środa, 29 sierpnia 2018

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Mamy dzisiaj dla Was bardzo fajny i prosty przepis na placek z rabarbarem i kruszonką.  Korzystajcie póki możemy cieszyć się ze świeżego rabarbaru :)




Składniki:
Na ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 150g cukru trzcinowego
  • 125ml kwaśnej śmietany
  • 100g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • Skórka otarta z jednej cytryny

Nadzienie:
  • 300g rabarbaru
  • 50g cukru trzcinowego
  • Skórka otarta z jednej cytryny

Kruszonka:
  • 50g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 50g masła (zimnego)
  • 25g płatków owsianych (można pominąć)


Rabarbar myjemy, kroimy w kawałki długości około 2 centymetrów i umieszczamy w misce. Zasypujemy go cukrem oraz startą skórką z cytryny  odstawiamy na bok.
Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce i delikatnie wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka w postaci grudek. Odstawiamy na bok.
Wyrabiamy ciasto: masło cukier i skórkę z cytryny umieszczamy w misce miksera i ubijamy około 5 minut, aż masło nabierze puszystości. Dodajemy po jednym jajku cały czas ubijając. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dorzucamy cukier oraz ekstrakt. Stopniowo dodajemy do masła pod koniec dodając śmietanę.
Okrągłą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Układamy wcześniej przygotowany rabarbar oraz sypiemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni z termo obiegiem. Pieczemy około 70 minut, aż do suchego patyczka. Ciasto jest gotowe do zajadania po wystudzeniu. Smacznego.















2 komentarze:

Printfriendly