Moje dzieci uwielbiają muffinki, a ja uwielbiam je z nimi robić. Jest to fajna okazja to spędzenia wspólnie czasu z pysznym smakołykiem jako bonus :) Jednak muffinki można robić nie tylko z dziećmi, zaproście koleżnaki, kolegów, męża, żone i do kuchni na wspólną zabawę :)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Składniki:
200g mąki pszennej
150g cukru trzcinowego
125g serka śmietankowego
125g rodzynek
75ml oleju rzepakowego
25g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jajko
W małym garnuszku umieszczamy rodzynki i zalewamy je wodą*. Gotujemy
przez chwilkę i zestawiamy z ognia. Serek śmietankowy miksujemy z cukrem pudrem
i odstawiamy do lodówki. Mąkę przesiewamy do miski dodając proszek do pieczenia
i cukier. Mieszamy dodając jajko, olej i
ekstrakt waniliowy. Na samym końcu dodajemy odcedzone rodzynki. Foremkę do muffinki
wykładamy papilotkami i wykładamy przygotowanym ciastem. Na środku robimy dołek
i wkładamy serek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 25 minut.
Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Wspaniałe muffinki. Porywam jedną do kawki :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie odmówiłabym sobie takiej domowej muffinki:)
OdpowiedzUsuń