Dzisiaj propozycja na pyszny, szybki obiad. Delikatnie
podsmażona cebulka, do tego aromatyczny ryż i fasolka szparagowa w dwóch
kolorach tworzą niezwykle atrakcyjną dla oka (a zwłaszcza podniebienia!) całość. Potrawa delikatna, lekko kremowa w smaku. Po prostu pyszna!
Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 2/3 szklanki ryżu
- 3 parówki
- Garść zielonej fasolki szparagowej*
- Garść żółtej fasoli szparagowej*
- Cebula
- Łyżka oleju rzepakowego
*Może być mrożona, wówczas przed przygotowaniem potrawy ją rozmrażamy.
Nasza fasolka była jeszcze z zapasów letnich (niestety ostatnia porcja:(()
Cebulę obieramy i siekamy na kosteczkę. Patelnie rozgrzewamy
wraz z olejem. Kiedy jest już rozgrzana wrzucamy cebulkę i obsmażamy na złoty
kolor. W między czasie kroimy parówkę w kostkę. Dorzucamy do podsmażanej
cebulki, a po 2 minutach dorzucamy ryż. Smażymy, aż zrobi się szklisty.
Następnie zalewamy gorącym bulionem, koniecznie zakrywamy przykrywką i gotujmy
około 15 minut (pod koniec czasu kontrolujemy, czy nie brakuje na patelni
bulionu, jeśli tak to dolewamy odrobinę). Fasolki przecinamy poprzecznie na 3
części. Po kwadransie dorzucamy strąki, całość delikatnie mieszamy i kosztujemy*.Jeśli
ryż już jest miękki, bulion odparowany, a całość ma kremową konsystencje to
danie jest gotowe. W przypadku gdy ryż jest jeszcze twardy to sprawdzamy ilość bulionu**,
dolewamy w razie konieczności i jeszcze na chwilkę przykrywamy. Gotujemy, aż
ryż zmięknie. Smacznego.
*Potrawa zazwyczaj nie wymaga doprawiania, bo aromaty i smaki
przechodzą na ryż z bulionu. Jednak jeśli wydaje nam się za słabo doprawiona to
jak najbardziej można użyć soli, czy pieprzu. Bardzo dobrze komponuje się
również kilka kropelek maggi.
**Jeśli nie mamy już bulionu możemy zastąpić go ciepłą wodą.
Takiej wersji risotto nie jadłam, mam ochotę ;)
OdpowiedzUsuńPyszny, lekki obiad! Moje smaki! :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ryżowe wariacje :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMoje smaki ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ryż i fasolkę szparagową <3
OdpowiedzUsuńAle nabrałyśmy ochotę na pełną michę fasolki szparagowej :P
OdpowiedzUsuńpyszności! uwielbiam risotto, a Twoje wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na fasolkę!
OdpowiedzUsuńZazdroszczę nawet tej ostatniej porcji. ;) U mnie tylko sklepowa. :(
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na danie. :)
Pyszności!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z rozkoszą...
Pyszności!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z rozkoszą...
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda superrr mmm nabrałam apetytu :)
OdpowiedzUsuńTwoje risotto wygląda przepysznie! mniam mniam : )
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńFajnie, ale po co ta parówka??? Po co ten syf dodawać do tak pysznego dania?
OdpowiedzUsuń