piątek, 17 kwietnia 2015

Kurczak z porem i tymiankiem zapiekany w cieście francuskim wg przepisu Pascala Brodnickiego (Tourte z kurczakiem)

Dzisiaj przepyszna propozycja na aromatycznego kurczaka z porem, szynką i kurczakiem zapiekanego w cieście francuskim. Mimo, że potrawa wymaga poświęcenia nieco czasu na jej przygotowanie to jest absolutnie przepyszna. Wsiąkłam w nią już po pierwszym gryzie i nie mogłam się oderwać póki nie zostały same okruszki. Zdecydowanie polecam!





Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godz.
Potrawa wolna od glutenu. *
Składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 filety z kurczaka
  • 250g pieczarek 
  • Opakowanie szynki szwarcwaldzkiej 
  • 200ml śmietany 30%
  • 125ml wytrawnego białego wina
  • 100g żółtego sera 
  • 3  szalotki
  • 2 jajka 
  • Olej rzepakowy
  • 1 por
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • Garść mąki
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
*Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuskie bez zawartości glutenu.

Szalotki kroimy w piórka. Por i pieczarki dokładnie myjemy. Por siekamy w paski, a pieczarki na dowolne kawałki. Na patelnie wlewamy nieco oleju, wrzucamy szalotki i podsmażamy około minutki. Dodajemy pokrojony por, odrobinę soli i smażymy kolejne 2 minuty, często mieszając. Dorzucamy pokrojone pieczarki. Podsmażamy całość, a po chwili przekładamy do czystego naczynia. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski i smażymy na tej samej (nieumytej) patelni. Przekładamy na osobny talerz. Filety z kurczaka myjemy, odcinamy błonki i kroimy w dużą kostkę. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię odrobinę oleju i smażymy kurczaka z obu stron po około 3 minuty. Dorzucamy wcześniej usmażone warzywa, a całość zalewamy winem. Redukujemy płyn i dorzucamy tymianek. Możemy również doprawić jeszcze solą i pieprzem. Całość przekładamy do miski i odstawiamy na bok. Do miseczki wbijamy jajko oraz śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy. Masę jajeczną dodajemy do ciepłego farszu i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.





Płat schłodzonego ciasta francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie. Delikatnie wałkujemy. Układamy na nim duży talerz i wycinamy okrągły kształt. Tak samo robimy z drugim płatem. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć listki do dekoracji lub zamrozić i wykorzystać w innym przepisie.


Zimny farsz delikatnie odcedzamy i układamy na środku jednego z płatów. Na nim układamy szynkę oraz starty ser. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem z drugiego jajka. Nakładamy drugi płat ciasta, zawijamy brzegi. Staramy się delikatnie rozprowadzić farsz na całość powstałej półkuli. Na środku robimy malutki otwór. Całość smarujemy żółtkiem. Układamy listki i je również smarujemy (ab nie odznaczały się kolorem). Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym na 220 stopni. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego J




26 komentarzy:

  1. Bosko wygląda taka zapiekanka, oj musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł! Od dawna szukam jakiegoś ciekawego pomysłu na kurczaka, niż tylko kotlety i gyros... :D
    Ile czasu zajęło Ci całe przygotowanie?
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie a smakuje pewnie dużo lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda genialnie. Czasem sięgam po przepisy znanych kucharzy, ale gdy ktoś je przede mną wypróbuje i pochwali się efektem - mam jeszcze większą chęć to ugotować. Więc i ten przepis zapisuję do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale!
    Mam w zamrażarce jeszcze porcję domowego ciasta francuskiego , więc kto wie...

    OdpowiedzUsuń
  6. Eleganckie danie :) musi smakować wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow już wizualnie wygląda super :D Musiało smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bajecznie a nawet lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się cudownie! I pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie wygląda:) Danie, które je się oczami:)

    OdpowiedzUsuń
  11. O wOw ! Pękałabym z dumy jakby mi tak pięknie wyszło!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystkie przepisy Pascala biorę w ciemno :) A danie wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam idealne na sobotni obiad:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie Ci wyszło ;-) ale zrobiłam się głodna :-) knifeandspoon.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow, wygląda mega imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
  16. faktycznie pracochłonne danie, ale prezentuje się obłędnie :-))

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda super, przepięknie Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly