Lubicie ciasto czekoladowe? Ja uwielbiam, mogłabym jeść kilogramami.
Powstrzymuje mnie tylko jedna rzecz… jego kaloryczność. Z pomocą rozwiązania
tego problemu przyszła mi gazeta GoodFood. Nieco podpatrzyłam, nieco zmieniłam
i nieskromnie powiem, że się udało :) Smak został zachowany, a kaloryczność
obniżona :)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: Torcik o rozmiarze 18 cm
Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
Składniki:
Na ciasto:
- 175g jogurtu naturalnego
- 140g mąki pszennej
- 75g cukru trzcinowego lub 60 g ksylitolu
- 25g kakao
- 25g masła
- 25g mielonych migdałów
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Na polewę:
- 200g serka kremowego śmietankowego
- 40g cukru pudru
- 25g ciemnej czekolady
- 25g masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka kakao
Masło na ciasto rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do
ostygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąke, kakao, sodę i proszek do
pieczenia. Dodajemy cukier i mielone migdały. Całość mieszamy. W drugiej misce
mieszamy jogurt naturalny, jajka i ekstrakt. Składniki mokre dodajemy do
suchych dolewając również masło i olej. Mieszamy przy pomocy szpatułki do
połączenia składników. Przelewamy do dwóch okrągłych form wyłożonych papierem do pieczenia(u nas rozmiar 18cm).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni z termoobiegiem na 20 minut.
W między czasie szykujemy polewę. Czekoladę topimy w
mikrofalówce lub kąpieli wodnej.W misce od miksera umieszczamy masło wraz z cukrem i ubijamy. Nie
przestając miksować dodajemy serek i lekko przestudzoną czekoladę.
Upieczone biszkopty wykładamy na kratkę aby nieco ostygły. Jeden z biszkoptów smarujemy polewą, układamy
drugi i z wierzchu smarujemy ponownie. Możemy ozdobić w dowolny sposób.
Smacznego
pycha:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho. Poproszę duży kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo kusząco:D
OdpowiedzUsuń