poniedziałek, 18 maja 2015

Szparagi

Wreszcie nadszedł sezon na szparagi. Nie trwa on zbyt długo więc warto się nacieszyć i nasycić tym warzywem w pełni. Poniżej przedstawiamy kilka rad (dla niewtajemniczonych), jak się zabrać za te małe białe i zielone cuda natury :)




Przygotowanie szparagów


Szparagi dokładnie myjemy. Białe szparagi należny obrać obieraczką do warzyw lub małym nożykiem. Obieramy dokładnie, aby pozbyć się wszystkich włókien, od główki w dół. Na końcu odcinamy zdrewniałe końce. Zielonych szparagów nie trzeba obierać (moim zdaniem to ich zdecydowany atut :)). Odłamujemy tylko zdrewniałą końcówkę. W tym celu wystarczy chwycić szparaga i końcówkę, a następnie wygiąć go. Sam pęknie w odpowiednim miejscu.



Gotowanie szparagów

Szparagi możemy gotować tradycyjnie w wodzie lub na parze. Jeśli decydujemy się na na gotowanie w wodzie idealnie jeśli mam specjalny garnek do tego przeznaczony. Wówczas szparagi stoją, a ich główki wystają nad wodę (są bardzo delikatne i gotują się szybciej niż pozostała część). Jednak nie każdy ma miejsce na taki garnek lub środki by go kupić. Dla osób co go nie posiadają doskonałym patentem jest ociekać na sztućce. Przygotowane szparagi wiążemy nitką, wstawiamy do ociekacza, a ten do garnka z wrzącą wodą (wodę warto lekko posolić i dodać szczyptę cukru). 


Czas gotowania

W zależności od grubości szparagów czas może się nieco zmieniać.

Zielone gotujemy od 4 do 10 minut.
Białe od 10 do 15 minut.

Smażenie
Zielone szparagi możemy również smażyć na patelni lub grillować na grillu. Zachowują wówczas znacznie więcej wartości niż podczas gotowania w wodzie. 


8 komentarzy:

  1. U mnie w domu nie ma za wielu amatorów szparagów i muszę kombinować i szukać nowych pomysłów na to warzywo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ubóstwiam szparagi ! Uwielbiam wymyślać z nimi coraz to nowsze przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnimi czasy zakochałam sie w szparagach, niestety W moim domu tylko ja za nimi przepadam :/ pozdrawiam :)
    Say Yes to the kitchen

    OdpowiedzUsuń
  4. Zwykłe szparagi normalnie gotowane nie robią na nas szału ale na przykład w aromatycznej zupie smakują wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro robię w parowarze, dopiero w tym roku "odkryłam" szparagi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny sposób na gotowanie szparagów. Specjalne garnki do tego kosztują sporo:))

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly