Mimo, iż może pogoda za oknem na to nie wskazuje, to wiosna
zbliża się do nas wielkimi krokami. A wraz z ciepłymi dniami przyjdą
spódniczki, krótkie spodenki i bluzki na naramkach. W związku z tym chyba czas
nieco zadbać o siebie. :) Stąd nasza dzisiejsza propozycja, a mianowicie dietetyczny pizza z kurczakiem i
warzywami. Mimo że dietetyczna to bardzo
smaczna, a można ją zajadać bez wyrzutów sumienia. My jako farsz użyłyśmy kurczaka, papryki,
zielonego groszku, czerwonej fasoli i cebuli, ale można używać rozmaitych
warzyw, takie jakie akurat mamy dostępne!
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania 20 minut + 20 minut na leżakowanie
ciasta.
Składniki:
Ciasto:
- 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody,
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- sól
- łyżka oliwy
Sos:
- puszka pomidorów
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- bazylia
- oregano
- szczypta brązowego cukru
Farsz:
- dwie piersi z kurczaka
- papryka
- cebula
- zielony groszek
- czerwona fasola
- małe kuleczki mozzarelli
Ciasto: Drożdże
rozpuszczam w ciepłej wodzie. Na blacie wysypujemy mąke pełnoziarnistą, solimy,
dodajemy łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto. By ręce nie przywierały
do mąki proponujemy polać je oliwą, wówczas bez problemu będziemy mogli wyrobić ciasto. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Sos: Wszystkie
składniki sosu wrzucamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy blenderem na jednolitą
masę.
Farsz: Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy i gotujemy w wodzie z przyprawami.
My dajemy przyprawę do kurczaka, ale równie dobrze, może to być dowolna
mieszanka ziół. Ciasto wałkujemy bardzo cienko
i przenosimy na wysmarowaną tłuszczem wcześniej blachę. Na to
rozprowadzamy sos. Posypujemy groszkiem i fasolą. Paprykę myjemy, kroimy na
małe części i posypujemy pizze. Cebule kroimy w pół talarki i dodajemy na blachę. Kurczaka kroimy na małe kawalki i rozrzucamy na wsześniejszych składnikach. Mozzarelle kroimy w paseczki i posypujemy nimi pizzę. My użyłyśmy małych
kuleczek sera, ale równie dobrze mogą to być plastry większych kulek. Wstawiamy
do piekrnika na 180 stopni na około 15-20 minut. Podajemy na ciepło.
Oj to musi być pyszne, trzeba będzie zrobić. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń