Obecnie na naszym rynku jest mnogość jabłek. Postanowiłyśmy
to wykorzystać i wziąć się (w końcu!) za przyrządzanie musu jabłkowego na
zimę. Robi się go niezwykle prosto, a taki domowy mus jest zdecydowanie tańszy,
zdrowszy i smaczniejszy niż kupny. Zimą wystarczy wyciągnąć
słoik, otworzyć i mamy gotowe nadzienie do ciasta, naleśników, deserów etc.
Czas przygotowania: 1 godz
Ilość porcji: 3 słoiki
Składniki:
- 3 kg jabłek ( po obraniu i wydrążeniu wychodzi około 2, 4 kg)
- 2 łyżki cukru
- Kilka kropli soku z cytryny
- ½ szklanki wody
Opcjonalnie:*
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 kora cynamonu
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy. Następnie
kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę, cukier i sok z cytryny.
Jeśli zdecydowaliśmy się na dodatek cynamonu również go wrzucamy. Całość
gotujemy około 40 minut do godziny. Jabłka powinny być bardzo miękkie, ale
zachować swoją konsystencje kostki.
Na tym etapie możemy postąpić dwojako: albo blenderujemy
jabłka na gładki mus albo zostawiamy kosteczki. Osobiście w szarlotkach, czy
wypiekach preferujemy kawałki owoców. Zresztą zawsze możemy umieścić w słoiku
mus z kawałkami, a jeśli po otwarciu potrzebujemy gładką konsystencje to
wówczas zblenderować. Decyzja należy do Was.
Wyławiamy korę cynamonu, a gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie
czyścimy wierzch i zakręcamy. Odstawiamy
do góry dnem. Gotowe :)
Uwielbiam jabłkowe musy ,na szczęście teściowa obdarowała mnie nimi hojnie.
OdpowiedzUsuńPychotka! I jak pięknie zapakowany :)
OdpowiedzUsuńMożna zajadać łyżeczką :)
OdpowiedzUsuńTeż mam juz mnóstwo takich słoiczków, pyszny do szarlotki czy wielu innych pyszności, mniam:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis! Idealne słoiczki na zimę! :)
OdpowiedzUsuńPyszny mus i uroczy słoiczek : )
OdpowiedzUsuńteż czasami takie robię, później już tylko kruche ciasto i szarlotka gotowa :-))
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam mus jabłkowy i też go robię na zimę :-)
OdpowiedzUsuńZimą będzie jak znalazł :) pycha...
OdpowiedzUsuń