Dzisiaj zapraszamy Was na pyszny sernik z brzoskwiniami i
bezową chmurką. Przepis, który kojarzy nam się ze świętami w dzieciństwie.
Zawsze na Boże Narodzenie robiła go nasza Ciocia, która jest prawdziwym mistrzem
wypieków. Za przepis bardzo dziękujemy i zachęcamy każdego sernikowego laika do
jego przyrządzenia, bo mimo że długi w opisie jest bardzo prosty do wykonania :)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: Blacha o rozmiarach 36cm x 28cm
Składniki:
Na ciasto:
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- ½ kostki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Na masę serową:
- 1 kg sera na sernik
- 2/3 szklanki cukru
- 4 łyżki śmietany 18% ( razem będzie to opakowanie 200g)
- 4 żółtka
- 1 jajko
- ½ łyżki oleju
- 2 szklanki mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- ¾ dużej puszki brzoskwiń (820g)
Na bezową chmurkę:
- 4 białka*
- 3 łyżki cukru (najlepiej drobny cukier do wypieków)
- 3 łyżki wiórków kokosowych
*razem będzie potrzeba 6 jajek
Składniki na ciasto umieszczamy w misce miksera z końcówką "hak" i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto można również wyrobić ręcznie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim rozprowadzamy ciasto. Mleko (na zimno) mieszamy z opakowaniem budyniu. Do dużej miski
dodajemy wszystkie składniki masy serowej za wyjątkiem mleka. Miksujemy do
uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko i mieszamy szpatułką. Całość wylewamy
na ciasto. Masa będzie bardzo płynna. Brzoskwinie kroimy na kawałki i wykładamy
na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni na 1 godzinę. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec
dodając cukier (stopniowo po jednej łyżce). Na wyciągnięty sernik wykładamy
pianę z białek i posypujemy wiórkami. Obniżamy temperaturę do 150 stopni i
pieczemy do zabrązowienia białek (około 20-25 minut). Wyjmujemy i czekamy, aż
ostygnie. Smacznego.
już się w nim zakochałam:)
OdpowiedzUsuńPycha ! Wygląda na puszysty i wilgotny, czyli nie taki wiórasty, którego nie znoszę. Wspaniały, taki mogłabym podjadać na okrągło :)
OdpowiedzUsuńDokładnie taki jest :)
Usuń2 szklanki mleka??
OdpowiedzUsuń