poniedziałek, 29 września 2014

Ciasto z musem jabłkowym i budyniem

Chcąc kontynuować akcję "jedz jabłka" następne ciasto postanowiłyśmy przygotować z tym właśnie owocem. Jest to delikatny biszkopt przełożony masą z prażonych jabłek i  budyniem. Niestety wymaga trochę przygotowań, a najgorsze są momenty oczekiwania, aż kolejne warstwy stężeją w lodówce. Jednak naprawę warto. Smak jest wyborny, a i wygląd całkiem całkiem niczego sobie :)
Przepis zaczerpnęłyśmy z bloga "Gotuję, bo lubię"





Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 ½ łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • ½ proszku do pieczenia


Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 ½ opakowania galaretki pomarańczowej

Masa budyniowa:
  • 900ml mleka 
  • 3 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 200g miękkiego masła

Polewa:
  • 200g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki masła
  • 8-9 łyżek mleka

Ciasto rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Ciągle ubijając dodajemy olej i wodę. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę oraz mieszamy ją z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy ręcznie suche składniki z mokrymi, by zachować puszystość. Kiedy składniki dokładnie się połączą, przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. W czasie kiedy biszkopt się piecze przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i myjemy. Kroimy na kawałki średniej wielkości i wkładamy do garnka. Dodajemy cynamon, cukier, masło oraz wodę. Dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Zdejmujemy wówczas garnek z ognia. Dodajemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczania. Odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
Przyszła kolej na budyń. W tym przepisie użyłyśmy gotowego budyniu, ale jeśli ktoś ma ochotę pokusić się na budyń własnej roboty to przepis znajdziecie tutaj. Odmierzamy 700ml mleka i zagotowujemy z cukrem. Budynie rozpuszczamy w pozostałych 200ml i dodajemy do podgrzanego mleka. Gotujemy, aż zgęstnieje i odstawiamy do wystygnięcia.  Kiedy budynie ostygną to ubijamy masło na puszystą masę (ok. 6 minut) i dodajemy po łyżce chłodnego budyniu. Otrzymamy przepyszny krem.
Chłodny biszkopt przekrajamy na pół. Pierwszą warstwę kładziemy na blachę. Układamy na niej masę jabłkowa i wstawiamy na około 2h do lodówki by masa całkowicie stężała. Po wyjęciu z lodówki nakładamy budyń i drugi biszkopt. Lekko dociskamy i umieszczamy ponownie w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem i masłem. Mieszamy do połączenia składników. Gotową polewę wylewamy na ciasto i odstawiamy by nieco stężała. Ciasto jest gotowe. Smacznego.


16 komentarzy:

  1. uwielbiam ciasta z jabłkami. Właśnie mi się marzy takie z jabłkami i budyniem, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ,pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłka i budyń to świetna para. Chętnie bym wpadła na kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. musiało być pyszne, bez wątpienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uzależniłam się ostatnio od jabłek i podziwiam to ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  6. perfekcyjne! uwielbiam takie jabłkowe cuda!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świetnie. Super ciacho! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Jabłka bardzo lubimy nawet w prostej formie musu Tym bardziej w takim pięknym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo efektownie i widać że pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super. Jutro wyprobuje. Tylko chce sie upewnic, czy na pewno tylko 900ml mleka do 3op bydyniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na pewno :) Będziemy trzymać kciuki aby ciasto się udało :)

      Usuń
  11. Na jaki wymiar blachy jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  12. Mój facet zjadł od razu dwa kawałki, a ja ledwo zjadłam jeden. Dobre, ale polewa za gorzka, mogłam dodać cukier puder albo zmieszać z mleczną czekoladą. Zrobiłam na okrągłej formie o średnicy 26cm i było idealnie, bo ciasto zajęło całą wysokość formy. Na ten moment oceniam 5/10 choć może z czasem smaki przejdą i mi zasmakuje?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly