czwartek, 11 grudnia 2014

Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem

Dzisiejsza propozycja to pierogi ruskie w nowej odsłonie. Zamiast ziemniaków do ich przyrządzenia użyłyśmy kaszy jaglanej. Nadała ona pierogom nowy, ciekawy smak. Polecamy wypróbować wszystkim fanom nowości na stole (i miłośnikom kaszy jaglanej)!



Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.

Ilość porcji: około 60-70 pierogów
Składniki:
Ciasto pierogowe podstawowe:
  • 500g mąki pszennej (ok 3 szklanek)
  • 250ml wody
  • 1 łyżka masła
  • Sól

Farsz:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 400g sera twarogowego chudego 
  • 2 podsmażone cebule
  • ½ łyżki masła
  • Świeżo mielona sól, biały pieprz

Kasze jaglaną płuczemy dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie nastawiamy osoloną wodę, dodajemy do niej liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Kiedy woda będzie wrzeć dodajemy kasze i gotujemy około 12 minut do miękkości. Wyjmujemy i nieco przestudzamy. W maszynce do mięsa mielimy kasze wraz z serem. Cebule obieramy i kroimy na drobną kostkę. Przesmażamy na patelni na odrobinie masła. Dodajemy do farszu (jeśli ktoś nie lubi czuć drobinek cebuli, można ja również zmielić w maszynce do mięsa na przemian z pozostałymi elementami farszu). Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na stolnice wysypujemy mąkę i wlewamy roztopione masło. Powoli dolewamy ciepłą wodę. Jej ilość zależy od wilgotności mąki. Niektórzy dodają do ciasta jajko, ale z doświadczenia wiemy, że wówczas ciasto jest twarde i pierogi gorzej się lepią. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami, aż powstanie jednorodna masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie zostawiamy ciasto by trochę „odpoczęło” (jeśli nam się śpieszy można pominąć ten etap). Po jakiejś pół godzinie odcinamy małe części i wałkujemy w cienkie placki. Wycinamy kółka np. szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak powstałe pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy 3 minuty i wyjmujemy. Podajemy na ciepło z rozmaitymi dodatkami np. parówką i cebulką. Smacznego.






13 komentarzy:

  1. ale mi się podoba ta wersja ruskich! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. :) Mam na liście do zrobienia pierogi z kaszą jaglaną, ale chyba zrobiłabym je na słodko. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na słodko nie jadłyśmy jeszcze. Czekamy z niecierpliwością na przepis wobec tego :)

      Usuń
  3. Świetne pierożki, bardzo lubię z kaszą gryczaną :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam pierogi, ja w ten weekend robię tradycyjne, z kaszą gryczaną i serem :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Też takie robimy i uwielbiamy! Jak chyba zresztą każdą wersje pierogów :)

      Usuń
  5. Muszą być świetne, mam w planach również zrobić jakieś pierożki z tą kaszą :) a jak na razie jestem fanem ruskich :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne pierogi jak z obrazka :) Ciekawy farsz!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Tyle razy juz widzialam przepis na pierogi z kasza jaglana,ze chyba w koncu bede musiala je sama przygotowac! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z takim farszem nie jadłam. Na pewno zdrowe i apetyczne.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly