sobota, 6 kwietnia 2013

Dietetyczna pizza z kurczakiem i warzywami

Mimo, iż może pogoda za oknem na to nie wskazuje, to wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami. A wraz z ciepłymi dniami przyjdą spódniczki, krótkie spodenki i bluzki na naramkach. W związku z tym chyba czas nieco zadbać o siebie. :) Stąd nasza dzisiejsza propozycja, a mianowicie dietetyczny pizza z kurczakiem i warzywami.  Mimo że dietetyczna to bardzo smaczna, a można ją zajadać bez wyrzutów sumienia.  My jako farsz użyłyśmy kurczaka, papryki, zielonego groszku, czerwonej fasoli i cebuli, ale można używać rozmaitych warzyw, takie jakie akurat mamy dostępne!



Ilość porcji: 4
Czas przygotowania 20 minut +  20 minut na leżakowanie ciasta.
Składniki:

Ciasto:
  • 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody, 
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • sól
  •  łyżka oliwy
Sos:
  • puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • bazylia
  • oregano
  • szczypta brązowego cukru
Farsz:
  • dwie piersi z kurczaka
  • papryka 
  • cebula
  • zielony groszek 
  • czerwona fasola
  • małe kuleczki mozzarelli
Ciasto:  Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Na blacie wysypujemy mąke pełnoziarnistą, solimy, dodajemy łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto. By ręce nie przywierały do mąki proponujemy polać je oliwą, wówczas bez problemu będziemy mogli wyrobić ciasto. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Sos:  Wszystkie składniki sosu wrzucamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę.



Farsz: Piersi z kurczaka  myjemy, czyścimy i gotujemy w wodzie z przyprawami. My dajemy przyprawę do kurczaka, ale równie dobrze, może to być dowolna mieszanka ziół. Ciasto wałkujemy bardzo cienko  i przenosimy na wysmarowaną tłuszczem wcześniej blachę. Na to rozprowadzamy sos. Posypujemy groszkiem i fasolą. Paprykę myjemy, kroimy na małe części i posypujemy pizze. Cebule kroimy w pół talarki i dodajemy na blachę. Kurczaka kroimy na małe kawalki i rozrzucamy na wsześniejszych składnikach. Mozzarelle kroimy w paseczki i posypujemy nimi pizzę. My użyłyśmy małych kuleczek sera, ale równie dobrze mogą to być plastry większych kulek. Wstawiamy do piekrnika na 180 stopni na około 15-20 minut. Podajemy na ciepło.







1 komentarz:

Printfriendly