piątek, 29 maja 2015

Kalafior pieczony pod kokosową kruszonką

Kalafior pieczony w piekarniku z jarmużem i szalotką pod pyszną kokosową kruszonką to wspaniały dodatek do obiadu. Towarzystwo żurawiny nadaje  daniu lekko słodki posmak, który zdecydowanie podnosi walory smakowe całego dania. Po wzięciu pierwszego kęsa jedyne co mi się pojawiło w głowie to słowo: PYCHA!
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.



Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 10 minut + 50 minut pieczenia
Składniki:
  • 1 kalafior 
  • 1 szalotka
  • Garść liści jarmużu
  • 5 łyżek białego wina
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól


Kruszonka:
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy umyty i porwany jarmuż. Kalafior dzielimy na różyczki i układamy na liściach. Posypujemy żurawiną, obraną i  pokrojoną w paseczki cebulą oraz przyprawami. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy rozmarynem. Na dno wlewamy wino, a z wierzchu skrapiamy olejem. Zamknięte naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 45 minut. Składniki kruszonki mieszamy w miseczce. Posypujemy upieczonego kalafiora. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni. Smacznego.


Przed pieczeniem.


Po upieczeniu.


Z kokosową kruszonką.



15 komentarzy:

  1. Ta kokosowa pierzynka to świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomył, zwykły kalafior zyskał wykwintny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł z ta kokosową kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe dodatki do tego kalafiora :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kalafiora uwielbiam! Pod taką kruszonką danie musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mieszanka smaków:) Takiego połączenia bym się nie spodziewała.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawa propozycja :-) musi smakować wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis, nigdy nie wpadłabym chyba na pomysł by połączyć kalafiora z kokosem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawy pomysł, do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  10. Od kiedy zobaczyłam zdjęcie na fb, to czekałam i czekałam na ten przepis :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mi się podoba takie połączenie a kalafior świetnie wygląda w zestawieniu z kokosem i żurawiną ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly