Moja miłość do buraków nadal trwa. Co dzień goszczą na moim
talerzu w rozmaitej postaci. Tym razem postanowiłam przyrządzić z nich sałatkę.
Bardzo prostą w przygotowaniu, dosłownie 4 składniki, chwilka roboty i gotowe.
Idealna jako lunch, czy dodatek do obiadu. Szczerze zachęcam do wypróbowania tego przepisu!
Czas przygotowania: 5 minut + czas na gotowanie buraków
(około 30 minut)
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 buraki*
- Ok. 50 g sera feta
- Garść prażonych nasion słonecznika (można zastąpić pestkami dyni)
- Opcjonalnie rukola (można ją pominąć jednak stanowi fajny dodatek kolorystyczny)
- Łyżka oleju rzepakowego
*Jeśli uda nam się kupić buraka w różnych odmianach
kolorystycznych to zachęcam do takiego wyboru, wówczas sałatka prezentuje się
jeszcze lepiej.
Buraki gotujemy około pół godziny w lekko osolonej wodzie.
Jeśli mamy taką możliwość możemy je również ugotować na parze. Miękkie buraki obieramy
ze skórki i kroimy w pasterki. Układamy na talerzu i posypujemy pokruszonym
serem feta. Obsypujemy listkami rukoli, nasionami i
pryskamy olejem rzepakowym. Smacznego.
Piękna!
OdpowiedzUsuńI pyszna, bardzo...
Zaciekawiło mnie to połączenie ! Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSmscznie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam buraki. sałatka dla mnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na zdrowy posiłek:D
OdpowiedzUsuńomom buraki i feta :D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda na talerzu ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rajdlapodniebienia.pl/
Uwielbiam buraczki w takich sałatkach :)
OdpowiedzUsuń