Macie ochotę na pyszne, wilgotne i dietetyczne muffinki? Z
dodatkiem dyni i jabłka to prawie sałatka, a nie deser :) Jednakże jedna uwaga: niebezpiecznie
wciągają i nie uda Wam się poprzestać na jednej :)
Potrawa wolna od glutenu
Ilość porcji: 12 muffinek
Ilość porcji: 12 muffinek
Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia
Składniki:
Na muffinki:
- ¾ szklanki mąki gryczanej*
- ½ szklanki ksylitolu
- ½ szklanki puree z dyni**
- 50 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jabłka
- Jajko
Na polewę
- 50g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka masła
*Mąka gryczana ma dość specyficzny smak, jeśli nie
przepadacie za nią możecie dodać zwykłą mąkę pszenną.
**Przepis na puree z dyni znajdziecie tutaj. Można też
wykorzystać kupne puree z dyni.
Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, kakao, proszek do
pieczenia, sodę oraz cynamon. Składniki mieszamy szpatułką. Odstawiamy na bok.
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Do drugiego (nieco większego) naczynia
dodajemy jajka i ksylitol. Lekko roztrzepujemy całość, dolewamy olej, mleko i puree z dyni. Dodajemy składniki suche do składników mokrych i
mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy całość i
nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 30 minut. Sprawdzamy
patyczkiem, czy są gotowe. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i
kremówkę, mieszamy i nakładamy na muffinki. Czekamy, aż ostygnie. Smacznego :)
bosko wyglądają:)
OdpowiedzUsuńSuper to wygląda, fajnie, że bez glutenu :) Wypróbuję.
OdpowiedzUsuńchętnie. i te doniczki - świetny pomysł!
OdpowiedzUsuń