Na takie upały nie ma jak chłodnik. Uwielbiamy latem, w
słoneczny dzień zajadać się zupką z botwinki na zimno :) Dzisiaj mamy dla Was
przepis na ekspresowy chłodnik, który uda się każdemu!
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 10 minut plus chłodzenie
Składniki:
- 0,5 litra rosołu lub wywaru z warzyw
- 1 pęczek botwinki*
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu winnego
- 250ml jogurtu naturalnego
- 250ml kefiru
- Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
- Do podania: ugotowane na twardo jajka, koperek
*Jeśli pęczek botwinki jest spory z dużymi buraczkami można
zwiększyć ilość rosołu lub nie dodawać wszystkich liści z buraczków
Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą woda. Następnie
buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę, liście siekamy na kawałki. W garnku
podgrzewamy wywar, kiedy zacznie wrzeć dorzucamy same buraki. Gotujemy na małym
ogniu kilka minut. Następnie dorzucamy liście i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy sok z cytryny i ocet winny, doprawiamy i po chwili zestawiamy z ognia. Odstawiamy zupę
by ostygła. Jeśli zależy nam na czasie to wstawiamy garnek do zlewu wypełnionego zimną wodą. Kiedy wywar ostygnie dodajemy jogurt i kefir, wstawiamy do lodówki*.
Podajemy z jajkiem i koperkiem.
*Nie ukrywamy że zupa jest wyśmienita w smaku, ale jeszcze
lepiej smakuje na następny dzień, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”.
moja mama robi prawie tak samo, tylko na jogurcie:)
OdpowiedzUsuńbym piła litrami!
OdpowiedzUsuń