W końcu przyszła wiosna, a wraz z wiosną chęć na świeże
warzywa i owoce. Jednakże by smakowały idealnie musimy coś do tych warzyw, czy
owoców dorzucić. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować Wam wrapy wraz z
warzywami. Placki przygotowujemy własnoręcznie z mąki pełnoziarnistej,
jednakże Ci zapracowani zawsze mogą kupić gotowe placki do tortilli. Wówczas przygotowanie
całego dania zajmie tylko kilka minut.
Ilość porcji: około 7
Składniki:
Na wrapy:
Na wrapy:
- Dwie szklanki mąki pełnoziarnistej
- Pół szklanki ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki masła
Dodatki:
- liście ulubionych rodzajów sałat
- cebula
- papryka
- groszek
- pomidor
- ogórek
- seler naciowy
- brzoskwinia
- szynka szwardzwaldzka
Sos: Można użyć
dowolnego sosu, który lubimy. Najlepiej pasują takie sosy jak czosnkowy,
koperkowy czy tzatziki.
Przepis na sosy znajdziesz tutaj!
Wszystkie składniki wrapów mieszamy ze sobą i wyrabiamy
ciasto. Odstawiamy na trochę (około 20 minut) by „odpoczęło”. Warzywa myjemy i
kroimy w kostkę. Liści sałat myjemy i rwiemy na kawałki. Od ciasta odrywamy kawałek
i wałkujemy na blacie w placek. Smażymy go na patelni z obu stron na dość
sporym ogniu. Uważamy by nie trzymać go na patelni zbyt długo, wówczas placek
zrobi się twardy i trudno będzie go zawinąć.
Usmażony placek smarujemy sosem,
kładziemy ulubione składniki, zawijamy i zajadamy!
Tortille próbowałam robić kilka razy. Ani razu zjadliwe nie były. Także podziwiam :)
OdpowiedzUsuńKluczem do przepysznych placków jest odpowiedni czas i temperatura trzymania na patelni :) Trzeba obserwować aż placki, aż pojawią się pęcherzyki i kilka sekund później obrócić na drugą stronę. Na drugiej stronie trzymać krócej. Zawijać najlepiej na ciepło :)
OdpowiedzUsuń