czwartek, 18 kwietnia 2013

Wiosenne wrapy (wersja light)

W końcu przyszła wiosna, a wraz z wiosną chęć na świeże warzywa i owoce. Jednakże by smakowały idealnie musimy coś do tych warzyw, czy owoców dorzucić. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować Wam wrapy wraz z warzywami. Placki  przygotowujemy własnoręcznie z mąki pełnoziarnistej, jednakże Ci zapracowani zawsze mogą kupić gotowe  placki do tortilli. Wówczas przygotowanie całego dania zajmie tylko kilka minut.



Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: około 7

Składniki:

Na wrapy:
  • Dwie szklanki mąki pełnoziarnistej
  • Pół szklanki ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki masła
Dodatki:
  • liście ulubionych rodzajów sałat
  • liście szpinaku
  • cebula
  • papryka 
  • groszek
  • pomidor
  • ogórek
  • seler naciowy
  • brzoskwinia
  • szynka szwardzwaldzka 
Sos:  Można użyć dowolnego sosu, który lubimy. Najlepiej pasują takie sosy jak czosnkowy, koperkowy czy tzatziki.
 Przepis na sosy znajdziesz tutaj!

Wszystkie składniki wrapów mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na trochę (około 20 minut) by „odpoczęło”. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Liści sałat myjemy i rwiemy na kawałki. Od ciasta odrywamy kawałek i wałkujemy na blacie w placek. Smażymy go na patelni z obu stron na dość sporym ogniu. Uważamy by nie trzymać go na patelni zbyt długo, wówczas placek zrobi się twardy i trudno będzie go zawinąć.



Usmażony placek smarujemy sosem, kładziemy ulubione składniki, zawijamy i zajadamy!





2 komentarze:

  1. Tortille próbowałam robić kilka razy. Ani razu zjadliwe nie były. Także podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kluczem do przepysznych placków jest odpowiedni czas i temperatura trzymania na patelni :) Trzeba obserwować aż placki, aż pojawią się pęcherzyki i kilka sekund później obrócić na drugą stronę. Na drugiej stronie trzymać krócej. Zawijać najlepiej na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly