Dzisiaj naszła Nas ochota na wspaniałe, jedwabiste i delikatne
puree ziemniaczane. Przygotowanie takiego danie jest niezwykle proste, a efekty
zdumiewające. Jeśli jesteście fanami ziemniaków koniecznie musicie wypróbować
ten przepis!
Czas przygotowania: 25 minut na ugotowanie ziemniaków + 3
minuty
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1/3 szklanki mleka
- Łyżka masła
- Sól i świeżo zmielony pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po
ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, wykonujemy tę czynność dokładnie, by nie została żadna woda w garnku. Następnie dodajemy do ziemniaków masło i mleko, posypujemy solą i pieprzem. Całość przeciskamy przez praskę. Jeśli
chcemy by nasze ziemniaki miały aksamitną konsystencje zamiast praski używamy
blendera. Podajemy na ciepło, jako danie samodzielne albo dodatek do mięsa czy ryb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz