Przepis na to danie zobaczyłam na filmiku, który
wyskoczył mi na facebooku. Wówczas pomysł na połączenie ricotty, szpinaku i
wędzonego łososia wraz z sosem beszamelowym wydał
mi się dość intrygujący. Zapomniałam o nim na jakiś czas, aż natrafiłam na
promocyjną cenę wędzonego łososia (który jak wiadomo do tanich nie należy niestety L) Przepis postanowiłam wypróbować i zobaczyć efekty. Wyszło
bardzo smacznie.
Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 5-6
Składniki:
Na naleśniki:*
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można dodać drugą szklankę mąki pszennej)
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- Jajko
- Szczypta soli
- Margaryna lub olej (do smażenia)
*Z tej ilości otrzymałyśmy 5 dużych naleśników
Na farsz:
- 250g ricotty (zazwyczaj 1 opakowanie)
- 250g świeżego szpinaku (1 opakowanie jeśli kupujemy w folii)
- 150g wędzonego łososia (1 ½ opakowania)
- 5 suszonych pomidorów
Na sos beszamelowy:
- Szklanka mleka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- Łyżka masła
- Przyprawy: liść laurowy, gałka muszkatołowa,
W misce miksera umieszczamy wszystkie składniki na naleśniki
i wyrabiamy robotem kuchennym jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt płynne
dosypujemy mąki, jeśli zbyt gęste dolewamy mleka. Naleśniki smażymy na
rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. W między czasie rozgrzewamy drugą patelnię. Dodajemy na nią nieco oleju ze słoika z suszonymi pomidorami (lub
oleju słonecznikowego jeśli suszone pomidory nie są z oleju). Dodajemy
pokrojone w kostkę suszone pomidory. Szpinak
myjemy i wrzucamy na patelnie, podsmażamy aż zwiędnie. Na usmażonych
naleśnikach układamy w paski (tak jak na zdjęciach) szpinak, ricotte i
wędzonego łososia. Naleśniki zwijamy wzdłuż ułożonych produktów, a następnie tniemy
po skosie na trzy kawałki. Układamy je w naczyniu do zapiekania. Robimy tak, aż
zużyjemy składniki.
W garnuszku rozpuszczamy masło i dorzucamy mąkę. Mieszamy,
aż do powstania zasmażki. Dolewamy ciepłe mleko, dorzucamy liść laurowy i
doprawiamy gałką. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. Uważamy
by nie powstały grudki. Powstałym sosem polewamy naleśniki. Wstawiamy do piekarnika
nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Podajemy z lekką sałatką, smacznego.
po prostu pycha:)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł !
OdpowiedzUsuń