środa, 20 maja 2015

Zupa krem z białych szparagów

Nasza mama jest bezapelacyjną mistrzynią w gotowaniu zup. Robi to perfekcyjnie i żadna z nas nigdy jej pod tym względem nie dorówna. Tym razem, na naszą prośbę, ugotowała zupę krem z białych szparagów. Jak zawsze, wyszła przepysznie, oto przepis:





Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
  • Pęczek białych szparagów
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 l bulionu drobiowego np. z tego przepisu
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, gałka muszkatołowa
  • Jako dodatek: 3 plastry szynki długodojrzewającej


Szparagi myjemy i odłamujemy twarde,łykowate końcówki. Następnie je obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Nie musi być drobno krojona, bo całość później zblenderujemy. W garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulkę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojone szparagi (omijając główki) i przesmażamy chwilkę. Całość zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy około 5 minut. Dodajemy główki szparagów, ziemniak oraz przyprawy. Gotujemy 2-3 minuty i blenderujemy na gładki krem. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Na suchej patelni przesmażamy szynkę, aż się pofaluje. Zupę podajemy ciepłą wraz z plasterkiem szynki. Smacznego.




14 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten krem i szparagi:)) Dziękuję za życzenia i miłego dnia;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę ze tydzień szparagowy ;-) zupa z białych jest najlepsza ;-) knife&spoon

    OdpowiedzUsuń
  3. rozkoszny krem! choć szparagi wolę zielone, to w takim kremie zdecydowanie białe smakują lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szparagi w formie kremu to jedyna forma, w jakich je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa ze szparagów zawsze na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupa ze szparagów zawsze na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! U mnie w domu też mistrzynią zup jest mama :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupę krem z szparagów niedawno robiłyśmy i była dobra ale podejrzewamy, że jakby zrobiła ją nasza babcia to byłaby o wiele lepsza :D Każdy ma swoją mistrzynię kuchni w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam szparagi, a tak się złożyło, ze jeszcze z nich nie robiłam zupy !! Jak to możliwe, nie wiem :) Ale dzięki za inspirację, wyczaruję coś w weekend :}

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały krem. Nigdy nie przygotowywałam zupki ze szparagami;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly