piątek, 8 maja 2015

Muffinki marchewkowe z serkiem mascarpone i wiórkami kokosowymi

 Na zwieńczenie Festiwalu Tygodnia Marchewki proponujemy słodkie smakołyki z udziałem tego fantastycznego warzywa. Pyszne, mokre w środku muffinki, wypełnione marchewką, ananasem, orzechami włoskimi i mnóstwem aromatycznych przypraw. Wykończone serkiem mascarpone i wiórkami kokosowymi. Wyglądają i smakują po prostu świetnie. :)
Oryginalny przepis znajdziecie na tej stronie. :)





Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: 12 babeczek
Czas przygotowania 10 minut + 25 minut pieczenia
Składniki:
Na babeczki:
  • 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę świeżego ananasa
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki zmielonych goździków
  • ¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego*
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • Łyżka mleka
*Jeśli nie posiadamy zmielonych goździków, czy ziela angielskiego, wystarczy utrzeć je w moździerzu.

Na wierzch:
  • 120g serka mascarpone 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Wiórki kokosowe do obsypania

Przygotowujemy dwie miski. W jednej umieszczamy roztrzepane jajka z olejem. Do drugiej wsypujemy składniki suche, takie jak mąka, cukier, proszek, soda oczyszczona oraz przyprawy. Łączymy zawartość obu naczyń ze sobą oraz dodajemy orzechy, ananasa i marchewkę. Całość dokładnie mieszamy szpatułką dolewając mleko. Jeśli ciasto będzie nadal zbyt suche, można wlać odrobinę więcej mleka.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto i umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na około 25 minut. Pieczemy do tzw. „suchego patyczka”. Wyciągamy, studzimy, smarujemy serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego.






19 komentarzy:

  1. Chętnie bym je zjadła na dzisiejsze drugie śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mascarpone i marchewka, mniammm!
    Pysznie kusisz...

    OdpowiedzUsuń
  3. Żeście mi smaka narobiły chyba do Was wpadnę bo blisko jestem ;-) knife&spoon

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto marchewkowe robiłam ale muffinów jeszcze nie ;d wyglądają przepysznie :) Fajna ta opcja z listą zakupów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczególnie apetycznie wyglądają w środku :P I do tego kokos na wierzchu czyli dokładnie to co lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak bogato obsypane wiórkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale smakowite muffinki, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marchewkowe muszą smakować wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe muffinki, możemy się wymienić smakami :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam marchewkowe ciasta. A takie muffiny zabrane do pracy poprawiały mi od razu humor :}

    OdpowiedzUsuń
  12. Marchewkowe muffiny są super. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Marchewkowe muffiny są super. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystkie muffiny są super, a marchewkowe wymiatają :)

    OdpowiedzUsuń
  15. pysznie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly