Kalafior pieczony w piekarniku z jarmużem i szalotką pod
pyszną kokosową kruszonką to wspaniały dodatek do obiadu. Towarzystwo żurawiny
nadaje daniu lekko słodki posmak, który zdecydowanie podnosi walory
smakowe całego dania. Po wzięciu pierwszego kęsa jedyne co mi się pojawiło w głowie to
słowo: PYCHA!
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 10 minut + 50 minut pieczenia
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 szalotka
- Garść liści jarmużu
- 5 łyżek białego wina
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 gałązki rozmarynu
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Kruszonka:
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy umyty i porwany
jarmuż. Kalafior dzielimy na różyczki i układamy na liściach. Posypujemy
żurawiną, obraną i pokrojoną w paseczki
cebulą oraz przyprawami. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy
rozmarynem. Na dno wlewamy wino, a z wierzchu skrapiamy olejem. Zamknięte
naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 45 minut. Składniki
kruszonki mieszamy w miseczce. Posypujemy upieczonego kalafiora. Wkładamy do
piekarnika na kolejne 5 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni. Smacznego.
Przed pieczeniem.
Po upieczeniu.
Z kokosową kruszonką.
jak luksusowo wygląda:D
OdpowiedzUsuńTa kokosowa pierzynka to świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomył, zwykły kalafior zyskał wykwintny smak :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z ta kokosową kruszonką :)
OdpowiedzUsuńale mi naorbiłaś smaka!
OdpowiedzUsuńWspaniałe dodatki do tego kalafiora :D
OdpowiedzUsuńKalafiora uwielbiam! Pod taką kruszonką danie musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńAle mieszanka smaków:) Takiego połączenia bym się nie spodziewała.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja :-) musi smakować wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, nigdy nie wpadłabym chyba na pomysł by połączyć kalafiora z kokosem :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł, do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńOd kiedy zobaczyłam zdjęcie na fb, to czekałam i czekałam na ten przepis :) Pychota :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba takie połączenie a kalafior świetnie wygląda w zestawieniu z kokosem i żurawiną ;)
OdpowiedzUsuń