W Halloweenowy wieczór ponosi nas wyobraźnia. Przebieramy
się za straszydła, wycinamy dynie i świętujemy całą noc. Jemy wówczas straszne
palce wiedźmy, przerażające oczy, czy muffinki ociekające krwią :) Czemu by nie zjeść fragmentu „cmentarza”? :) W tym roku proponujemy Wam bardzo ciekawie
wyglądające ciasto o niebagatelnym smaku brownie. Gwarantujemy piorunujące
wrażenie na wszystkich uczestnikach Hallowenowej imprezy :)
Inspiracje na to
ciasto zaczerpnęłyśmy z tego bloga.
Czas przygotowania: 30 minut + 40 minut pieczenia
Ilość porcji: Duża blacha około 24 na 30 centymetrów
Składniki:
Na ciasto:
- 300g cukru
- 200g mąki pszennej
- 200ml mleka
- 175ml oleju
- 50g kakao
- 4 jajka
- 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
Lukier:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- Barwnik spożywczy (biały, szary lub czarny)
Ponadto:
- Kilka podłożonych biszkoptów, kostka gorzkiej czekolady na napisy
Do dużej miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy proszek do
pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy i zwykły cukier. W drugim
naczyniu umieszczamy składniki mokre czyli mleko, olej oraz roztrzepane jajka.
Do płynnych składników dodajemy suche i miksujemy do połączenia składników.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy je do
piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Po upieczeniu
wyjmujemy i studzimy na kratce.
Przygotowujmy lukier: Do szklanki wbijamy białko, a
następnie stopniowo dosypujemy cukier puder, aż otrzymamy pożądaną
konsystencje. Powstały lukier dzielimy na pół. Jeden dobarwiamy na biało, a
drugi na szaro. Podłużne biszkopty tniemy na pół i smarujemy pędzelkiem szarym lukrem. Białym lukrem napełniamy rękaw cukierniczy. Kiedy biszkopty nieco
przeschną wykonujemy napis ”R.I.P” stopioną kostką czekolady za pomocą
wykałaczki. Odstawiamy do zastygnięcia.
Przygotowujemy polewę: Do garnuszka wlewamy śmietankę
kremówkę oraz stawiamy na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i
podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Zdejmujemy i dostawiamy do ostudzenia.
Wierzch przestudzonego ciasta ścinamy i kruszymy na
„ziemię”. Ciasto polewamy czekoladą, a następnie posypujemy pokruszonym
ciastem. Następnie delikatnie umieszczamy „nagrobki” w „ziemi”. Ozdabiamy ciasto
białym lukrem rysując na nim pajęczyny. Możemy dorzucić kilka listków mięty
jako „krzaki”. Gotowe. Smacznego :)
Świetnie ciasto:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńo ludu genialnie;D
OdpowiedzUsuńNie lubię imprez na Heloween i nie uczestniczę w nich ani nie popieram.. jednak ciasto wygląda mroczne i gdybym miała "obchodzic" to święto to właśnie na to ciasto bym się skusila
OdpowiedzUsuńTeż takie w tym roku robiłam :) Zdecydowanie robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuń