środa, 5 kwietnia 2017

Dwukolorowa babka jogurtowa z polewą czekoladową

Ze wszystkich babek najbardziej lubię tę robioną z udziałem jogurtu naturalnego. W tym roku postanowiłam przyrządzić ją w nieco innej wersji z dodatkiem kakao. Powstała cudowna dwukolorowa babka jogurtowa w towarzystwie polewy czekoladowej.



Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten 
Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm
Czas przygotowania: 15 minut  + czas pieczenia 50 minut
Składniki:
Na babkę:
  • 370g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 45g wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki soku z cytryn
  • Skórka otarta z dwóch cytryn

Na polewę:
  • 100g gorzkiej czekolady (tabliczka)
  • Łyżka masła
  • Wiórki kokosowe do obsypania


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Odstawiamy na bok. W drugiej misce ucieramy masło wraz z cukrem do otrzymania jednolitej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku. Wyłączamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe, sok i skórkę z cytryny oraz przygotowaną mąkę. Całość mieszamy szpatułką. Dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Przygotowane ciasto dzielimy na pół. Do jednej porcji dodajemy kakao i mieszamy.
Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, przekładamy ciasto warstwami: najpierw jasne, potem ciemne i jasne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut. Później zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej na końcu dodając masło. Polewamy babkę i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego.












4 komentarze:

Printfriendly