim talerzu w rozmaitej postaci. Tym razem postanowiłam przyrządzić z nich sałatkę. Bardzo prostą w przygotowaniu, dosłownie 4 składniki, chwilka roboty i gotowe. Idealna jako lunch, czy dodatek do obiadu. Szczerze zachęcam do wypróbowania tego przepisu!

wtorek, 16 sierpnia 2016

Kurczak w sosie śmietanowym z kurkami

Sezon na grzyby w tym roku rozpoczął się wyjątkowo wcześnie. Niezwykle nas to cieszy bo jesteśmy fankami kurek, podgrzybków i borowików. Na początek proponujemy bardzo prosty przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem kurek.

piątek, 5 sierpnia 2016

Pstrąg pieczony z bobem i ziemniaczkami

Sezon na bób powoli zmierza ku końcowi. Mam jednak nadzieję, że zdążycie jeszcze wypróbować przepis na pstrąga pieczonego z bobem i ziemniaczkami. Jest to bardzo fajny i prosty przepis na pyszny obiad.

środa, 3 sierpnia 2016

Lodziarnie w Poznaniu: Marina (ul. Woźna 18, obok Starego Rynku)

Królowa może być tylko jedna! Niekwestionowaną królową poznańskich lodziarni jest Marina. Pisaliśmy już o niej w zeszłym roku, jednak teraz lokal ma nową lokalizacje, stąd postanowiłyśmy napisać o niej kilka słów więcej :)



Lodziarnia: Marina
Adres: ul.Woźna 18
Godziny otwarcia: środa – niedziela  13.00 – 20.00

niedziela, 31 lipca 2016

O See Bloggers słów kilka

Oczekiwanie
Kiedy nadchodzi odpowiedni moment i możesz już zgłosić swoją kandydaturę na uczestniczenie w See Bloggers, przychodzi czas na oczekiwanie :) Oczekiwanie czy Twój blog, a więc TY sam dostaniesz się na zjazd. Nasze oczekiwanie było tym trudniejsze, że... przegapiłyśmy pierwszy termin zapisów. Dopiero druga tura miała rozstrzygnąć, czy pojedziemy, a miejsc było ledwie 40. W momencie ogłaszania wyników euforia, zadowolenie, radość i znacząca dawka niedowierzania. Tak to Ty pojedziesz, Twój blog został doceniony i wybrany spośród innych. Twoja praca przyciągnęła uwagę, super, BRAWO MY! Teraz rozpoczyna się kolejny etap oczekiwania, może nawet dłuższy (mimo, że krótszy:)). Już wiesz, że się dostałeś, że pojedziesz, trzeba tylko wytrwać do upragnionej daty! Tymczasem trzeba załatwić jakiś nocleg, ogarnąć dojazd etc.

czwartek, 21 lipca 2016

Pęczotto z bobem i kurczakiem

Zapraszamy na pyszne pęczotto z kurczakiem i bobem. Szybkie i smaczne danie, które przygotowuje się niezwykle łatwo i fantastycznie smakuje.

poniedziałek, 18 lipca 2016

Beziki

Nasze bezy może nie są idealna, nie zawsze są śnieżnobiałe, czasami pękają, ale mają jedną zaletę.. zawsze wyśmienicie smakują! Jak prawdziwa chrupiąca tradycyjna beza, dodatkowo przepis jest banalnie prosty.. Poradzi sobie z nim każdy kto dopiero chciałby rozpocząć swoją bezową przygodę. Polecam serdecznie!

niedziela, 17 lipca 2016

Lodziarnie w Poznaniu: Lodziarnia Wrocniecka (ul. Górna Wilda 82)

Zapraszamy do świata lodów Lodziarni Wroniecka 17 podawanych na ul. Górna Wilda 82. Odwiedziłyśmy lokal kilka razy i dzielimy się z Wami wrażeniami!

