Zawsze na wiosnę mamy ogromną ochotę na warzywa w każdej
postaci. Zachodzimy do naszego ulubionego straganu i przepadamy… oprócz
obowiązkowych truskawek, które pięknie czerwienią się ze stoiska kupujemy pełno
fantastycznych, kolorowych warzyw. O tej porze roku wyglądają niesamowicie i
dziwnym trafem smakują zupełnie inaczej niż w pozostałych miesiącach :) Zgodnie
z naszym etapep na warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy
rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna
odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy!
Pomysł na burgery z buraka podpowiedziała nam moja koleżanka
z pracy za co jej serdecznie dziękuje :)
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 8 dużych burgerów
Składniki:
- 3 starte na grubych oczkach buraki (średniej wielkości)
- 1 duża (lub 2 małe) cebule
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 5 łyżek nasion słonecznika
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
- ¼ szklanki oleju
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, sos sojowy
Przygotowanie zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej.
Najpierw przelewamy ją co najmniej dwukrotnie ciepłą wodą. Kiedy woda po kaszy
będzie już czysta to gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Kaszę można ugotować
również wcześniej albo wykorzystać taką, która nam została np. z obiadu. Surowe buraki obieramy i trzemy na tarce na
grubych oczkach. Cebulę kroimy i smażmy na złoty kolor na patelni. Natkę
pietruszki siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni.
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Jeśli masa
będzie zbyt mokra dodajemy nieco mąki lub bułki tartej. Z powstałej masy
formujemy duże kotlety (my korzystałyśmy z obręczy do burgerów). Gotowe placki
umieszczamy na papierze do pieczenia na blaszce. Wkładamy do piekarnika na 25
minut rozgrzanego na 180 stopni. Po mniej więcej 15 minut przewracamy je na
drugą stronę. Poddajemy wraz z bułką i dodatkami. Polecamy przyrządzać je z
konfiturą z czerwonej cebuli. Smacznego.
Przed upieczeniem:
Po upieczeniu:
wspaniały pomysł na zdrowy obiad:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie będę musiała wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Jako fanka wszelkich burgerów zapisuję :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają zabójczo:D
OdpowiedzUsuńOstatnio u mnie szaleństwo burakowe, pełno ich w lodówce, więc może przygotuję sobe takie burgery, bo wyglądają fantastycznie !
OdpowiedzUsuńJa mam tak samo, ciągle bym tylko buraki jadła :)
Usuń