poniedziałek, 23 października 2017

Gulasz z batetem, marchewką i burakiem z dodatkiem mięsa mielonego

Mamy dla Was propozycję na jednogarnkowe (a więc fantastyczne samo w sobie przez wzgląd na ilość naczyń do zmywania :) danie obiadowe. Gulasz z mnóstwem warzyw, kaszą i soczewicą to fajna pozycja na obiad :) u mnie króluje z dodatkiem jogurtu naturalnego.



Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut gotowania
Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 pomidory
  • 1 duża marchewka
  • 1 batat
  • 1 burak
  • 1 por
  • 1/2 szklanki kaszy bulgur (woreczek – 100g)
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 szklanki bulionu (można zastąpić wodą)
  • Ząbek czosnku
  •  2 łyżki oleju rzepakowego
  • Pęczek natki pietruszki do obsypania
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, ½ łyżeczka kminku rzymskiego mielonego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 ostrej papryki, 1/3 cynamonu, 1 łyżeczka kurkumy


Burak umieszczamy w garnku z osoloną wodą i gotujemy około 30 minut. W brytfance lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Por tniemy na pół talarki, następnie wrzucamy na rozgrzaną brytfankę i smażymy 2-3 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy przyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dorzucamy mięso mielone i dokładnie obsmażamy. W między czasie obieramy surowy batat i marchewkę oraz kroimy w kosteczkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. Obieramy również podgotowanego buraka, kroimy w kostkę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz dorzucamy pozostałe przyprawy. Dosypujemy kaszę oraz soczewicę, przez dwie minuty podsmażamy. Dorzucamy warzywa i całość podlewamy ciepłym bulionem. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Brytfankę przykrywamy i gotujemy około 30 minut. Podajemy posypane natką pietruszki, można dodać kleks jogurtu naturalnego. Smacznego









9 komentarzy:

Printfriendly