Propozycja dla fanów złocistego trunku (i nie tylko).
Podudzia i pałki kurczaka pieczone z suszonymi pomidorami i porem w sosie piwnym. Efektem są
pyszne, soczyste kawałki mięsa z niesamowitym, aromatycznym sosem. Pycha!
Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia
Ilość porcji: 4
- 8 kawałków podudzia lub pałek z kurczaka
- 100g suszonych pomidorów
- 1 duży por
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 l. jasnego piwa
- 2 duże cebule
- Ok. 50 ml oleju rzepakowego
- Łyżka masła
- Przyprawy: sól, pieprz, bazylia
Kawałki kurczaka myjemy i osuszamy. Obsypujemy solą i świeżo
mielonym pieprzem. W brytfance
rozgrzewamy olej wraz z połową masła. Kiedy tłuszcz będzie już rozgrzany to
układamy mięso i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Kurczaka przekładamy
na talerz, a nadmiar tłuszczu odlewamy. Cebule kroimy w piórka, a dwa obrane i
posiekane ząbki czosnku rozcieramy w moździerzu z solą. Do brytfanki dokładamy pozostałą
część masła, czosnek roztarty z solą oraz cebulę. Całość smażymy. Białą część pora
tniemy w półplasterki i dorzucamy do brytfanki. Smażymy 2 minuty.
Dorzucamy suszone pomidory, doprawiamy solą oraz łyżeczką bazylii. Całość
ponownie mieszamy. Dokładamy kawałki kurczaka i zalewamy piwem. Brytfankę
zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni na 45 minut. Po tym
czasie sprawdzamy czy mięso jest miękkie. Jeśli jest jeszcze twarde to pieczemy kilka minut dłużej. Jeśli natomiast jest miękkie to możemy zajadać. Smacznego.
Piwa nie piję, ale właśnie bardzo lubię takiego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie aromatyczny i zrumieniony kurczaczek :) muszę zrobić koniecznie...
OdpowiedzUsuńAromatyczny i soczysty ,pycha.
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja na pysznie aromatycznego kurczaka :-)
OdpowiedzUsuńpychota! :)
OdpowiedzUsuńzgłodniałam od patrzenia :D
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką mięsa (piwa raczej tak), ale od czasu do czasu ulegam pokusie na coś pysznego mięsnego:)) To danie takim właśnie jest, zapisuje do zrobienia:))
OdpowiedzUsuńpiwo nadaje fajnego smaku mięsu, bardzo fajny przepis :-)
OdpowiedzUsuńooo. właśnie już jakiś czas się czaję, żeby zalać kurczaka piwem. zachęciłaś mnie, na dniach tak zrobię!: )
OdpowiedzUsuń