Chciałyśmy podzielić się z Wami prostym, ale bardzo smacznym
przepisem na cudowne kaszotto z indykiem oraz groszkiem i marchewką.
Główną rolę w nim odgrywa kasza bulgur, której od jakiegoś czasu jesteśmy
przeogromnymi fankami. Polecamy osobą zapracowanym oraz takim, ktore nie lubią zmywać (do przygotowania całego dania wystarczy tylko jedna patelnia :))
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Woreczek kaszy bulgur
- Por (biała część)
- 4 sznycle z indyka (można zastąpić piersią z indyka/kurczaka)
- ½ paczki mrożonej marchewki z groszkiem
- Ok. 300 ml bulionu
- Olej do smażenia
- Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, suszony lub świeży tymianek
Dużą patelnie stawiamy na gaz i rozgrzewamy. Por myjemy, odcinamy
białą część i kroimy na pół talarki. Sznycle z indyka kroimy w kostkę. Na
patelnie nalewamy nieco oleju i wrzucamy por, podsmażamy kilka minut. W między
czasie mięso doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dorzucamy na patelnię.
Smażymy często mieszając kilka minut. Po tym czasie dorzucamy kaszę, ponownie
smażymy 2-3 minuty. Dodajemy zamrożony groszek z marchewką. Po chwili dolewamy
ciepły bulion, przykrywamy patelnię i gotujemy ok. 15 minut. Zdejmujemy
przykrywkę i sprawdzamy czy kasza doszła, jeśli nie zostawimy całość jeszcze na
kilka chwil (bez przykrycia). Nakładamy na talerze i podajemy na ciepło. Smacznego.
zdecydowanie przepis dla mnie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kolorowe obiady z warzywami:D
OdpowiedzUsuń