Dzisiaj przepyszna propozycja na aromatycznego kurczaka z
porem, szynką i kurczakiem zapiekanego w cieście francuskim. Mimo, że potrawa
wymaga poświęcenia nieco czasu na jej przygotowanie to jest absolutnie
przepyszna. Wsiąkłam w nią już po pierwszym gryzie i nie mogłam się oderwać
póki nie zostały same okruszki. Zdecydowanie polecam!
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godz.
Potrawa
wolna od glutenu. *
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 2 filety z kurczaka
- 250g pieczarek
- Opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
- 200ml śmietany 30%
- 125ml wytrawnego białego wina
- 100g żółtego sera
- 3 szalotki
- 2 jajka
- Olej rzepakowy
- 1 por
- 1 łyżka świeżego tymianku
- Garść mąki
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
*Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto
francuskie bez zawartości glutenu.
Szalotki kroimy w piórka. Por i pieczarki dokładnie myjemy.
Por siekamy w paski, a pieczarki na dowolne kawałki. Na patelnie wlewamy nieco
oleju, wrzucamy szalotki i podsmażamy około minutki. Dodajemy pokrojony por,
odrobinę soli i smażymy kolejne 2 minuty, często mieszając. Dorzucamy pokrojone
pieczarki. Podsmażamy całość, a po chwili przekładamy do czystego naczynia. Szynkę
szwarcwaldzką kroimy w paski i smażymy na tej samej (nieumytej) patelni.
Przekładamy na osobny talerz. Filety z kurczaka myjemy, odcinamy błonki i
kroimy w dużą kostkę. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Wlewamy na
patelnię odrobinę oleju i smażymy kurczaka z obu stron po około 3 minuty.
Dorzucamy wcześniej usmażone warzywa, a całość zalewamy winem. Redukujemy płyn
i dorzucamy tymianek. Możemy również doprawić jeszcze solą i pieprzem. Całość
przekładamy do miski i odstawiamy na bok. Do miseczki wbijamy jajko oraz śmietanę,
doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy. Masę jajeczną dodajemy do ciepłego
farszu i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Płat schłodzonego ciasta francuskiego rozkładamy na
oprószonym mąką blacie. Delikatnie wałkujemy. Układamy na nim duży talerz i
wycinamy okrągły kształt. Tak samo robimy z drugim płatem. Z pozostałego ciasta
możemy wyciąć listki do dekoracji lub zamrozić i wykorzystać w innym przepisie.
Zimny farsz delikatnie odcedzamy i układamy na środku
jednego z płatów. Na nim układamy szynkę oraz starty ser. Brzegi ciasta
smarujemy żółtkiem z drugiego jajka. Nakładamy drugi płat ciasta, zawijamy
brzegi. Staramy się delikatnie rozprowadzić farsz na całość powstałej półkuli.
Na środku robimy malutki otwór. Całość smarujemy żółtkiem. Układamy listki i je
również smarujemy (ab nie odznaczały się kolorem). Pieczemy około 25 minut w
piekarniku nagrzanym na 220 stopni. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego J
Bosko wygląda taka zapiekanka, oj musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Od dawna szukam jakiegoś ciekawego pomysłu na kurczaka, niż tylko kotlety i gyros... :D
OdpowiedzUsuńIle czasu zajęło Ci całe przygotowanie?
dariawkuchni.blogspot.com
Około godzinki z pieczeniem :)
UsuńWygląda pięknie a smakuje pewnie dużo lepiej :)
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie. Czasem sięgam po przepisy znanych kucharzy, ale gdy ktoś je przede mną wypróbuje i pochwali się efektem - mam jeszcze większą chęć to ugotować. Więc i ten przepis zapisuję do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńMam w zamrażarce jeszcze porcję domowego ciasta francuskiego , więc kto wie...
Eleganckie danie :) musi smakować wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńWow już wizualnie wygląda super :D Musiało smakować genialnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie a nawet lepiej!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się cudownie! I pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda:) Danie, które je się oczami:)
OdpowiedzUsuńO wOw ! Pękałabym z dumy jakby mi tak pięknie wyszło!:)
OdpowiedzUsuńApetyczne! Fantastycznie zarumienione! :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńWszystkie przepisy Pascala biorę w ciemno :) A danie wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńmniam idealne na sobotni obiad:D
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszło ;-) ale zrobiłam się głodna :-) knifeandspoon.pl
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale . :)
OdpowiedzUsuńmega efektownie wygląda!
OdpowiedzUsuńWow, wygląda mega imponująco :)
OdpowiedzUsuńPiękny paj ;-)
OdpowiedzUsuńPiękny paj ;-)
OdpowiedzUsuńfaktycznie pracochłonne danie, ale prezentuje się obłędnie :-))
OdpowiedzUsuńWygląda super, przepięknie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńAle smakowitości!
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiego cuda.
OdpowiedzUsuń