Mamy dzisiaj dla Was bardzo fajny i prosty przepis na placek
z rabarbarem i kruszonką. Korzystajcie póki możemy cieszyć się ze
świeżego rabarbaru :)
Składniki:
Na ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 150g cukru trzcinowego
- 125ml kwaśnej śmietany
- 100g masła o temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- Skórka otarta z jednej cytryny
Nadzienie:
- 300g rabarbaru
- 50g cukru trzcinowego
- Skórka otarta z jednej cytryny
Kruszonka:
- 50g mąki pszennej
- 50g cukru
- 50g masła (zimnego)
- 25g płatków owsianych (można pominąć)
Rabarbar myjemy, kroimy w kawałki długości około 2 centymetrów
i umieszczamy w misce. Zasypujemy go cukrem oraz startą skórką z cytryny odstawiamy na bok.
Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce i
delikatnie wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka w postaci grudek. Odstawiamy na bok.
Wyrabiamy ciasto: masło cukier i skórkę z cytryny umieszczamy w misce miksera i ubijamy
około 5 minut, aż masło nabierze puszystości. Dodajemy po jednym jajku cały
czas ubijając. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do
pieczenia, dorzucamy cukier oraz ekstrakt. Stopniowo dodajemy do masła pod koniec
dodając śmietanę.
Okrągłą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na
nią ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Układamy wcześniej przygotowany rabarbar
oraz sypiemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni z termo
obiegiem. Pieczemy około 70 minut, aż do suchego patyczka. Ciasto jest gotowe
do zajadania po wystudzeniu. Smacznego.
ile pysznej kruszonki;)
OdpowiedzUsuńmniam mniam ;)
OdpowiedzUsuń