poniedziałek, 1 grudnia 2014

Roladki śledziowe

Święta bez śledzia to nie Święta, a tegoż śledzia można przyrządzić na tysiące sposobów. Dzisiaj bardzo prosty, ale efektowny sposób podania śledzia na wigilijną (i nie tylko!) kolacje. Z dodatkiem czerwonej cebuli, ogórka konserwowego z wyśmienitym, lekko czosnkowym sosem. Pychota!





Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na moczenie śledzi)

Składniki:
  • 4 filety śledziowe a’la matjas 
  • Czerwona cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • Kilka gałązek koperku
Sos:
  • 50ml jogurtu naturalnego 
  • 50ml majonezu
  • ½  łyżeczki musztardy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ¼  łyżeczki cukru
  • Sól, świeżo mielony pieprz


Filety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy około 2 godzin. Wyjmujemy z mleka i delikatnie odsączamy. Składniki sosu mieszamy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, według uznania. Cebulę obieramy, przekrajamy na pół i kroimy pół talarki. Ogórek kroimy wzdłuż na cztery kawałki. Koperek myjemy i siekamy. Na talerzu o podwyższonych brzegach delikatnie wylewamy sos. Filety śledziowe zawijamy w roladki spinając je wykałaczką, by się nie rozwinęły. Układamy w sosie. W środku umieszczamy kawałek ogórka. Dookoła roladek układamy cebulę. Całość posypujemy koperkiem. Smacznego.









6 komentarzy:

Printfriendly