Lodziarnia: Lodziarnia Wroniecka
Adres: ul. Górnaa Wilda 82
Godziny otwarcia: codziennie 11- 20

środa, 13 lipca 2016

Tort bezowy

Chrupiące z zewnątrz, a miękkie, piankowe w środku – idealne bezy. Porcja pysznego szczęścia. Dzisiaj proponuje przygotować potrójne szczęście w towarzystwie śmietany i owoców. Tort bezowy to idealny deser na ciepłe dni: lekki, słodki z mnóstwem pysznych sezonowych owoców!

poniedziałek, 11 lipca 2016

Dorsz bałtycki pieczony z ziemniaczkami i pomidorkami

Przedstawiamy Wam idealne danie dla zabieganych. Praktycznie samo się robi w piekarniku, a ilość ubrudzonych naczyń jest ograniczona do minimum. Polecamy tym, którzy nie mają za dużo wolnego czasu oraz tym którzy nie przepadają za wystawaniem w kuchni :)





















piątek, 8 lipca 2016

Restauracje w Poznaniu: Słodka&Ostra

Zakochałam się w zdjęciu. Zdjęciu dodanym na instagram z ogródka poznańskiej restauracji. Ogródek z klimatem, z widokiem na ukochaną, nie działającą już, zajezdnię na Gajowej! Z pięknymi meblami i ciekawym wystrojem. Postanowiłam się tam wybrać, a że restauracja znajduje się w sąsiedztwie Starego ZOO połączyłam przyjemne ze smacznym i zabrałam całą familie :)
Jaga

Restauracja: Słodka&Ostra
Adres: ul. Sienkiewicza 20, Poznań
Godziny otwarcia: poniedziałek – czwartek 10.00 – 22.00 , sobota 10.00 – 22.0, niedziela 10.00 – 19.00

wtorek, 5 lipca 2016

Makaron z bobem, suszonymi pomidorami i mascarpone

Wreszcie upragniony sezon na bób w rozkwicie. Co roku  czekam na niego z utęsknieniem i jak tylko się rozpocznie masowo obieram pyszne strączki :) Modyfikuje znane mi przypisy tak, by przemycić w potrawie te cuda natury. Dzisiaj bardzo stary przepis, który od dawna jest na blogu, zmieniony na taki z udziałem bobu :) Zapraszamy

sobota, 2 lipca 2016

Lodziarnie w Poznaniu: Lodzia (os.Piastowskie za Betą)

Wracamy do cyklu wpisów o najlepszych (naszym zdaniem :)) lodziarniach w Poznaniu. W zeszłym roku miałyśmy okazję opisać trzy miejsca w Poznaniu godne polecenia. W tym roku planujemy tam wrócić i dać Wam znać czy coś się zmieniło :) Może jest jeszcze lepiej, niż rok temu? Oprócz tego mamy dla Was opis kilku nowych fajnych miejsc, które świeżo się pojawiły na lodowej mapie Poznania lub dopiero w tym roku tam dotarłyśmy :)
 Zaczynamy od miejsca, które jest całkowitą nowością na Ratajach. Zapraszamy!

Lodziarnia: Lodzia
Adres: os. Piastowskie (za betą)
Godziny otwarcia: codziennie 11- 21

piątek, 24 czerwca 2016

Szybki chłodnik z botwinki

Na takie upały nie ma jak chłodnik. Uwielbiamy latem, w słoneczny dzień zajadać się zupką z botwinki na zimno :) Dzisiaj mamy dla Was przepis na ekspresowy chłodnik, który uda się każdemu!

piątek, 17 czerwca 2016

Kaszotto z kurczakiem, botwinką i czerwoną soczewicą

Póki mamy wysyp świeżych, fantastycznych, pachnących warzyw staramy się je przemycać w każdym możliwym posiłku. Ostatnio jesteśmy również fankami kasz wszelkiej maści i kolorów. Stąd powstało nasze zamiłowanie do kaszotto. Robimy je bardzo często, zazwyczaj każde nieco inaczej. Jednak tym razem wyszło nam tak fajne w smaku, że dokładnie zanotowałyśmy przepis i dzielimy się nim z Wami :)

sobota, 11 czerwca 2016

Truskawkowa woda smakowa

Macie czasami ochotę na wodę o jakimś posmaku? Nie chcecie jednak kupować gotowych wód smakowych, który skład chemiczny jest niekiedy dłuższy niż zupek chińskich. Mamy dla Was idealną propozycję. Zróbcie taką wodę sami :) Przygotowanie jest banalnie proste, a smak fantastyczny. Jest to również idealna propozycja dla dzieci, które nie przepadają za "czystą" wodą.

