poniedziałek, 6 lutego 2017

Pesto buraczane

Buraki bez wątpienia odwzajemniają moją buraczaną miłość bo ciągle podpowiadają mi co mogę z nich przyrządzić. Inspiracji i pomysłów nie ma końca, a na stole co chwile jest nowa sałatka, zupa, czy deser. Pośród tych wszystkich nowości zapomniałam wspomnieć na blogu o jednym z moich ulubionych dań obiadowych z udziałem burka, czyli pesto buraczanym. Danie to łączy moje dwie wielkie pasje: buraki i makaron (czy może być jeszcze lepiej?:) Ano może, wygląd dania.Rzadko kiedy można podać danie o pięknym, różowym kolorze, a właśnie taki piękny intensywny kolor pesto nadaje makaronowi. Kiedy widzimy je na talerzu nie możemy się doczekać momentu, aż zaczniemy jeść.




Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut + czas gotowania buraków
Składniki:
  • 2 średniej wielkości buraki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 50ml oleju
  • 50g żółtego sera
  • Garść nasion słonecznika lub orzechów włoskich
  • Garść liści bazylii
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
  • Makaron dla 4 osób


Buraki umieszczamy w garnku z osoloną woda i gotujemy do miękkości (można również upiec w folii aluminiowej w piekarniku). Kiedy buraki stygną nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Podczas czekania na ugotowanie makaronu obieramy ostygnięte buraki ze skórki i kroimy na mniejsze części. Umieszczamy w misce blendera oraz dorzucamy czosnek, żółty ser i prażony słonecznik. Dolewamy również olej i całość blenderujemy, dokładamy listki bazylii i doprawiamy. Ponownie ucieramy na gładki mus. Makaron odcedzamy zostawiając go w garnku. Dokładamy pesto i całość mieszamy. Podajemy na ciepło na talerzu obsypując listkami bazylii lub/i prażonymi nasionami. Smacznego.







4 komentarze:

Printfriendly