Za kilka dni tłusty czwartek. Według nas jest to święto idealne. Pozwala bezkarnie spożywać dowolne ilości pączków i chrustów :) W związku z tym, że to cudowne święto się zbliża chcemy podzielić się przepisem na cudowne, delikatne chruściki. Z podanego przepisu wychodzi spora ilość więc jeśli nie jesteście ogromnymi łasuchami lub nie spodziewacie się gości to proponujemy użyć połowę składników :).
Czas przygotowania ok 1,5 h
Ilość : w zależności od wielkości
chruścików, ok 2 pełnych misek
Składniki:
- 5 żółtek
- 7 łyżeczek śmietany 12 %
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 margaryna 250g
- 1 łyżka spirytusu/octu np. jabłkowego
- olej
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki wykładamy na blat
i wyrabiamy z nich jednolitą masę.
Przed rozpoczęciem ugniatania
obsypujemy ręce mąką, unikniemy w ten sposób lepienia ciasta do
ręki. Kiedy masa jest już gotowa dzielimy ją na mniejsze partie i
wałkujemy (nie za cienko, bo chcemy by nasze chruściki ładnie
urosły). Następnie kroimy ciasto na prostokąty, w środku każdego
prostokąta nacinamy kreskę (jak na zdjęciu) i wywijamy ciasto
przez środek.
Tak przygotowane chruściki partiami wkładamy do
wcześniej nagrzanego oleju (olej wlewamy do małego garnka, tak by
chruściki w nim pływały). Czekamy aż się zarumienią, obracamy
na drugą stronę. Kiedy nabiorą złotego koloru, wykładamy na
ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie
wkładamy do miski, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy :)
Piękne i skoro już zrobione to wpadnę na kawkę w czwartek
OdpowiedzUsuńNiestety do czwartku się chyba nie uchowają :)
Usuńlubię takie pyszności:))
OdpowiedzUsuńChruścików nigdy sobie nie odmówię, uwielbiam je, bo są takie chrupkie :)
OdpowiedzUsuń