piątek, 27 lutego 2015

Kremowe risotto z fasolką szparagową

Dzisiaj propozycja na pyszny, szybki obiad. Delikatnie podsmażona cebulka, do tego aromatyczny ryż i fasolka szparagowa w dwóch kolorach tworzą niezwykle atrakcyjną dla oka (a zwłaszcza podniebienia!) całość. Potrawa delikatna, lekko kremowa w smaku. Po prostu pyszna!




Potrawa wolna od glutenu. 
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 2/3 szklanki ryżu
  • 3 parówki
  • Garść zielonej fasolki szparagowej*
  • Garść żółtej fasoli szparagowej* 
  • Cebula
  • Łyżka oleju rzepakowego

*Może być mrożona, wówczas przed przygotowaniem potrawy ją rozmrażamy. Nasza fasolka była jeszcze z zapasów letnich (niestety ostatnia porcja:(()

Cebulę obieramy i siekamy na kosteczkę. Patelnie rozgrzewamy wraz z olejem. Kiedy jest już rozgrzana wrzucamy cebulkę i obsmażamy na złoty kolor. W między czasie kroimy parówkę w kostkę. Dorzucamy do podsmażanej cebulki, a po 2 minutach dorzucamy ryż. Smażymy, aż zrobi się szklisty. Następnie zalewamy gorącym bulionem, koniecznie zakrywamy przykrywką i gotujmy około 15 minut (pod koniec czasu kontrolujemy, czy nie brakuje na patelni bulionu, jeśli tak to dolewamy odrobinę). Fasolki przecinamy poprzecznie na 3 części. Po kwadransie dorzucamy strąki, całość delikatnie mieszamy i kosztujemy*.Jeśli ryż już jest miękki, bulion odparowany, a całość ma kremową konsystencje to danie jest gotowe. W przypadku gdy ryż jest jeszcze twardy to sprawdzamy ilość bulionu**, dolewamy w razie konieczności i jeszcze na chwilkę przykrywamy. Gotujemy, aż ryż zmięknie. Smacznego.
*Potrawa zazwyczaj nie wymaga doprawiania, bo aromaty i smaki przechodzą na ryż z bulionu. Jednak jeśli wydaje nam się za słabo doprawiona to jak najbardziej można użyć soli, czy pieprzu. Bardzo dobrze komponuje się również kilka kropelek maggi.
**Jeśli nie mamy już bulionu możemy zastąpić go ciepłą wodą.










17 komentarzy:

  1. Takiej wersji risotto nie jadłam, mam ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ryż i fasolkę szparagową <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale nabrałyśmy ochotę na pełną michę fasolki szparagowej :P

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności! uwielbiam risotto, a Twoje wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi narobiłaś ochoty na fasolkę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zazdroszczę nawet tej ostatniej porcji. ;) U mnie tylko sklepowa. :(

    Fajny pomysł na danie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności!
    Zjadłabym z rozkoszą...

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności!
    Zjadłabym z rozkoszą...

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda superrr mmm nabrałam apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Twoje risotto wygląda przepysznie! mniam mniam : )

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajnie, ale po co ta parówka??? Po co ten syf dodawać do tak pysznego dania?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly