środa, 10 kwietnia 2013

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Nasza dzisiejsza propozycja to makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym. Jest to idealne danie na szybki obiad. Wymaga nie zbyt wiele pracy, a efekty znacznie przechodzą włożony wysiłek. Dodatki do kurczaka można oczywiście swobodnie modyfikować w zależności od upodobań smakowych i apetytu danego dnia. Sos do tej potrawy jest dość delikatny, dlatego jeśli jesteście wielbicielami intensywnych smaków proponujemy mocniej go doprawić.



Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
  • Około 150 g makaronu (my użyłyśmy kolorowego makaronu ze szpinakiem i pomidorami) 
  • 50 g szpinaku
  • 70g suszonych pomidorów 
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki śmietany 12% 
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek ( lub oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami)
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.  Szpinak myjemy, ucinamy ogonki liściowe i podsmażamy na patelni z dodatkiem 2 łyżek wody. Czekamy aż szpinak „zwiędnie” i odsączamy go. Po chwili, gdy nam nieco ostygnie siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią kurczaka uprzednio pokrojonego w kostkę. Smażymy na dużym ogniu kilka minut. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w paski. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę smażymy. Zmniejszamy ogień i wrzucamy szpinak. Po chwili dodajemy śmietanę, 2 łyżki wody z makaronu oraz doprawiamy solą i pieprzem. Pieprzu można sporo wrzucić, gdyż śmietana nadaje bardzo delikatnego smaku potrawie. Wszystko mieszamy, starając się nie gotować. Makaron odcedzamy, a następnie wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy przygotowany sos i mieszamy. Nakładamy na talerze i możemy zajadać.






6 komentarzy:

  1. Identyczny robię. Uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy mogę użyć mrożonego szpinaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej może być mrożony. Tylko należy go rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody:)

      Usuń
  3. Prześwietne. Suszone pomidory nadają charakteru całej potrawie!

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy można bez śmietany? Na samej oliwie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nawet robiłam sam makaron z kurczakiem i szpinakiem na obiad, smakowało mi bardzo, a jak coś zostało to czekałam aż wystygnie, dodawałam do tego odrobinę majonezu i sałatka gotowa ;)

      Usuń

Printfriendly