Ze wszystkich babek najbardziej lubię tę robioną z udziałem
jogurtu naturalnego. W tym roku postanowiłam przyrządzić ją w nieco innej
wersji z dodatkiem kakao. Powstała cudowna dwukolorowa babka jogurtowa w
towarzystwie polewy czekoladowej.
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: Babka o
średnicy 23 cm i wysokości 11 cm
Czas przygotowania: 15 minut
+ czas pieczenia 50 minut
Składniki:
Na babkę:
- 370g mąki pszennej
- 250g masła
- 200g cukru
- 200g jogurtu naturalnego
- 45g wiórków kokosowych
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki soku z cytryn
- Skórka otarta z dwóch cytryn
Na polewę:
- 100g gorzkiej czekolady (tabliczka)
- Łyżka masła
- Wiórki kokosowe do obsypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz
sodę. Odstawiamy na bok. W drugiej misce ucieramy masło wraz z cukrem do
otrzymania jednolitej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku.
Wyłączamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe, sok i skórkę z cytryny oraz przygotowaną
mąkę. Całość mieszamy szpatułką. Dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do
połączenia składników. Przygotowane ciasto dzielimy na pół. Do jednej porcji
dodajemy kakao i mieszamy.
Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką,
przekładamy ciasto warstwami: najpierw jasne, potem ciemne i jasne. Wstawiamy
do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut. Później zwiększamy
temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej na końcu dodając masło.
Polewamy babkę i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego.
jaka puszysta :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taka babkę <3
OdpowiedzUsuńOna po prostu musi być pyszna! 💛
OdpowiedzUsuńŚwietna babka:)
OdpowiedzUsuń