środa, 26 czerwca 2013

Tort arbuzowy

Ostatnio przez zupełny przypadek trafiłyśmy na stronę http://www.jensjustdesserts.co.uk// gdzie urzekł nas wspaniały tort arbuzowy! Długo nie zwlekając przetłumaczyłyśmy przepis i przyrządziłyśmy go w swoim zaciszu domowym. Smak równie wyśmienity co wygląd tortu przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Idealny na upalne dni, zwłaszcza dla osób dbających o linie :)




Składniki:
  • Arbuz 
  • Dwie puszki mleka kokosowego (z lodówki) 
  • 0,5 łyżeczki prawdziwego cukru z wanilii
  • Niecała łyżka miodu
  • Łyżeczka cukru
  • Kubek płatków migdałowych
  • Owoce
Arbuza obieramy ze skóry i wykrajamy dwa grube plastry różnej wielkości. Następnie wkładamy je do lodówki. Wyjmujemy mleko kokosowe (koniecznie mocno schłodzone) i oddzielamy mleko od kremu. Najłatwiej je rozdzielić otwierając puszkę od dołu wówczas mleko wypłynie, a krem zostanie. Masę wydłubujemy z puszki, dodajemy cukry i miód. Całość intensywnie miksujemy i odstawiamy do lodówki na najchłodniejszą półkę. Płatki migdałowe podsmażamy chwilę na patelni, uważając by się nie przypaliły. Arbuzy wyciągamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyciągamy masę i jeśli jest sztywna nakładamy na arbuzy (gdyby masa była lejąca wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki). Posmarowane masą arbuzy obsypujemy migdałami i dekorujemy owocami. Tort arbuzowy możemy zajadać od razu lub przechować w lodówce na później.








Tort dla fitnesski

3 komentarze:

  1. FANTASTYCZNY!!! Oj, zrobię go szybciej niż myślę ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. http://gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/deser/arbuzowy-tort-nie-tort/ też go zrobiłam - choć przepisów nie tłumaczyłam - sam wygląd nas urzekł i staraliśmy się go odtworzyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort arbuzowy to rewelacyjny deser nawet dla osób będących na diecie!
    Jest pyszny dlatego też taki zrobiłam, choć mój wyglądał nieco mniej zjawiskowo:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly