W jednej z sieci dyskontowych panuje teraz akcja „Włoskie
smaki”. Z ciekawości zgarnęłam ze sklepu ulotkę z „Włoskimi rodzinnymi
przepisami”. Postanowiłam kilka z nich wypróbować i powiem szczerze, ze byłam
mile zaskoczona. Efekty były bardzo aromatyczne i smaczne. Najbardziej przypadł
mi do gustu przepis na „Łososia al forno” czyli filet z łososia faszerowany
masłem, zapiekany z ziemniakami. Danie nie wymaga zbyt wiele pracy, a jest przy
tym niezwykle wręcz przyjemne dla podniebienia. Polecam!
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 500g filetu z łososia
- 500g ziemniaków
- Biała część z pora
- Pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 20g masła
- 2 łyżki oliwy
- 50g żółtego sera
- Starta skórka z 1 cytryny
- Biały pieprz, sól
Nastawiamy w garnku osoloną wodę. Ziemniaki obieramy oraz
myjemy. Kroimy je na mniejsze części. Por myjemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki
i por wrzucamy do gotującej się wody na około 10 minut, po czym odcedzamy.
Warzywa przekładamy do naczynia do zapiekanek. Czosnek obieramy oraz
przeciskamy przez praskę bezpośrednio na ziemniaki. Posypujemy je odrobiną
soli, pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Natkę pietruszki myjemy oraz siekamy,
dzielimy na dwie część. Jedną połowę dodajemy do warzyw i całość mieszamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 30 minut. W między
czasie masło mieszamy z pozostałą natką, skórką cytryny oraz solą i pieprzem.
Filety z łososia myjemy i wycieramy. Odwracamy skórką do góry, wykonujemy 3
poprzeczne nacięcia, które faszerujemy przygotowanym masłem. Upieczone warzywa
posypujemy serem, układamy między nie rybę i pieczemy jeszcze przez 15.
Smacznego.
rzeczywiście wiele fajnych przepisów można znaleźć w tych gazetkach :)
OdpowiedzUsuńłososia uwielbiam i z chęcią przyrządzę go w taki sposób!
Wygląda bardzo oryginalnie i zachęca do sporządzenia tej potrawy;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne danie :-) świetny pomysł z dodaniem masła z ziołami, łosoś pewnie jest bardzo aromatyczny :-)
OdpowiedzUsuńwykwintny i smakowity obiad :-))
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo soczystego, takiego łososia uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńcóż... uwielbiam łososia. mniam!
OdpowiedzUsuńPychota <3 :)
OdpowiedzUsuńPyszny i aromatyczny :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie zrobiona rybka! :)
OdpowiedzUsuń