Sąsiadka kilka dni temu obdarowała nas kilkoma gałązkami
szałwii. Wyglądały i pachniały wspaniale! Nie chcąc zmarnować ani listka tego aromatycznego
zioła w naszej kuchni zaczęły królować ziemniaczki z szałwią, pizze, zupy,
makarony no i mięsko. Dzisiaj podsyłamy przepis na jedno z najbardziej
klasycznych połączeń szałwii, a mianowicie masło i pyszny filet z kurczaka.
Inspirację na przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Kwestia Smaku.
Inspirację na przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Kwestia Smaku.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki masła
- Łyżka oleju
- Kilka gałązek szałwii
- Przyprawy: świeżo zmielony pieprz, świeżo mielona sól
Piersi z kurczaka myjemy, obcinamy błonki i delikatnie kroimy na paski. Możemy też użyć polędwiczek z piersi kurczaka. Przygotowane mięso oprószamy
przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy jedną łyżkę masła. Kiedy
patelnia się nagrzeje smażymy filety z kurczaka, co chwilę polewając
zawartością patelni. Kiedy piersi będą ładnie zarumienione na brązowo z obu
stron przekładamy je na talerz. Dorzucamy pozostałe masło oraz listki
szałwii. Smażymy przez chwilkę, aż listki zaczną robić się chrupkie. Polewamy
nimi mięso, które możemy podać ze zwykłym puree z ziemniaków (na zdjęciu puree
ziemniaczano-kalafiorowo-marchewkowe czyli klasyczne czyszczenie lodówki :)),
ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego :)
apetycznie:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe połączenie smakowe
OdpowiedzUsuń