wtorek, 7 czerwca 2016

Burgery z buraka

Zawsze na wiosnę mamy ogromną ochotę na warzywa w każdej postaci. Zachodzimy do naszego ulubionego straganu i przepadamy… oprócz obowiązkowych truskawek, które pięknie czerwienią się ze stoiska kupujemy pełno fantastycznych, kolorowych warzyw. O tej porze roku wyglądają niesamowicie i dziwnym trafem smakują zupełnie inaczej niż w pozostałych miesiącach :) Zgodnie z naszym etapep na warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy!
Pomysł na burgery z buraka podpowiedziała nam moja koleżanka z pracy za co jej serdecznie dziękuje :)

czwartek, 19 maja 2016

Zupa krem z batata i buraków

Zupa krem z batata i buraków to w ostatnim czasie mój absolutnie numer jeden na liście domowych zup. Zupka jest banalnie prosta w wykonaniu i nie potrzebuje wiele przygotowań. Ma fantastyczny różowy kolor i jest niezwykle ciekawa w smaku: lekko słodka  ze znaczącą nutą buraka, a całość dopełnia aromat podsmażanej cebulki. Polecam absolutnie każdemu!
Przepis został podpatrzony na stronie hpba.pl

wtorek, 17 maja 2016

Gorące Kubki Knorr

Jakiś czas temu dostałyśmy od firmy Knorr nowe Gorące Kubki do przetestowania. Z wielkim zaciekawieniem zaczęłam czytać czym różnią się nowe Gorące Kubki, od poprzednich (za wyjątkiem znacznie ciekawszej grafiki ma się rozumieć :)). Oto kilka słów mojej refleksji.

sobota, 14 maja 2016

Sałatka z kaszą kuskus, pomidorkami koktajlowymi, serem feta i słonecznikiem

Odkrywając kolejne odmiany kaszy trafiłam na kaszę kuskus. Zakochałam się w niej. To była miłość od pierwszego przygotowania. Urzekł mnie fakt, że nie trzeba jej gotować, smakuje wybornie i idealnie nadaje się do sałatek. Jest to mój numer 1 na lunchboxowej liście potraw do pracy :)

poniedziałek, 2 maja 2016

Makaron z naleśników z sosem pomidorowym z kurczakiem

Jedliście kiedyś makaron z naleśników? Fantastyczna sprawa. Fajnie wygląda, dobrze smakuje i doskonale komponuje się z dodatkami na słodko i na wytrawnie. U mnie dzieciaki uwielbiają taki „makaron” z pomidorowym sosem :) Jeśli brakuje już Wam pomysłów na ciekawy obiad, podpowiadamy: makaron z naleśników na pewno będzie daniem, który zaskoczy domowników :)


środa, 27 kwietnia 2016

Recenzja książki "Sekrety francuskiej kuchareczki" Marie-Morgane Le Moel

Jakiś czas temu bardzo miła Pani z wydawnictwa zapytała mnie, czy nie chciałabym zrecenzować książkę pod tytułem „Sekrety francuskiej kuchareczki”. Pierwsza moja myśl? Trochę dziwny tytuł, choć zdecydowanie intrygujący… Druga myśl: mam na głowie pracę zawodową, dzieci, bloga, męża, milion innych spraw i jeszcze mam książki brać na głowę?...mhm po chwili przyszła refleksja. Przecież kocham książki, zawsze kochałam, czytam namiętnie po kilka książek miesięcznie, czemu by nie przeczytać właśnie tę? Kiedyś bardzo dawno temu myślałam czy by nie założyć bloga recenzenckiego, ale doszłam do wniosku, że kim ja jestem by oceniać osoby piszące znacznie lepiej i ciekawiej niż ja? Może czas to ugryźć z innej strony? Może wprowadzić na bloga recenzje książek z przepisami?... zostałam z ta myślą i przeczytałam opis książki:

Kiedy Marie, odważna francuska dziennikarka, wyjeżdża na inny kontynent jako zagraniczna korespondentka, zaczyna się jej wielka przygoda życia. W krótkim czasie musi się nauczyć, jak otrzymać zaproszenie na najważniejsze wydarzenia polityczno-kulturalne, jak wtrącić słówko na konferencji prasowej, kiedy wciąż przerywa ci namolny australijski pisarz, a także jak nawiązać nowe znajomości – zwłaszcza w sytuacji, kiedy Urząd Imigracyjny stanowczo sugeruje, że twój francusko-kanadyjski narzeczony musi wrócić do domu.

Na szczęście Marie ma przy sobie przepisy swojej ukochanej mamy. Stanowią one remedium na tęsknotę za domem, a także okazują się nieocenioną pomocą w nawiązywaniu kolejnych znajomości z aroganckimi Australijczykami… Czy Marie uda się zintegrować z australijską społecznością? Jak poradzi sobie w obcym kraju, na obcym kontynencie, wśród obcych sobie ludzi? I jaką rolę w tym wszystkim odegrają sekrety francuskiej kuchni?
.”

Printfriendly