Filet z kurczaka jest rodzajem
mięsa, które niezwykle często gości na naszym stole. Jest to chude, zdrowe
i szybkie w przygotowaniu mięso. Jednak zwykła smażona pierś z kurczaka może się
szybko przejeść, dlatego staramy się wprowadzać do jej przyrządzania rozmaite
modyfikacje. Dzisiaj na słodko z ananasem pod pierzynką z żółtego sera.
Przygotowuje się ją równie szybko jak tradycyjnego smażonego fileta, a smakuje wyjątkowo.
Koniecznie polecamy wypróbować!
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 plastry ananasa
- 100g żółtego sera
- 50g mąki
- 50g bułki tartej
- Jajko
- Sól ziołowa
- Łyżka margaryny
Piersi z kurczaka myjemy pod
bieżącą wodą. Następnie nieco rozbijamy je tłuczkiem. Obsypujemy z obu stron
solą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pierś z kurczaka obtaczamy w mące, jajku
i bułce tartej. Umieszczamy na patelni. Smażymy z jednej strony na złoty kolor.
Przekładamy na drugą stronę, układając na kurczaku po stronie usmażonej ananasa
oraz posypując żółtym serem. Patelnie przykrywamy pokrywką. Trzymamy na małym
ogniu, aż pierś z kurczaka się usmaży. Podajemy od razu po przygotowaniu na
przykład z frytkami i sałatką. Smacznego!
to danie dla mnie, lubię połączenia mięsa z owocami
OdpowiedzUsuńSmaczne danie, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDla mnie świetne..... ;)
OdpowiedzUsuńniestety moja druga połówka nie lubi mięs na slodko, więc rzadko robię.... :(
pychotka;;)
OdpowiedzUsuń