Chrupiąca skórka z kurczaka, pyszne, delikatne mięso i upieczone szparagi, czego chcieć więcej? :) Danie doskonałe na obiad, czy kolację. Wierzcie nam, trudno poprzestać na jednej porcji :) My w każdym razie miałyśmy z tym ogromny problem :)
Potrawa
wolna od glutenu.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia
Składniki:
- 4 nogi od kurczaka
- 12 zielonych szparagów
- Ok. 50 g masła
- Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Nogi od kurczaka myjemy dokładnie pod bieżącą wodą.
Następnie luzujemy je tzn. ostrym nożem nacinamy mięso wzdłuż kości
jednocześnie obierając z niej. Robimy tak z całą nogą, a kości usuwamy zarówno z
udka, jak i z pałki. Robimy tak jak umiemy, najwyżej na kości zostanie nieco
więcej mięsa J
Jeśli ktoś nie ma cierpliwości do luzowania mięso to może
użyć rozbitej piersi z kurczaka, jednak ważne jest by była ona ze skórą. Następnie oprószamy mięso z obu stron solą i
pieprzem. Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i układamy po trzy na
jednym kawałku mięsa, tak jak na zdjęciu. Wkładamy odrobinę masła i zawijamy całość w rulonik.
Układamy w formie do zapiekanek łączeniem do dołu. Kiedy przygotujemy już wszystkie
kawałki mięsa, układamy na nich płatki masła oraz jeszcze raz oprószamy solą i
pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. Ostatnie
10 minut przełączamy tryb piekarnika na termoobieg, aby skórka ładnie się przyrumieniła.
Smacznego J
Świetne danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na danie. Jestem pewna, że smakuje pysznie :-)
OdpowiedzUsuńPomysłowe :)
OdpowiedzUsuńO bardzo fajne danie. Podoba mi sie takie połączenie. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na kurczaka i szparagi.:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na kurczaka i szparagi.:)
OdpowiedzUsuńNormalnie szalejesz z tymi szparagami :D Świetny sposób na nie :)
OdpowiedzUsuńwcale się nie dziwię, że na jednej porcji trudno poprzestać;) to jest bardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńmuszę to wypróbować. ponieważ jest właśnie sezon na szparagi, ciągle szukam nowych przepisów. to byłby świetny obiad, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńWspaniale to wygląda. Jadłam dzisiaj kurczaka ze szparagami, ale w nieco innej formie. Szkoda, że nie widziałam tego przepisu wcześniej! :(
OdpowiedzUsuńSzparagi w parmeńskiej, w boczku, czy naleśnikach już jadłam. W kurczaku nigdy, ale chętnie takie przygotuję :)
OdpowiedzUsuńja bym tam i szpinak włożyła:D
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam by ktoś zawijał szparagi w kurczaka :D świetny pomysł i wykonanie :)
OdpowiedzUsuń