Ilośc porcji: 3
Składniki:
- 1,5 pomarańcza
- 1 grejpfrut
- ½ cytryny
- Rukola
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki sosu słodko-pikantnego
- Przyprawy: chili (można zastąpić świeżą papryczką) imbir, sól, pieprz
Piersi z kurczaka rozbijamy
tłuczkiem w plastry. Następnie przygotowujemy marynatę: wlewamy do miseczki 2 łyżki
oliwy. Cytrynę wyparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy połowę skórki z cytryny
na tarce na małych oczkach. Dorzucamy do oliwy. Mięso dokładnie oblewamy
marynatą i odkładamy na kwadrans. W między czasie wyparzamy owoce oraz obieramy
ze skórki. Wycinamy owoce bez skórek zachowując sok, który wycieknie w tym
czasie. W miseczce łączymy sok z pomarańczy, grejpfruta, sos słodko-pikantny,
oliwę oraz sok z połowy cytryny. Doprawiamy imbirem i chili oraz mieszamy.
Mięso z kurczaka obsmażamy na patelni na średnim ogniu. Na talerzu układamy
rukole, cytrusy oraz kurczaka. Całość polewamy przygotowanym sosem i zajadamy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz