Buraki bez wątpienia odwzajemniają moją buraczaną miłość bo
ciągle podpowiadają mi co mogę z nich przyrządzić. Inspiracji i pomysłów nie ma
końca, a na stole co chwile jest nowa sałatka, zupa, czy deser. Pośród tych wszystkich
nowości zapomniałam wspomnieć na blogu o jednym z moich ulubionych dań obiadowych
z udziałem burka, czyli pesto buraczanym. Danie to łączy moje dwie wielkie pasje: buraki i makaron (czy może być jeszcze lepiej?:) Ano może, wygląd dania.Rzadko kiedy można podać danie o pięknym, różowym kolorze, a właśnie taki piękny intensywny kolor pesto nadaje makaronowi. Kiedy widzimy je na talerzu nie możemy się doczekać momentu, aż zaczniemy jeść.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut + czas gotowania buraków
Składniki:
- 2 średniej wielkości buraki
- 2 małe ząbki czosnku
- 50ml oleju
- 50g żółtego sera
- Garść nasion słonecznika lub orzechów włoskich
- Garść liści bazylii
- Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
- Makaron dla 4 osób
Buraki umieszczamy w garnku z osoloną woda i gotujemy do
miękkości (można również upiec w folii aluminiowej w piekarniku). Kiedy buraki stygną
nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Podczas czekania na
ugotowanie makaronu obieramy ostygnięte buraki ze skórki i kroimy na
mniejsze części. Umieszczamy w misce blendera oraz dorzucamy czosnek, żółty ser
i prażony słonecznik. Dolewamy również olej i całość blenderujemy, dokładamy listki
bazylii i doprawiamy. Ponownie ucieramy na gładki mus. Makaron odcedzamy
zostawiając go w garnku. Dokładamy pesto i całość mieszamy. Podajemy na ciepło na talerzu obsypując listkami bazylii lub/i prażonymi nasionami. Smacznego.
Świetne! Samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńjaki cudowny kolor;)
OdpowiedzUsuńGenialne pesto, takie polskie!
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na zdrowy obiad :)
OdpowiedzUsuń